URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2016, 09:35

"Repetiţie la moarte", din spatele gratiilor. Orădenii au aflat de la dr. Galina Răduleanu despre viaţa în închisorile comuniste (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevi, studenţi şi mulţi curioşi au luat parte, luni seară, la Cetatea Oradea, la o adevărată lecţie de istorie, povestită de un martor al trecutului.

Organizată de către Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Asociaţia "Cei 40 de Mucenici", Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici - filiala Bihor şi Editura Manuscris, conferinţa şi prezentarea de carte "Repetiţie la moarte" a avut-o în centru pe dr. Galina Răduleanu, fost deţinut politic.

"Să ne bucurăm de aceşti oameni"

Galina Răduleanu s-a născut pe 9 martie 1933, tatăl ei fiind preot basarabean. A fost arestată pe 23 septembrie 1960, la doar câteva ore după ce reuşise să adune şi să ascundă într-o servietă caietele sale cu note personale. A fost deţinută în mai multe închisori - Uranus, Jilava, Arad şi Oradea -, iar motivele arestării au fost mai multe. Între altele, când era elevă, la o oră de dirigenţie din clasa a VIII-a, la tema patriotism, a scris că "patriotismul înseamnă să-l iubeşti pe Dumnezeu şi pe Rege". Era o vreme în care aceasta purta la gât o cruciuliţă cu panglică tricoloră.

Totuşi, nu fusese eliminată din şcoală. Momentul s-a ivit atunci când fusese întrebată "Recunoşti că Stalin e un geniu?". A răspuns: "Nu ştiu, nu l-am cunoscut."

Anii de puşcărie au fost, conform mărturiei, prilej de redescoperire a sinelui. A fost închisă timp de aproape patru ani.

În deschiderea evenimentului, Cristina Puşcaş, vicepreşedinte al Asociaţiei "Cei 40 de Mucenici" şi muzeograf la Muzeul Cetăţii, a vorbit despre regimul concentraţionist din România comunistă, despre Securitate şi metodele sale de "convingere", profitând de prezenţa tinerilor şi oferind exemple de elevi şi studenţi arestaţi direct de pe băncile şcolii.

"Când are loc o deviaţie de la democraţie, trebuie să luăm atitudine (…). Trebuie să ne bucurăm de aceşti oameni (n.r. – foştii deţinuţi politici) până sunt încă în viaţă", le-a spus Cristina celor prezenţi.

"A fi viu e cu totul altceva decât a fi în viaţă"

Galina Răduleanu le-a povestit celor prezenţi atât episoade din experienţa sa de viaţă, cât şi unele din cea carcerală. Întocmai ca Ion Gavrilă Ogoranu, cunoscut militant anticomunist, a reuşit să fugă de autorităţi, terminând liceul şi facultatea în localităţi diferite. "Aveţi în faţa dumneavostră o specie pe cale de dispariţie", a spus aceasta, cu referire la generaţia de foşti deţinuţi politici din care face parte. În detenţie, a completat ea, "am înţeles că a fi viu e cu totul altceva decât a fi în viaţă. Noi eram vii pentru că ne-am descoperit viaţa interioară".

Atât experienţa din închisori, cât şi cea de viaţă (de psiholog), au făcut-o să înţeleagă cât de important e ca omul să-şi afle rostul în viaţă. Critică omul contemporan, adept al "micului ecran", "în general consumator, iar nu creator", după cum precizează, pentru că "vegetează". "Comunismul ne-a schimbat codul genetic (…) aşa că avem nevoie în şcoli de ore de formare a caracterului" şi-a încheiat ideea Galina Răduleanu, încheind cu un omagiu adus lui Avram Iancu, pe care-l simte "mai prezent şi mai necesar decât oricând".

Volumul autobiografic, apărut deja în două ediţii, conţine peste 350 de pagini, structurate pe capitole dedicate arestării, respectiv fiecărei închisori în parte, cu numeroase detalii.

La finalul expunerii, cei prezenţi au putut să-şi achizioneze câte un exemplar din volum şi să primească autografe. De asemenea, povestea Galinei Răduleanu a stârnit un dialog bogat şi plăcut cu auditoriul, în special cu elevii şi studenţii prezenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON