URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2015, 19:41

Studenţii orădeni învaţă inginerie cu scanere şi imprimante 3D (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea se laudă cu aparatură modernă, ce foloseşte tehnica anilor 2014-2015. Printr-un proiect european, Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică s-a dotat cu scannere şi imprimante 3D, cu care îi învaţă pe studenţi „reverse engineering”, adică inginerie inversă, ce presupune îmbunătăţirea unui produs deja existent.

Început în luna mai a anului trecut, proiectul „Sprijin pentru o carieră de succes în reverse engineering”, derulat de facultate împreună cu firma Romarketing, se încheie luna viitoare, iar managerul proiectului, conferenţiarul Iulian Stănăşel, a prezentat rezultatele, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Stănăşel, proiectul în valoare de 1,1 milioane lei a presupus implicarea a 258 de studenţi orădeni care au fost învăţaţi să scaneze diferite produse cu un scanner 3D, să prelucreze datele obţinute pentru folosirea unui model virtual, iar apoi să-l printeze tot 3D, eventual cu facilităţi suplimentare. Aparatura necesară a fost achiziţionată tot prin acest proiect.

Totodată, a explicat managerul proiectului, în baza unor parteneriate între facultate şi nouă companii private din Oradea, studenţii au văzut cum lucrează inginerii din fabricile orădene, fiind şi consiliaţi cu privire la oportunităţile lor de carieră.

Cercetările făcute în cadrul acestui proiect vor fi folosite şi pentru înfiinţarea unor discipline noi la facultatea orădeană, privind tehnica de reverse engineering.

În aceeaşi conferinţă de presă, rectorul Constantin Bungău s-a declarat mândru de colegii săi. „Laboratoarele noastre de inginerie sunt dotate cu tehnica anilor 2014-2015. Este tehnică de vârf”, a precizat rectorul.

Cu motoarele turate

Constantin Bungău le-a mai precizat jurnaliştilor că în perioada următoare vor fi invitaţi şi la alte evenimente care vor încheia proiecte europene. Universitatea va finaliza în acest an 17 proiecte europene, din care unele lasă în urmă rezultate concrete şi folositoare instituţiei. De pildă, a spus Bungău, un alt proiect al Facultăţii de IMT a presupus amenajarea şi modernizarea unor clădiri părăsite, în suprafaţă totală de 1.500 metri pătraţi.

Finalizarea proiectelor pe bani europeni înseamnă şi un efort pentru Universitate, întrucât trebuie să le susţină cu bani până la rambursarea fondurilor europene. „Suntem cu motoarele la maxim. Creditul în acest moment este luat în întregime, din sold folosim cât avem nevoie, dar nu suntem în incapacitate de plată”, a precizat rectorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON