URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2015, 17:13

Palatul de Justiţie: Au fost date jos plasele de pe faţade (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Palatul de Justiţie, picamerele şi betonierele au amuţit, iar "vălul" care acoperea clădirea a dispărut de pe toate faţadele. Locul utilajelor a fost luat de pensule şi vopsele, constructorii şi restauratorii lucrând acum la preţioasele ornamente ale clădirii.

Feroneria bogată care străjuia scările interioare a fost curăţată, completată, revopsită şi montată la loc. Stucaturile din exterior şi interior au fost refăcute şi repictate în culorile iniţiale.

Masivele porţi ale clădirii sunt, încă, în proces de restaurare, la fel ca şi grupul statuar de la nivelul cornişei. „Cele 4 statui sunt restaurate într-un atelier din Cadea şi, potrivit specialiştilor, vor fi repuse la loc în cel mult 30 de zile”, a declarat BIHOREANULUI Adrian Calamar, managerul adjunct al proiectului.

Tot pe mâna restauratorilor au ajuns şi cele patru picturi murale în ulei din Sala Festivă a Palatului. Acestea au fost realizate odată cu ridicarea Palatului de Justiţie, în perioada 1897-1898, una reprezentând un arhanghel cu stema Oradiei, alta cu doi îngeri care încadrează stema Comitatului Bihorului, o a treia o întruchipează pe Zeiţa Justiţiei, iar a patra reprezintă un învăţat.

„Picturile au fost descoperite în 2013, odată cu declanşarea lucrărilor de refacere a clădirii, au fost curăţate mecanic, iar acum sunt restaurate de o echipă din Târgu Mureş. În proporţie de 90% sunt finalizate”, spune inginerul.

Lucrările de refacere ale Palatului de Justiţie au stabilit ca termen de finalizare ianuarie 2016. Palatul de Justiţie va asigura desfăşurarea activităţii celor trei instanţe: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Renovarea cădirii din Parcul Traian face parte din cele 20 obiective finanţate în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, susţinut din împrumutul acordat României de Banca Mondială.

Valoarea investiţiei este de 107.791.000 lei (circa 26,5 milioane euro), iar durata de derulare a lucrărilor 36 de luni, termen care va expira în luna decembrie a acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asa da!
E un proiect reusit! Daca am putea (re)pune in valoare cat mai multe cladiri vechi din Oradea ar fi OK! As vedea urmand cladirea fostei policlinici, sa vedem cum se termina procesul. P.S. Sper ca ferestrele nu sunt vreo porcarie de pvc!
Postat 04 Septembrie 2015, 21:00 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON