URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2014, 12:39

Şeful AJOFM Bihor: Angajatorii trebuie să "umble" la salarii

La un an de când conduce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, directorul Békési Csaba şi-a prezentat, marţi, raportul de activitate, precum şi datele care caracterizează piaţa muncii bihorene, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

În prezent, Bihorul are 10.159 de şomeri, în timp ce în octombrie 2013 avea 11.314 şomeri. Numărul şomerilor neindemnizaţi este în creştere (7.052 acum, faţă de 6.920 în octombrie 2013), dar asta pentru că, a spus Békési, persoanele fără loc de muncă sunt încurajate să intre în evidenţele AJOFM Bihor, chiar dacă nu au dreptul la ajutor de şomaj.

Rata şomajului este acum de 3,67%, în scădere faţă de cea de 4,04% din octombrie 2013. Cea mai mare pondere o au şomerii cu studii primare, gimnaziale sau de şcoală profesională, 7.442 la număr. "Aici se regăsesc şi beneficiarii de venit minim garantat, majoritatea având studii primare", a explicat directorul.

Bihorul are peste 6.000 de astfel de asistaţi, mulţi dintre ei apţi de muncă, dar care nu vor să lucreze. "Săptămânal vin persoane nemulţumite că li s-a dat repartiţie la un loc de muncă", a declarat Békési. În privinţa vârstei, cei mai mulţi şomeri bihoreni sunt în rândul persoanelor celor mai active, care au între 30 şi 39 de ani, respectiv 40 şi 49.

AJOFM Bihor şi-a propus, pentru 2014, să încadreze în muncă 8.820 de persoane, iar până la finalul lunii octombrie, 7.850 de şomeri bihoreni au fost angajaţi. Din aceştia, 1.275 au fost repartizaţi de Agenţie la un loc de muncă, iar ceilalţi şi-au găsit singuri job-ul.

De asemenea, în cele 10 luni trecute din acest an, angajatorii bihoreni au primit, prin AJOFM, subvenţii pentru 650 de angajaţi, dacă i-au luat din rândul categoriilor subvenţionate (absolvenţi, persoane cu handicap, părinţi susţinători ai familiilor monoparentale, persoane peste 45 de ani ori care mai au 5 ani până la pensionare).

Békési a mai precizat că 591 de bihoreni au participat la 32 de cursuri de formare profesională, 48 de şomeri cu studii superioare au fost testaţi psihoprofesional, pentru a afla ce meserie li se potriveşte, iar 40 de bihoreni s-au angajat în străinătate, prin reţeaua EURES.

O reuşită prezentată de director este că în fiecare săptămână la AJOFM Bihor sunt declarate de angajatori între 800 şi 900 de locuri de muncă vacante, în timp ce media anului trecut era de 300 de job-uri pe săptămână. Explicaţia? Tot mai mulţi angajatori au înţeles că sunt obligaţi de lege să comunice Agenţiei locurile de muncă vacante.

"Locuri de muncă sunt, dar şi agenţii economici trebuie să umble la nivelul salariilor. Suntem în urma Aradului, care este un judeţ mai mic. Trebuie să acţionăm pe acest nivel al salarizării", a declarat Békési, sugerând că patronii trebuie să aibă mai multă încredere în angajaţii lor, dar şi să îşi organizeze compartimente de resurse umane performante, care să urmărească piaţa muncii. "Angajatorii trebuie să înţeleagă că resursa umană este cea mai importantă resursă", a mai spus directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
si voi ar trebui sa umblati la legislatie...
si sa nu mai obstructionati agenti economici cu prevederi aberante cum este porcaria prin care trebuie de clari un loc de mucan la AJOFM si apoi sa decalri ca l-ai ocupat... porcaria asta e facuta doar sa ne incurce.... ce faceti ca sa o schimbati ?
Postat 11 Noiembrie 2014, 14:52 de razvan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON