URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2014, 07:56

Slugile lui Lascău: Cum au vrut doi şefi de parchete şi şeful de la Medicina Legală să-l scape de puşcărie pe fiul fostului director de la Finanţe

Slugile lui Lascău: Cum au vrut doi şefi de parchete şi şeful de la Medicina Legală să-l scape de puşcărie pe fiul fostului director de la Finanţe TRUNCHIUL ŞI AŞCHIA. Dacian Lascău (fundal) pare să fi copiat mai degrabă defectele de la tatăl său, Ioan Lascău (medalion), în prezent aflat în executarea unei pedepse în Penitenciar şi sub spectrul unor noi condamnări. Tânărul are deja la activ două accidente cu pagube materiale, trei amenzi pentru viteză, patru pentru lipsa centurii, una pentru nerespectarea culorii roşii la semafor, una pentru conducerea sub influenţa alcoolului... Era doar o chestiune de timp până să apară şi prima condamnare!
Slugile lui Lascău: Cum au vrut doi şefi de parchete şi şeful de la Medicina Legală să-l scape de puşcărie pe fiul fostului director de la Finanţe PE URMELE TATĂLUI. La scurt timp după ce a preluat PPDD Bihor, pe listele căruia a ajuns şi consilier judeţean în 2012, Ioan Lascău l-a "înregimentat" politic şi pe fiul său. După parlamentare, Dacian s-a ales cu o funcţie de consilier la cabinetul deputatului Ioan Hulea. Şi-a păstrat postul călduţ până anul trecut, când a fost condamnat definitiv pentru alcool la volan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ce ţi-e frică nu scapi. A păţit-o fiul fostului şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău, acum închis pentru fapte de corupţie. Dacian Lascău s-a ales cu un dosar penal după ce în 2011 a fost prins beat mangă la volanul Passatului din dotare.

Pentru a-l scăpa de puşcărie au fost puse în mişcare personaje cu greutate: fostul prim-procuror al judeţului, Viorel Gavra, cel actual, Vasile Popa, dar şi şeful Serviciului de Medicină Legală, Gabriel Mihalache. Degeaba, însă, căci beizadeaua a fost totuşi condamnată, chiar dacă pentru asta a trebuit să între pe fir Codruţa Kovesi, pe atunci procuror general al României, acum şefa DNA.

Testare cu scandal

Povestea penală a fiului fostului şef al Finanţelor a început în noaptea de 9/10 martie 2011 când, în jurul orei 2.30, după o noapte de chef cu prietenii în localul Student's Place, tânărul a pornit spre casă la volanul maşinii, fiind oprit de un echipaj al Poliţiei Rutiere. Etilotestul a arătat o alcoolemie de 0,41 miligrame în aerul expirat, adică peste limita legală, motiv pentru care Dacian Lascău a fost dus la Serviciul de Medicină Legală, pentru analize de sânge.

Aici a început show-ul. Deşi iniţial s-a aşezat pe scaun, ulterior tânărul s-a răzgândit, sucindu-se ori de câte ori medicul încerca să-l înţepe. Ba l-a mai şi ameninţat. "Te dau în judecată! Ştiu că nu ai voie să mă înţepi de mai multe ori, pentru fiecare înţepătură ai să plăteşti!", a repetat Lascău jr. mai bine de o jumătate de oră, până când s-a ridicat ca să meargă la toaletă.

Beţie penală

Tânărul s-a pus pe dat de telefoane şi n-a ieşit din WC decât după 10 minute şi doar la insistenţele poliţiştilor. "Nu ştiţi cu cine v-aţi pus, vă dezbrac eu pe voi!", a tunat din nou, susţinând că e diabetic şi, fiindcă oamenii legii nu l-au lăsat să mănânce, îl vor apuca crizele. Într-un final, a şi căzut la podea. Crezând că a leşinat, medicul legist i-a chemat în ajutor pe colegii săi SMURD, dar după consult s-a liniştit: tânărul doar jucase teatru şi, de băut ce era, a adormit imediat ce a fost pus la orizontală.

Trezit cu greu, în cele din urmă Lascău jr a fost totuşi testat: avea o alcoolemie de 1,40 grame la mie la prima probă şi 1,25 la cea de-a doua, motiv pentru care a fost pus sub învinuire pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. "Proferează ameninţări la adresa tuturor, fentează prelevarea probelor, agitaţie extremă cu prăbuşire la podea, somn superficial cu cianoză la extremităţi, episoade de agitaţie. Este sub influenţa alcoolului", a concluzionat în finalul examinării dr. Gheorghe Roşu.

Pericol public

Lascău jr era un client fidel al poliţiştilor rutieri. În patru ani provocase două accidente cu pagube materiale, a fost amendat de trei ori pentru viteză, de patru ori pentru lipsa centurii, iar altă dată pentru nerespectarea culorii roşii la semafor. Deşi se jura că era pentru prima oară când conducea băut, scriptele spuneau altceva: pe 26 martie 2010, adică fix cu un an înainte, fusese prins tot sub influenţa alcoolului, abatere pentru care scăpase atunci doar cu o amendă. 

În aceste condiţii, procurorul Cosmin Pantea de la Parchetul Oradea, unde i-a fost înregistrat dosarul, era hotărât să-l trimită în faţa judecătorilor. Mai ales că, dacă în prima declaraţie a pretins că a băut doar o bere mică, de 0,33 l, ulterior a susţinut că a consumat cel mult trei beri, combinate, ce-i drept, cu un whisky. Că minţea o arăta şi recalcularea alcoolemiei făcută de specialiştii IML Timişoara, care - în baza celor două buletine de analiză - au stabilit că la ora la care fusese oprit de poliţişti alcoolemia lui Lascău putea să fie ori de 1,50 grame la mie "în eliminare" (adică în scădere din momentul în care a fost tras pe dreapta), ori de 0,85 "în absorbţie" (adică în creştere), în ambele variante însă valorile provenind în mod cert "dintr-un consum nedeclarat de alcool".

Opinie de prieten

07_Gabriel_Mihalache_bihoreanul.jpgDeşi prins cu minciuna, Lascău jr. insista să-şi dovedească inocenţa. Pe 21 decembrie 2011, a cerut o nouă expertiză, care să fie făcută musai de şeful SML Bihor, dr. Gabriel Mihalache (foto), amic al tatălui său. Pe 27 decembrie, într-un timp record, acesta îşi prezenta "opinia expertală", susţinând că, de fapt, în momentul în care tânărul a fost oprit de poliţişti, alcoolemia era de "aproximativ 0,85" şi explicând valoarea mare găsită în sânge prin intervalul de o oră scurs de la etilotestare până la recoltare.

Care era scopul? Potrivit practicii Parchetelor bihorene, doar cauzele în care alcoolemia în sânge depăşea 1 gram la mie erau trimise în instanţă, în celelalte protagoniştii fiind scoşi de sub urmărire penală şi taxaţi doar cu o amendă administrativă. Numai că, luând în calcul şi lunga listă de abateri din cazierul rutier al "clientului", procurorul a considerat că în cazul acesta se impune o sancţiune mai severă. Ca atare, în ianuarie 2012, l-a chemat pe Lascău jr. să-i prezinte materialul de urmărire penală şi a început chiar să-şi schiţeze rechizitoriul.

Altă proptă

Aşa a intrat în scenă Viorel Gavra, pe atunci prim-procuror al judeţului, a cărui prietenie cu fostul şef al Finanţelor e de notorietate. Ioan Lascău s-a înfăţişat imediat la Gavra şi, învăţat de acesta, a întocmit pe loc o solicitare ca dosarul să fie preluat de Parchetul Bihor. Culmea celerităţii, cererea a şi fost admisă pe loc! Pretextul? "Tergiversarea soluţionării cauzei şi o interpretare a probelor apreciată ca nefiind obiectivă, existând necesitatea evitării unor suspiciuni cu privire la imparţialitatea procurorilor", nota Gavra, fără vreo altă justificare.

Urmarea? După o săptămână, Vasile Popa, actualul şef al Parchetului Bihor, pe atunci şef al Secţiei de Urmărire Penală, îl scotea de sub urmărire pe Dacian Lascău. "Este un element tânăr care a recunoscut şi regretat fapta", explica Popa în rezoluţia prin care Lascău jr. era scăpat doar cu o amendă contravenţională de 500 lei.

Trânteală!

Ghinionul a făcut ca, în aceaşi perioadă, avocatul tânărului, Ioan Sava, să fie în atenţia DNA Oradea pentru trafic de influenţă (acuzaţie pentru care, de altfel, în aprilie 2012 a şi fost trimis în faţa instanţei). Aşa a picat în plasă şi prim-procurorul Gavra, surprins de echipa de filaj în timp ce intra cu Ioan Lascău în biroul lui Sava, chiar după ce dispusese preluarea dosarului.

Considerând că prim-procurorul avea "un interes particular în dosar", procurorii anticorupţie au sesizat imediat Consiliul Superior al Magistraturii, mai ales că aceasta nu era singura abatere imputată lui Gavra, acuzat de pildă şi că a intervenit într-o anchetă ce o viza pe propria soţie. În final, Viorel Gavra a fost demis din funcţie şi exclus din magistratură, unul dintre capetele de acuzare referindu-se chiar la intervenţia făcută în dosarul Lascău jr.,  considerată imixtiune în activitatea colegului său de la Parchetul Oradea.

La judecată

Cât despre Dacian Lascău, pe 12 martie 2012, Codruţa Kovesi, pe atunci procuror general  al României, a dispus ca ancheta în caz să fie redeschisă. "Preluarea cauzei de către Parchetul Bihor ridică suspiciuni cel puţin din două puncte de vedere", arăta procurorul general într-o rezoluţie întinsă pe 6 pagini: preluarea dosarului chiar înaintea trimiterii în judecată, respectiv soluţia de SUP după numai o săptămână şi fără o minimă verificare. "Se impune redeschiderea dosarului, reluarea urmăririi penale şi completarea cercetărilor", a dispus Kovesi, sancţionând astfel sistemul evident de pile ce funcţiona în plan local.

În final, întregul angrenaj pus în mişcare pentru muşamalizarea unui dosar care nici măcar nu avea ca miză libertatea ori încarcerarea beizadelei s-a dovedit un mare eşec. Dacian Lascău a sfârşit trimis în judecată, iar vara trecută a fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni. Condamnarea a venit cât se poate de rău, căci între timp băiatul se învârtise, tot cu ajutorul tăticului, de-un post de consilier la cabinetul deputatului Ioan Hulea, ales ca PPDD-ist, acum trecut la PSD. Şi ce post putea fi mai potrivit?


CONDAMNAT
Senior cu probleme

07_Ioan_Lascau_bihoreanul.jpgFostul şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău (foto),  se află în Penitenciarul Rahova, după ce, în martie 2013 a fost condamnat la 3 ani într-un dosar în care DNA l-a acuzat, încă în 2006, de efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, de utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Imediat după condamnare, în loc să se prezinte la penitenciar, Lascău, care era consilier judeţean PPDD, s-a făcut nevăzut, fiind dat în urmărire internaţională. Pe 20 mai 2013, a fost reţinut în SUA, de agenţii FBI, fiind ulterior extrădat. În prezent, Lascău mai este judecat şi pentru trafic de influenţă.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
SCURSORILE SOCIETĂŢII !!!!!!!
SCURSORILE SOCIETĂŢII !!!! ANALIZAŢI ŞI DECIDEŢI DUMNEAVOASTRĂ !!!!! MI-E SILĂ !!!! SCÂRBĂ ŞI LEHAMITE !!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 27 Martie 2014, 21:07 de ADINA
moo
asta seamana cu un potzoc
Postat 26 Martie 2014, 23:29 de zsolty
Dacianu omu cu banu
Ista-i cel mai tare .Mio dat de baut pana am picat si dupa aia mo fumat toate tigarile
Postat 26 Martie 2014, 23:27 de dana
voua
FOSTUL PROCUROR SEF GAVRA ADOSIT ZECI DE DOSARE ALE FIRMELOR DE PAZA SUPER SECURITY SI LIBERTY,SINGURII INTERLOPI DIN ORADEA FIIND DOAR GRECU ,GAVRIS SI ORSOS!TREBUIE PUSE PE ROL DOSARELE LUI MIHAI GAVRIS ALIAS GRECU SI A CELORLALTI BODYGUARZI!!!!!!!!!!!!DNA TU CHIAR EXISTI SAU I-TI IEI SALARU SA TREACA LUNA?????????IMPLICATE CA E JAAAAAAAAAAAAAAALE LA BIHOR!JUDECATORII(PUSCAS) TRAG PE NAS COCAINA CU INTERLOPII GAVRIS SI GABOR! DA-TI VA DEMISIA DACA VA E FRICA SA-I ANCHETATUI LASA-TI PE ALTII MAI TINERI
Postat 26 Martie 2014, 15:15 de sange
derbedeu penal
la bulau kokalare
Postat 26 Martie 2014, 15:02 de sec
Mr
Sau găsit papagalii sa vorbească....
Postat 26 Martie 2014, 12:02 de Johnny
nu e bai
dacian nu te lasa tu esti nr 1 se cunoasteeee.....
Postat 26 Martie 2014, 11:48 de corina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON