URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2016, 14:52

Europarlamentarul Pavel vrea strategie naţională pentru alfabetizarea românilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentarul bihorean Emilian Pavel s-a declarat susţinător al unei noi iniţiative a Comisiei Europene, care îşi doreşte să lanseze un program european de dezvoltare a competenţelor de bază, adică scris, citit, calcul şi abilităţi digitale, astfel încât toate ţările membre UE să sprijine persoanele peste 25 de ani să stăpânească aceste aptitudini elementare.

Programul gândit de CE se numeşte "Garanţia de abilităţi" (Skills Guarantee). "Susţin această iniţiativă şi am convingerea că ea se va dovedi extrem de utilă şi în România. În prezent, mă număr printre deputaţii care lucrează la acest dosar în Parlamentul European şi cred că el trebuie cunoscut şi în ţară", a declarat Pavel.  

Iniţiativa Comisiei Europene a pornit de la o realitate cruntă: aproximativ 70 de milioane de europeni, adică aproape cât toată populaţia Franţei, nu deţin în acest moment noţiuni elementare de scris, citit sau calculat. Pentru toţi aceştia, abilităţile digitale sunt de-a dreptul o enigmă.

"Aceşti oameni aşadar, o populaţie imensă, se află într-un risc permanent de şomaj, chiar dacă au în prezent un loc de muncă, cât şi de sărăcie şi excluziune, iar eu cred că ei trebuie sprijiniţi cât mai urgent!", a mai spus Pavel. Alături de alţi colegi din Parlamentul European, PSD-istul lucrează acum la promovarea necesităţii unor strategii naţionale în acest sens, dorindu-şi totodată şi sprijinirea persoanelor care vor să finalizeze studiile liceale.

Procesul, a mai explicat europarlamentarul, se va afla în competenţa exclusivă a Statelor Membre, cu susţinerea UE, şi va consta în trei etape: evaluarea competenţelor existente, stabilirea unei oferte de educaţie/formare concepută pentru persoana respectivă şi, în final, validarea şi recunoaşterea competenţelor câştigate.

Cu ziariştii la muncă

Emilian Pavel a prezentat iniţiativa la care lucrează în cadrul unei vizite de studiu de două zile la Bruxelles, pe care a organizat-o în această săptămână pentru un grup de jurnalişti din Bihor, Cluj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud şi Prahova. De asemenea, delegaţia a fost completată de mai mulţi membri ai TSD Bucureşti şi ai PSD Oradea.

Cu această ocazie, europarlamentarul le-a mai spus ziariştilor că lucrează la o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea funcţionării programului Erasmus+, prin care tinerii europeni pot beneficia de mobilităţi şi schimburi de experienţă în statele membre ale Uniunii. Printre altele, Pavel îşi doreşte ca, înainte să meargă în mobilităţile Erasmus+, tinerii să aibă parte şi de un program de pregătire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
sustinatorul condamnatilor
tds, ce nu pot eu sa inteleg este faptul ca tie ti se pare ok ca un condamnat penal sa fie in fruntea unui partid, si ca faptul ca a fraudat un referendum e lipsit de importanta pentru tine. Ne mai miram ca merge tara asa cu oameni ca tine??
Postat 14 Noiembrie 2016, 13:10 de hateretards
REPLICA
Iarasi cu lauda la euroshparlamentarul Pavel Emilian (...) :))=)) Bah euroshparlamentarul lui peshte prajit acela facut la apelul bocancilor prin renuntarea la mandat de europarlamentar de catre Andronescu Ecaterina ABRAMBURICA la renumeratia pe care o primesti de la Bruxelles 6000 de euro si alti 6000 de euro pentru protocol mai bine ti-ai fi platit datoriile si ai fi achitat premiile si promisiunile pe care le-ai facut la tinerii acei bihoreni care au crezut in concursul acela de fotografiat ( cu telefoanele mobile) pe care l-ai promovat in Oradea . (...) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 14 Noiembrie 2016, 10:21 de Romanul_Simplu
@lness
Analfabeţii funcţional sunt oameni cu şcoală. Unii dintre ei au diplome care certifică absolvirea studiilor universitare, alţii doar abia silabisesc. Lupta cu analfabetismul funcţional pare mai dură decât cea cu analfabetismul de bază. Prin ce se diferenţiază cele două? Analfabetismul de bază presupune lipsa capacităţii de a citi, iar analfabetismul funcţional vizează înţelegerea a ceea ce citeşti. Testările PISA indică, în mod constant, un analfabetism funcţional de 40-50% la elevii români cu vârsta de 15 ani. Primul test la care a participat România a avut loc în 2000, iar acei copii sunt deja adulţi, integraţi în societate. „E rău şi pentru ei, dar mai rău este pentru societate!”, explică profesorul de literacy William Brozo de la George Mason University, Virginia.
Postat 14 Noiembrie 2016, 05:21 de pinonel
@pinonel :Ce urmeaza ,sa va spun tot eu ?
Cam cat la suta din parlamentari au doctoratul ? 100%?daca tot pomenisi de parlamentari..si (n) europarlamentari romani.. Cam cat la suta din candidatii actuali au doctoratul ? 100% ?
Postat 13 Noiembrie 2016, 21:16 de Iness
......
A auzit si el, dar n-a inteles despre ce-i vorba! Nu-i bai, nu-i fac o vina din asta, politicienii, 99.99% dintre ei, dau lectii despre ce nu se pricep, cam cum faceau inaintasii lor, secretarii utc/pcr. Emiliane, e vorba despre ,,analfabetism functional". „În momentul de faţă e 42% procentul elevilor care ţin de analfabetism funcţional, adică sunt elevi care nu sunt capabili să facă raţionamente elementare, nu ştiu să folosească operaţiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi. Stau în bănci ore înşir şi învaţă pe de rost definiţii, formule şi alte lucruri pe care nu vor şti apoi să le folosească niciodată. Mai copiază la un test, pentru că ştiu să citească, mai beneficiază de indulgenţa profesorilor şi trec clasa, an după an. Sunt analfabeţii funcţional, al căror număr tot creşte.”, a spus Cristian Hatu,preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale. Cea mai mare densitate de asemenea specimene este in parlamentul Romaniei, ascultati-i pe ,,alesi" si cruciti-va de ce tampenii pot debita! Au noroc ca auditoriul, in marea lui majoritate, e cam de nivelul lor.
Postat 13 Noiembrie 2016, 20:19 de pinonel
haha
Bravo baiete! Ai observat ca mi-a scapat un "ca" inainte de pentru, ca se intampla sa mai scriu pe fuga, si te umfli in pene ca mi-ai atras atentia :)))) Te umfli degeaba, ca iti dau oricand lectii de gramatica!
Postat 13 Noiembrie 2016, 19:19 de hateretards
OH, DA !
@hateretards: O asemenea idee ar trebui sa te incante ! Nu prea scrii...CORECT ! Mai citeste o data ceea ce ai scris ! Ma vei intelege...
Postat 13 Noiembrie 2016, 17:24 de TDS
Ce gluma!!
psd vrea alfabetizarea oamenilor??? Ma indoiesc ca vor asta pentru atunci nu i-ar mai vota nici dracu! Pe prosti si pe analfabeti se bazeaza ei si televiziunile lor.
Postat 13 Noiembrie 2016, 16:36 de hateretards
Al-fa-betul nu e greu.
Deci aici am ajuns dupa o suta de variante a legii invatamantului, ordonante de urgenta in serie pe tema asta, ministri scoliti la cele mai bune universitati din lume, olimpiade si alte tampenii de examene ca sclipiciunea mintii,canguru samd ? Pai , nu va crapa obrazul de rusine, bai ,toti fostii sefi din invatamant ? Deci ce mai tre sa faceti acuma ? sa alfabetizati adultii ? Va dati seama ce debitati despre o tara europeana ?
Postat 13 Noiembrie 2016, 16:17 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON