URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2014, 18:11

Situl Pădurea Craiului ar putea fi prima destinaţie de ecoturism din Bihor (VIDEO)

Situl Pădurea Craiului ar putea fi prima destinaţie de ecoturism din Bihor (VIDEO) Cascada Vadu Crişului

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, din acest an administrator, nu custode, al Sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului, şi-a propus să transforme această zonă în prima destinaţie ecoturistică din Bihor. Această iniţiativă a fost demarată de mai bine de un an, însă acum se concretizează, în parte graţie unui proiect cu finanţare internaţională accesat de ONG.

Criterii stricte

Şeful CAPDD Bihor, Paul Iacobaş, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, lansarea proiectului "Pădurea Craiului, destinaţie de ecoturism", realizat în parteneriat cu Primăria Roşia şi cu agenţia de turism Ethical Travel Portal din Norvegia (specializată în turismul responsabil) şi finanţat cu aproape 140.000 de euro de Fondul ONG al guvernelor din Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.

România este singura ţară europeană care a creat un sistem de destinaţii de ecoturism, printre acestea fiind inclusă şi aria bihoreană. CAPDD a demarat demersurile pentru autentificarea ariei Pădurea Craiului, întinsă pe aproape 40.000 de hectare, drept una ecoturistică de mai bine de un an, proceduri ce sunt încă în derulare, la finele acestei luni urmând ca o comisie a Ministerului Turismului să vină în Bihor pentru a verifica dacă arealul îndeplineşte condiţiile pentru a deveni destinaţie eco.

"Sunt aproximativ 100 de criterii, precum calitatea produsului turistic ori a factorilor de mediu, unde se verifică inclusiv sistemele de colectare a deşeurilor, epurarea apelor uzate", a explicat Iacobaş. Tocmai pentru a îndeplini parte din aceste criterii, CAPDD a accesat banii străinilor.

Cu banii altora

În cadrul proiectului, CAPDD va face un studiu vizavi de patrimoniul natural şi cultural al zonei, o pagină web (www.padureacraiului.info) şi un soi de ghid al zonei, destinat tuturor celor interesaţi de turismul în acest areal. Cu aceeaşi bani, va fi organizat şi festivalul "Zilele Pădurii Craiului", unde, garantează Iacobaş, kitsch-urile vor fi interzise, spre folosul produselor locale, autentice. Acest festival va fi "exportat", ca într-un soi de franciză, în toate primăriile din cele 18 de pe raza sitului care vor fi dispuse să-l organizeze cu aceleaşi condiţii de promovare a valorilor locale.

Întrucât CAPDD îşi propune să promoveze Pădurea Craiului drept o zonă atractivă pentru pasionaţii de mountain-bike, pe munte vor fi amenajate cinci trasee de cicloturism, care vor face legătura între principalele obiective turistice şi structuri de cazare. De asemenea, vor fi înfiinţate două centre, cel mai probabil unul la Roşia şi unul la Remetea, de unde orice turist va putea să închirieze, contra cost, o bicicletă. CAPDD va cumpăra şi un microbuz cu remorcă, astfel încât, la cerere, să poată transporta turiştii sau bicicletele pe teritoriul sitului. "Munţii aceştia sunt ideali pentru drumeţie şi parcurgerea lor cu bicicletele. Vrem să poziţionăm zona ca o destinaţie de excelenţă de cicloturism", a explicat Paul Iacobaş.

În cadrul proiectului vor mai fi realizate 2.000 de hărţi, o monografie a Peşterii Meziad şi se va continua dezvoltarea muzeului minier din subteranul Peşterii Farcu, realizarea de trasee de drumeţie ori de căţărare. Bineînţeles, vor fi editate şi felurite materiale de prezentare a arealului cu specific carstic, care are peste 2.000 de peşteri.

"Zona este locuită, dar există un fel de sălbăticie în care locuieşte omul şi pe care vrem să o protejăm ca atare. Ne interesează conservarea naturii, dar şi comunităţile", a precizat şi Andrei Acs, custode în cadrul CAPDD.

Muncă în trei

Până când acest proiect va fi finalizat, adică peste 20 de luni, CAPDD va trebui să primească deja, de la Ministerul Turismului, un răspuns la solicitarea de autentificare a zonei ca fiind una ecoturistică. "Noi sperăm că vom primi răspuns (n.r. de la Minister) da, dar cu condiţii", a mai spus Paul Iacobaş. Astfel, condiţiile vor fi îndeplinite şi prin acest proiect.

Asta nu va fi suficient, însă, zice responsabilul. Pentru ca zona să fie una ecoturistică cu adevărat, este nevoie de o serie de politici publice responsabile implementate de primării - precum sisteme eficiente şi responsabile de colectare a deşeurilor -, dar şi de un interes din partea proprietarilor de pensiuni din zonă. Ca să fie autentificaţi, aceştia vor trebui să dovedească inclusiv că folosesc în hrana turiştilor legume eco ori să le ofere turiştilor doar servicii în armonie cu natura. "Maxim 5 spaţii de cazare din sit ar putea fi, cu ceva efort, ecoturistice", a spus Paul Iacobaş.

Dacă nu vor găsi înţelegere în rândul primarilor şi al proprietarilor de pensiuni, responsabilii CAPDD sunt decişi să contureze drept destinaţie ecoturistică strict zona în care edilii şi micii antreprenori sunt deschişi la iniţitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON