URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2020, 13:50

Situaţie tot mai gravă în Bihor, cu 719 cazuri active de Covid-19. Dr. Carp: "Într-o lună sistemul va fi copleşit. Este doar o legendă că mulţi sunt asimptomatici" (VIDEO)

Virusul Covid-19 se extinde tot mai vertiginos în judeţul Bihor în ultima perioadă, astfel că vineri sunt 719 cazuri active de boală, iar numărul persoanelor în stare foarte gravă, deci internate la Terapie Intensivă, a crescut la 17. Dacă trendul se va menţine, a avertizat prefectul Dumitru Ţiplea, la finalul lunii august vor fi 1.600 de cazuri active. La rândul său, dr. Gheorghe Carp a spus că "într-o lună sistemul va fi copleşit".

719 cazuri active 

Cele mai noi informaţii privind Covid-19 în Bihor au fost prezentate, vineri, într-o conferinţă de presă, de coordonatorii efortului împotriva pandemiei în judeţul nostru: prefectul Dumitru Ţiplea, dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor, şi dr. Gheorghe Carp, coordonatorul sistemului de sănătate din judeţ.

Întâi, şefa DSP a informat că numărul total al cazurilor înregistrate în judeţ de la debutul pandemiei a ajuns la 1.564, dintre care multe sunt active, adică persoane care încă au virusul - 719. Dintre acestea din urmă, 260 sunt în Oradea, 38 în Beiuş, 32 în Nucet, 29 în Oşorhei, 23 în Sânmartin, 21 în Dobreşti, 18 în Ştei, respectiv câte 17 în Ineu, Pomezeu, Sântandrei şi Ţeţchea.

"Statistica ne indică localitatea unde trebuie să acţionăm, nu mâine, dar trebuie să pregătim măsurile pentru a nu ajunge la un procent de 3 la mia de locuitori. În acest moment avem comune - chiar dacă au cazuri mai puţine - unde s-a făcut analiza de risc pentru carantinarea zonală", a spus dr. Rahotă, adăugând că trebuie îndeplinite mai multe criterii pentru ca această măsură să fie impusă.

În ceea ce priveşte numărul bolnavilor din Oradea, deşi acesta este mare, oraşul "este un oraş sigur", după cum a precizat dr. Carp, dată fiind raportarea cazurilor de Covid-19 la populaţie. 

Dintre bolnavii activi din Bihor, 398 de persoane sunt internate, iar celelalte se află în izolare la domiciliu. 

 

În două săptămâni ar putea fi 1.600! 

Virusul este agresiv, au avertizat responsabilii locali, argumentând prin numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă, în creștere. "Sunt ocupate 17 paturi la ATI. Este o evoluţie nedorită. Dacă acest trend de infectări se va menţine, vom avea în două săptămâni, deci la finalul lunii august, 1.600 de cazuri active", a avertizat prefectul Dumitru Ţiplea, susţinându-şi spusele cu un grafic al evoluţiei potenţiale a pandemiei realizat de specialiştii locali. 

De asemenea, dr. Gheorghe Carp a ţinut să sublinieze că virusul nu este nici pe departe blând, infirmând zvonurile răspândite în spaţiul public că circa 50% dintre noii infectaţi sunt asimptomatici. "Aceea este o legendă. Din păcate, sub 10% sunt asimptomatici. Peste 30% au forme uşoare şi peste 50% forme severe. Dacă lumea crede că face boala asta fără să observe, se înşală", a spus coordonatorul spitalelor din judeţ.

"Nu mai putem face faţă"

Gheorghe Carp a avertizat că, inclusiv în Bihor, "situaţia de acum este mult mai gravă decât cea din perioada stării de urgenţă". "Din statisticile noastre, 30% sunt infectaţi ca urmare a participărilor la tot felul de întruniri religioase. Este îngrijorător! Am vorbit cu reprezentanţii cultelor, dar din păcate fără rezultate notabile. Alţi 30% sunt reprezentaţi de cei care vin din concedii. Alţii, circa 10-15%, participă la tot felul de întruniri, botezuri, nunţi şi se expun", a avertizat dr. Carp. 

Acesta i-a rugat pe jurnaliştii prezenţi la conferinţă să le transmită bihorenilor încă o dată să respecte regulile de distanţare, purtarea măştii şi spălarea mâinilor, avertizând că sistemul medical nu va mai face faţă îmbolnăvirilor. "Într-o lună de zile sistemul va fi copleşit, în ritmul ăsta nu mai putem face faţă...", a spus medicul. 

Aproape la capacitate

Acesta a amintit măsurile care s-au luat pentru ca spitalele să poată primi pacienţi Covid-19, inclusiv desemnarea Spitalului Clinic de Recuperare din Felix, cu 150 de paturi, ca spital suport, la fel şi alocarea a 20 de paturi din cadrul Spitalului Beiuş pentru pacienţii cu acest virus.

"Din păcate, Spitalul Municipal din Oradea este aproape la capacitate. Avem o gură de oxigen cu cele 20 de paturi de la Beiuş. Paturile de Terapie Intensivă sunt suficiente, în planul nostru putem suplimenta în fiecare zi capacitatea cu câte 2-3 paturi ATI, dotate cu ventilatoare. Dar, în ritmul acesta, ne aşteptăm ca în septembrie să fim la capacitate maximă", a precizat Carp.

Tot el a spus că spitalele non-Covid din judeţ care în ultima perioadă au avut o activitate diminuată au fost chemate să trimită personal la Oradea, la Spitalul Covid. Astfel, au fost relocaţi doctori şi asistenţi din Aleşd, Marghita şi Salonta. "Am făcut şi acel anunţ de angajări pe perioada pandemiei. Încercăm să aducem doctori din alte judeţe", a spus coordonatorul sistemului medical din Bihor. 

În ceea ce priveşte medicamentele şi echipamentele de protecţie, Gheorghe Carp a spus că s-au făcut eforturi astfel încât acestea să existe în cantităţi suficiente. 

Bătrâni îmbolnăviţi şi preotul care nu crede...

În conferinţa de vineri, dr. Daniela Rahotă a vorbit şi despre situaţia de la căminul de bătrâni din Băiţa. Dacă joi erau confirmate 15 persoane, aşa cum a scris BIHOREANUL, vineri, dr. Rahotă a anunţat că numărul a crescut. "Din 74 de asistaţi sunt pozitivi 26, iar din cadrul cadrul personalului sunt 5 pozitivi", a precizat şefa DSP Bihor. 

Aceasta a spus că ancheta epidemiologică în acel caz este încă în desfăşurare, însă "considerăm că sursa îmbolnăvirilor o reprezintă personalul de îngrijire". "Este primul cămin pentru persoane vârstnice în care avem depistaţi şi angajaţi şi beneficiari", a precizat Rahotă. 

În acest context, prefectul Dumitru Ţiplea a precizat că vineri va convoca Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. "Vom purta discuţii şi vom lua o decizie dacă şi sub ce formă să carantinăm", a spus Ţiplea. 

Contactat joi de BIHOREANUL, administratorul centrului de acolo, preotul ortodox Nicolae Bura, a avut un discurs halucinant, spunând că "se face mare tam-tam (n.r. - cu Covid-ul) ca să luăm banii de la Uniunea Europeană". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Internarea de ce este fortata?
Am inteles ca virusul il poti lua de oriunde,dar nu la toti cei infectati provoaca simptome grave.Atunci,daca organismul reactioneaza ok de ce ii trantesti cu forta in spital unde probabil sunt oameni cu o incarcatura virala mai puternica?Nicaieri asa ceva nu este legal.Am ajuns o tara in care oamenii sunt tratati ca niste criminali iar adevaratii criminali sunt ocrotiti de autoritati.Apoi urlam ca avem spitalele pline.Au casa,sa stea in casa ,daca nu au simptome severe. Daca se inrautateste situatia,stiu ei sa sune la ambulanta,nu or sa stea sa crape in casa.Politia sa verifice daca ies sau nu din casa,nu doar sa umble după bunicuțe si copii. De ce nicaieri in lume nu se intampla abuzurile care sunt la noi,dar cu toate acestea ni se pare normal ce se intampla in Romania?
Postat 28 August 2020, 11:42 de User anonimizat
cu multă stimă
pentru cucernicia sa,și stresul la care sunt supuși azi cam toți cu pandemia asta,nu doar preoții,dacă ar ști totuși,că din banii europeni ,direct sau indirect au fost și vor fi ridicate biserici inclusiv ortodoxe.
Postat 16 August 2020, 07:54 de crisan
Bravo, birtinezule!
Ilie de la primarie crede ca sunt prea putini oradeni infectati! Ce ne propune pt. week end : ,,A început Târgul „Cămara Cetății” în Oradea: Printre delicatese, dovleci șarpe, vin de mure și zacuscă de păstrăv (FOTO / VIDEO)" A daramat, la propriu, Oradea, acum vrea sa faca praf judetul!
Postat 15 August 2020, 05:18 de pinonel
rectificare
Acolo
Postat 15 August 2020, 01:36 de Sandu2100
excalibur
Aia e Bulgaria, nu si România, te poți muta Apolo.
Postat 15 August 2020, 01:36 de Sandu2100
Imbecili si idioti?
Esti mare erou ca ai covid?Dai lectii? Stii ca afecteaza iremediabil creierul si inima.Ca provoaca mini-tromburi in tot organismul care pot duce la avc-uri si infarcturi?Sau tu esti asimptomatic si ce nu te omoara,te-ntareste.Brese in constiinta?Eu am postat opinia unui cetatean,gasita intuimplator in cotidianul.Nu stiu daca e adevarat ce spune,daca e platit sa scrie ce-a scris,daca e imbecil sau idiot.Mai mult,pmul nu neaga covid-ul si boala asociata.Citeste cu atentie textul,de preferat dupa ce te supui unui "brainwash".In ce ma priveste ,sunt victima alergiei la ambrozie din 2012.S-a declansat cu ochi iritati,stranuturi,congestie nazala,rinoree.A evoluat spre o bronsita,dispnee,wheezing,probabil reducerea oxigenului,ca nu mai puteam umbla decit usurel,zero efort.Nestiind ce am,am luat antibiotic,crezind ca e vreo pneumonie.Pina la urma m-am documentat si am inteles fenomenul.Se repeta anual,2 luni de vis,netratabil.Ameliorabil cu xyzal,avamys,ventolin.Ambrozia emite in august-septembrie trilioane de particule de polen.Polenul ajunge in narile tuturor oradenilor.Dupa 3-4 ani de expunere organismul cedeaza si intra in alarma.Adica se declanseaza alergia.Mecanismul de aparare este producerea necontrolata de secretii,in disperarea de a "spala" organismul de intrusi.Acelasi mecanism activeaza si covidul.Afectarea e in primul rind pulmonara,poarta de intrare a patogenul si cimpul principal de lupta.Ma rog ,covidul e mai pervers,nu mi-as dori sa ma intilnesc cu el,I know the feeling.Cit de usor puneti etichete unui om,gratulindu-l cu idiot,imbecil,mincinos nefacind un minim efort de a intelege."Simt enorm si vaz monstruos".Aproape ca incep sa-l regret pe admiratorul meu predilect,2100cmc...P.S. Fara eradicarea ambroziei,cu timpul majoritatea vor dezvolta alergia.Bonne santé.Free your mind
Postat 14 August 2020, 23:25 de excalibur
Imbecili sau idioti?
Cineva spunea ca imbecilii nu pot fi convinsi de stupiditatea care îi caracterizeaza dar li se pot crea anumite breșe in conștiință si astfel ar putea intelege realitatea. De aceea as recomanda celor cu mintea lui Excalibur sa incerce sa vada cum sta treaba la clinica de infecțioase din centru sau la spitalul municipal, sa incerce sa discute cu oameni care lucrează acolo sau care sunt externati deja și după aceea sa cugete daca mai este cazul sa promoveze fake news-uri.
Postat 14 August 2020, 22:35 de Doru2019
Faptă şi răsplată, infecţie şi subvenţie- copy/paste Ioan Buduca
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a fost înregistrat cerând ca raportările COVID-19 să nu fie coborâte sub 300 de infectări pe zi, ca să nu scadă subvenţia UE pentru infecţii. Nu avem asemenea stenograme aici, în România. Dacă am avea, românii ar fi pe străzi, cum au fost bulgarii. Dar românii bănuiesc de multă vreme că subvenţiile joacă un anume rol în administrarea crizei COVID-19. Nu avem transparenţă europeană în chestiunea acestor subvenţii. Dar acum ştim că forţarea raportărilor de tip pozitiv este posibilă. Testele PCR nu sunt teste de diagnosticare, cum am crezut, în urma unor influenţe propagandistice. Aceste teste indică prezenţa unui ARN similar celui din genomul SARS-CoV 2, însă nu pot spune dacă a activat sau nu infecţia COVID-19. Ceea ce urmărea Boiko Borisov era uşor de obţinut tocmai prin forţarea diagnosticului acolo unde testele nu puteau da, prin ele însele, un diagnostic, căci nu sunt făcute pentru aşa ceva. Ce avem aici, în spaţiul dintre teste şi raportarea unui diagnostic? Aici e locul de acţiune al conştiinţei omeneşti şi al eticii profesionale medicale. Câte bordeie, atâtea obiceie. La noi e mare criză pe… piaţa de conştiinţe, iar acum etica profesională a lumii noastre medicale ar fi avut nevoie mare de caractere, nu şi de o piaţă a lor. Cum o fi la bulgari, nu ştim. Dar avem amintiri destul de recente despre doctori psihiatri români care acceptau să interneze oameni sănătoşi, recomandaţi de Securitate pentru spitalizare psihiatrică din pricina opiniilor lor politice. Creşte alarmant de mult suspiciunea că şi la noi s-a lucrat în logica din Bulgaria. Pare că noi am trecut pe modelul bulgăresc abia după ce am avut o etapă de etică profesională fără cusur. Ce s-a putut întâmpla între prima etapă şi a doua etapă? O anume nevoie stringentă de bani a guvernanţilor? Nu avem transparenţă nici aici, aşa că putem vorbi cu păcat. Dar nu e nimic exagerat în a constata cu maximă oripilare că am crezut aiurea atâta vreme că aparatele PCR conduc direct la diagnostic. Nu conduc decât indirect, şi anume întortocheat indirect. Un medic din Timişoara a dezvăluit secretele acestei căi întortocheate. Imediat şi-a pierdut funcţia. Era la mâna guvernanţilor, desigur. Un altul vorbeşte, fără ocolişuri, de dictatura medicală. Aşa a învăţat el de la criminal-hipocraticul Stalin: că a face binele în regim de lagăr ar fi ceva sănătos? Credeţi că îşi va pierde funcţia? Am descoperit, în contextul pandemiei, ce uşor ne putem trezi, fără să ne dăm seama, într-un regim cu libertăţi limitate. Adică, mai degrabă, au descoperit ei, cei interesaţi să ne limiteze drepturile. Noi? În marea noastră majoritate, ne mulţumim cu dreptul de a ne face vacanţa în Grecia şi de a fi cărăuşi de cârcote cu cârca odată întorşi din vacanţă.
Postat 14 August 2020, 20:52 de excalibur
oradeanbihor
Masca am purtat-o intotdeauna cand am iesit din casa, in locurile unde erau mai multi oameni. Virusul l-am luat, impreuna cu fetita de 2 ani, de la sotia care lucreaza la spitalul judetean. La randul ei, s-a infectat de la o colega de serviciu care a participat la o sindrofie, se pare. Ne-am infectat succesiv iar acum tragem ponoasele din cauza unei persoane inconstiente. Am ajuns si in spital .... dar in final, sustin ideea respectarii ad literam a regulilor decise de autoritati. Altfel, o sa fie groaznic daca va creste numarul infectatilor.
Postat 14 August 2020, 19:10 de Doru2019
cat timp acoperim salile de nunti...astea sunt rezultatel
nuntile si majoratele de sute de persoane isi arata rezultatele, sa nu ne plangem cat timp politia nu stie unde sunt salile de nunti din oradea si le acoperim
Postat 14 August 2020, 18:39 de Traian
@ doru2019
Poate ne spui si noua, ai purtat sau nu ai purtat masca? Ai idee de unde/cum ai luat virusul? Banuiesc ca asa ca noi toti, ai purtat masca, te-ai spalat pe maini, ai pastrat distanta...
Postat 14 August 2020, 17:33 de oradeanbihor
Asta e realitatea
Din pacate idiotii care nu cred in Covid sunt suficient de multi, nu poarta masca si nici nu respecta masurile de protectie. Nu poate nici Bolo si nimeni altcineva sa-i oblige pe idioti sa faca ceea ce trebuie daca legile sunt asa cum sunt. Sunt ferm convins ca numarul infectatilor va creste iar observatia din articol legata de cei asimptomatici, o confirm si eu. Am o saptamana de cand sunt cu Covid, sunt asimptomatic dar cu toate astea am dureri de cap, sinusuri, ochi, ceafa, gat, diareee, crampe etc care nu pot fi numite usoare si nu doresc nimanui sa le aiba. Purtati masca unde trebuie si respectati regulile!
Postat 14 August 2020, 15:09 de Doru2019
acum nu se mai impauneaza nimeni ?!!
Imi amintesc de titlurile pompoase din eBihoreanul de saptamanile trecute ... dr Carp - cel mai cel mai, tine epidemia sub control, prefectul asemenea, de bolojan ce sa mai vorbim ... in jud bihor, Coronavirul si-a gasit nasii, 658 la 0 parca, jud bihor exemplu in toata romania .... iar acum, ne transmit cu nonsalanta ca vor fi 1600 cazuri active si ca situatia nu e tocmai roz !!! pe bune ? pai nu va e rusine ?? pai nu acestea sunt rezultatele modului in care s-a gestionat criza in judet ?? nu-si asuma nimeni raspunderea acum ? doar la placinte inainte, la razboi inapoi ! incredibil cata ipocrizie
Postat 14 August 2020, 14:16 de napoleon
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON