URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2016, 18:36

UDMR critică strategia de dezvoltare teritorială a Guvernului Cioloş şi îşi laudă o lege adoptată cu ajutorul PSD, PNL şi ALDE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii UDMR Bihor pretind rolul de partid-stindard pe plan local, fie că este vorba despre împotrivirea la proiectele Guvernului Cioloş, fie de „măsuri sociale”, precum recent adoptata lege a conversiei creditelor în franci. Mesajul preşedintelui organizaţiei, Cseke Attila, şi cel al preşedintelui executiv Szabo Odon este ca PSD, ALDE şi PNL să realizeze o „consensualitate” cu UDMR.

Dezvoltarea teritorială marca Cioloş, un pericol

Deputatul Cseke Attila a făcut cunoscut, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, faptul că Guvernul Cioloş a depus în Parlament săptămâna trecută un proiect de lege privind strategia de dezvoltare teritorială a României, întocmit prost, în baza unor studii şi articole de ziar depăşite, după ce acelaşi Guvern a lansat în dezbatere publică un proiect de reclasificare a localităţilor din România, ambele fiind nevaforabile Oradiei şi Bihorului, ale căror interese „le lezează”.

Concret, Cseke afirmă că în preambul proiectul vorbeşte despre organizarea României în 8 regiuni de dezvoltare care pe viitor, într-un „orizont de timp 2035”, s-ar dori statuate ca regiuni administrative, ceea ce va ţine Bihorul în siajul Clujului, deşi UDMR vrea ca Oradea să fie centrul unei regiuni formate din Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

Cseke spune că deşi strategia are „prevederi pozitive” referitoare la Oradea şi la Bihor (de pildă existenţa infrastructurii feroviare bune, dezvoltarea peste nivelul altor judeţe, din categoria „dezvoltare scăzută” în categoria „dezvoltare medie-ridicată” ori existenţa unei „mari concentrări de firme”), nu sunt „pomenite” pentru Oradea şi Bihor obiective precum autostrada Transilvania ori centrul intermodal de transport mărfuri.

Dezavantaj faţă de Cluj

La fel, Cseke a criticat faptul că, potrivit strategiei şi viitoarei reclasificări a localităţilor, Bihorul va fi dezavantajat deoarece va avea doar şase „super-comune” stabilite arbitrar, că face referire la Depresiunea Beiuşului ca având „accesibilitate rutieră ridicată” ori că şcolile din Marghita trebuie reabilitate deşi deja au fost, spunând că tot proiectul „parcă s-a făcut pentru judeţul Cluj”.

În fine, deputatul afirmă că Oradea şi Bihorul vor fi dezavantajate încă din momentul depunerii unor proiecte, deoarece în timp ce proiectele din Cluj vor primi din start 10 puncte în baza faptului că Clujul va fi „pol regional principal”, Oradea, ca „pol regional secundar”, va primi doar 7 puncte.

În concluzie, preşedintele UDMR Bihor spune că îşi doreşte ca toate partidele din judeţ să se opună „în comun” acestui proiect, lăudând PSD şi ALDE că s-au alăturat deja iniţiativei UDMR de a se împotrivi proiectului de reclasificare a localităţilor.

Szabo şi „consensualitatea”

Imediat după Cseke, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a făcut şi el o conferinţă de presă, lăudând proiectul Uniunii pentru conversia creditelor bancare în franci elveţieni şi mai ales faptul că acesta a fost susţinut de celelalte partide din Bihor.

În contextul în care proiectul iniţiat de el şi apoi modificat la iniţiativa deputatei PSD Ana Birchall a devenit lege în această săptămână, Szabo a explicat că aceasta „rezolvă situţia a 50.000 de familii cu probleme cu credite în franci elveţieni”, regretând doar faptul că „s-au pierdut 3 ani în care mulţi au trebuit să-şi vândă casele” pentru că nu au putut plăti ratele.

„Sper ca şi alte iniţiative de acest fel să se facă tot cu consensualităţi, se dovedeşte că dacă în Bihor toate partidele se pun la masă avem succes. UDMR va marşa pe aceste consensualităţi şi pe alte teme”, a spus Szabo, cerând ca prima „încolonare” a tuturor partidelor din Bihor să aibă loc tocmai pentru împotrivirea la proiectul privind strategia de dezvoltare teritorială a Guvernului Cioloş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON