URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2010, 18:11

Târgul meşterilor populari

Târgul meşterilor populari TRADIŢIE DE VÂNZARE. Fuiorul bunicii de la ţară ori ia şi războiul de ţesut sunt doar câteva dintre obiectele ce vor putea fi achiziţionate la Târgul meşterilor populari din Parcul Bălcescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume mercantilizată, înrobită de criză, în care valorile culturale par de mult apuse, o oază de tradiţie se cere.

Sunt 17 ani de când, pe acest principiu, Muzeul Ţării Crişurilor organizează Târgul meşterilor populari, menit să promoveze datinile şi meşteşugurile acestui colţ de lume. Peste 100 de meşteri populari din toate zonele ţării dar şi din Ungaria vin în weekend în Parcul Bălcescu ca să se laude cu frumuseţile lor...

De la ţară adunate...

13 Aurel Chiriac.jpgParcul Bălcescu va găzdui în zilele de 16, 17 şi 18 iulie cea de-a 17-a ediţie a Târgului meşterilor populari. Evenimentul este organizat de Complexul Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, şi va strânge la Oradea aproximativ 110 meşteri populari.

"Vor veni cu cele mai însemnate creaţii ale meşteşugului lor, printre care olăritul, prelucrarea lemnului, cojocărit, ţesături, podoabe ţărăneşti, împletituri de papură şi nuiele, cu pictură naivă, instrumente muzicale, măşti, turtă dulce sau cu icoane pe sticlă şi lemn", explică directorul Muzeului, Aurel Chiriac (foto).

La Oradea vor fi reprezentate toate zonele ţării, dar şi tradiţia din Ungaria îşi va avea locul. "Cei şase meşteri din Debreţin şi Papa vor aduce ceramică, turtă dulce şi dantele", afirmă omul de cultură.

13 Aurel Flutur.jpgFără Flutur

Şi bihorenii vor avea cu ce se mândri. Deşi, din cauza bolii, cunoscutul Aurel Flutur (foto) nu va sosi pentru a le oferi vizitatorilor tradiţionala plăcintă de Chişcău ori pentru a prezenta colecţiile sale, meşterii noştri se vor lăuda în Parcul Bălcescu cu obiecte artizanale din ceramică, din zona Vadu Crişului, cu ouă încondeiate făcute în Drăgoteni, dar şi cu lăzi de zestre din Budureasa.

Organizatorii avertizează că la târg doar meseriaşii adevăraţi vor fi primiţi. Kitsch-urile vor fi îndepărtate. "Târgul meşterilor populari nu e o sărbătoare ca Serbările Cetăţii ori ca Ziua Oraşului. Prezenţa comercianţilor e exclusă. Singurul comerciant din parc va fi unitatea de alimentaţie de acolo, atât", punctează Chiriac.

Directorul e dezamăgit că anul acesta foarte puţini meşteri noi au "aderat" la eveniment. "Din păcate nu avem alţi meşteri. Târgul e organizat şi de alte muzee din ţară, tocmai pentru a nu lăsa să moară aceste meşteşuguri. E foarte greu să trăieşti numai din asta. Meşterii de la noi nu sunt apreciaţi, statul nu le dă nicio facilitate, cum se întâmplă în Ungaria, Polonia sau Slovacia. Pur şi simplu se chinuie să trăiască", spune el.

Cu toate acestea, Aurel Chiriac se aşteaptă ca mii de oameni să treacă la sfârşit de săptămână prin parcul Bălcescu. Şi are încredere că ediţia va fi una reuşită. Tradiţia o cere...


FOLCLOR BIHOREAN
Trei zile de petrecere

Deschiderea oficială a târgului va avea loc vineri, 16 iulie, de la ora 18.30, în Parcul Bălcescu, cu un concert al Ansamblului Artistic Profesionist "Crişana". Sâmbătă, de la ora 18, vizitatorii vor participa la spectacole susţinute de ansamblurile folclorice Lioara şi Tileagd-Tilecuş, dar şi de Grupul vocal "Feciorii Bihorului". Duminică, de la ora 15, pe scenă vor urca, pe rând, formaţii artistice din Budoi, Derna, Bratca, Şuncuiuş şi Salonta. Aurel Chiriac spune că întreaga organizare a evenimentului va costa 100-150 de milioane de lei vechi. "Banii provin din veniturile muzeului, nu de la buget", precizează directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON