URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2017, 17:15

Gerul Bobotezei: Sfințirea apei s-a făcut în biserici, ca să nu îngheţe Agheasma Mare şi credincioşii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expresia populară "gerul Bobotezei", care face trimitere la un frig de crapă pietrele, a devenit realitate. Mii de credincioşi ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici au participat vineri la slujba de Bobotează în interiorul lăcaşurilor de cult pentru a scăpa de gerul de afară.

La catedrala Sfântul Nicolae, slujba de Bobotează a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea. "Astăzi la râul Iordanului Dumnezeu Tatăl îl arată prin Spiritul Sfânt, pe Fiul Său cel Preaiubit. Cristos este lumina cea adevărată. Biserica dacă rămâne ancorată în Iisus Cristos poate dărui lumină tuturor", a spus Preasfinţitul.

În jurul orei 11, la sfârşitul Sfintei Liturghii, episcopul greco-catolic a săvârşit alături de preoţii săi, Sfinţirea cea Mare a Apei. Spre deosebire de anii anteriori, slujba s-a ţinut în biserică, după care cei circa 300 de credincioşi şi-au putut lua acasă apa pregătită în flacoane de jumătate de litru în care plutea un fir de busuioc.

Prima dată în 17 ani!

Tot în biserică au sfinţit apa şi preoţii de la Biserica cu Lună. "În 17 ani de când slujesc aici este prima dată când facem sfinţirea Aghesmei Mari în biserică şi nu în faţa ei. Dacă slujeam afară riscam să îngheţe apa şi credincioşii", a declarat preotul Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună.

Catedrala ortodoxă s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei circa o mie de orădeni, majoritatea persoane în vârstă şi tineri la vârsta studenţiei, veniţi încă de la primele ore la slujba de Bobotează.

Parohul Teodor Cristea a oficiat în fruntea unui sobor de preoţi din care au mai făcut parte, printre alţii, decanul Facultăţii de Teologie, Dumitru Megheşan, părintele Dumitru Popovici şi preotul Ioan Codorean.

"Nu vă mai împingeţi!"

Sfinţirea apei a avut loc în jurul orei 12 cu ajutorul unui rezervor uriaş, de circa 1.500 de litri, urcat pe un suport din lemn într-un colţ al bisericii şi al mai multor butoaie şi vase pregătite din timp.

Adunaţi în număr mare într-un spaţiu relativ restrâns, credincioşii s-au înghesuit să îşi ia apă de la ţeava cu mai mulţi robineţi conectată la rezervor.

Îmbulzeala s-a dovedit inevitabilă. Cei care stăteau la rând se străduiau să ajungă cât mai repede în faţă, iar cei care au luat deja apă sfinţită încercau să iasă din rând înfruntând valul.

"Nu vă mai împingeţi, ajunge la toată lumea", a cerut o femeie, ridicând flacoanele cu apă deasupra capului. Îndemnul a calmat mulţimea doar câteva secunde, după care îmbulzeala s-a reluat. "Oameni buni, o să răsturnaţi rezervorul!", a averizat unul dintre îngrijitorii bisericii.

Oamenii l-au luat în seamă abia după ce, căţărat pe scaunele de lângă perete ca să aranjeze furtunul care alimenta rezervorul, bărbatul a alunecat şi s-a prăbuşit pe spate. "Cineva să-l ajute să se ridice!", a strigat o femeie.

Un bătrân s-a desprins din mulţime şi l-a ajutat pe căzut să revină în picioare ridicându-l de un braţ. Deşi debusolat în urma impactului, îngrijitorul nu şi-a uitat menirea. "Nu vă îmbulziţi că o să rupeţi bara!", a cerut acesta. De ruşine, oamenii s-au mai calmat.

Dimineaţa, pe stomacul gol...

Treptat, mulţimea s-a mai risipit. În jurul orei 12:30 aşteptau liniştite la coadă circa o sută de persoane. Orădenii care nu şi-au luat încă apă sfinţită o mai pot face şi în zilele următoare.

"În fiecare an sfinţim cam 4.000 de litri de apă. Rezervorul cu Agheasmă Mare va rămâne în biserică până pe 14 ianuarie la Odovania Praznicului Botezului Domnului astfel încât toţi credincioşii să îşi poată lua apă sfinţită", a declarat părintele Teodor Cristea.

Apa sfinţită se ţine peste an în vase curate şi îşi păstrează prospeţimea chiar şi fără să fie depozitată în condiţii speciale sau la frigider.

"Este bine ca în fiecare dimineaţă, începând de astăzi, vreme de opt zile, credincioşii să ia apă sfinţită pe stomacul gol pentru curăţire sufletească, trupească şi pentru iertarea păcatelor", a spus preotul.

Anul acesta episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, a oficiat slujba de Bobotează la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Botezul Domnului

Sărbătorită pe 6 ianuarie, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, alături de sărbătoarea Sfântului Ioan (7 ianuarie). În limba greacă, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie şi se traduce prin "Arătarea Domnului", adică a Sfintei Treimi, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia.

Botezul Domnului în Iordan are o dublă semnificaţie: pe de o parte, prin cufundarea în apele Iordanului, Iisus Cristos sfinţeşte firea apelor, pregătind oarecum botezul creştin; pe de altă parte, în această zi, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Dumnezeu Tatăl, prin glasul care zice: "Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit", Duhul Sfânt în chip simbolic de porumbel, care odihneşte peste Cristos, şi Mântuitorul botezat de Ioan în apa Iordanului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON