URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2022, 15:43

Scoateți buldozerele din Centru!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De trei cincinale economia orădeană duduie la unison cu buldozerele, camioanele şi macaralele. Localnicii s-au obişnuit să treacă prin şanţuri, pe lângă utilaje şi ţevi, conştienţi fiind că nu se poate face omletă dacă nu spargi ouăle şi nici schimba conductele dacă nu sapi carosabilul.

Din păcate, sunt multe exemple care arată că deranjul ar fi fost mai mic dacă edilii îşi puneau mai vârtos mintea la contribuţie.

Cel mai elocvent exemplu este parcarea din strada Independenţei. N-am înţeles de ce nu s-a licitat amenajarea pieţei concomitent cu construirea parcării.

Stăm de doi ani cu o pajişte de beton neprietenoasă şi inestetică pentru că ne-am trezit la spartul târgului să facem un concurs internaţional de idei, care până la urmă a sfârşit într-un sondaj pe Facebook şi se va finaliza cu un proces pentru îndestularea proiectantului.

Dacă avem noroc, la anul, piaţeta de deasupra parcării va fi amenajată, numai că, din păcate, şansele să scăpăm de constructori în Centru sunt mici.

Întreg malul stâng, de la Podul Ladislau la Podul Paralelor, ar trebui să intre în refacere, nu doar până la Sinagoga Sion. Iar splendidele clădiri de pe mal merită şi ele o soartă mai bună.

Mă mir că arhitecţii şi urbaniştii din Primărie nu văd că minunata clădire de lângă Sinagoga Neologă este acoperită cu bucăţi de placaj şi asta deja de ani buni. Sau că superbul palat unde este pizzeria Bridge (foto) în curând va începe să arunce cu tencuiala în capul pietonilor.

Ar fi cazul să fie definitivată întreaga promenadă de pe mal, nu pe secţiuni şi cu perioade de abandonare a şantierului. Un spaţiu iluminat a giorno, cu plante ornamentale şi mobilier urban modern, ar schimba complet malul betonat al Crişului.

Cât despre malul drept, tare mi-e teamă că, într-un moment de rătăcire, cei de la ABA Crişuri se vor apuca de lucru şi vor cere refacerea digului de sub restaurantul Dock, ceea ce ar însemna iar şantiere deschise, în buna tradiţie din ultimii ani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Oracolul Profetului Ilie
Ei, dragii mosului, daca Misiunea a fost indeplinita in centru, e timpul sa extindem Operatiunea Buldozerul(Excavatorul) si pe la casele oamenilor obisnuiti: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html ]...Va asteptam cu drac!
Postat 11 Ianuarie 2022, 09:50 de excalibur
CrisDumi aka KP
Am fost in Ferentari sa duc mancare la un boschetar ca tine, si nu am vazut buldozere, si nici nu am auzit/vazut ca 90% din Oradeni au saracit, dar probabil a saracit capul tau, de atat prostie de care dai dovada . La fel o sa comentezi si dupa 2024 pt ca tot 70% va fi.
Postat 10 Ianuarie 2022, 18:47 de Sandu2100
Sandu/a ...
Gata, în fine ... te-am identificat după numărul infim de circumvoluțiuni de pe creierașul tău. Primitiv în abordare, exprimare și idei. Ești paznic la Liedl. Adică, o slugă venită de nicăieri ca să te dai în stambă la oraș. Fix acum o lună, dacă zici că ai fost prin Ferentari ... ia spune tu ce lucrări se făceau în "Duduleasca" ?!? Habar n-ai, că te țin patronii în program 12/36 și, la vremea aceea, dormeai în așteptarea aglomerației de sărbători. Tu, visează în continuare la 70% din 30% ... în timp ce mai bine de 90% dintre orădeni au sărăcit de la o lună la alta din cauza liberalior tăi, marca Câțu, care se pupă acum cu urmașii lui "Dragnea".
Postat 10 Ianuarie 2022, 15:11 de KP
CrisDumi aka KP si alte nick-name-uri cate ai
Acum o luna am fost prin Ferentari, duceam mancare la unul ca tine, din pacate nu am vazut niciun buldozer acolo. Daca tu consideri ca in Ferentari se construieste mai mult ca in Oradea, atuci de ce te plangi de demolari de betoane etc, poate ca trebuie mai multe buldozere si demolari in Oradea. Scopul tau este sa dezinformezi ca asta e trendul in partidul tau. De 10 ani te zbati ca molusca pe uscat sa ne explici ca Bolojan e rau, acum e Birta, tu chiar nu observi ca Oradea vrea asta, ca Oradenii accepta taxe mari, pt ca totul se face in folosul Oradeanul. Ceea ce vedem noi astai 70% , nu vedeti voi astia 30. Incearca un tratament nou.
Postat 09 Ianuarie 2022, 20:15 de Sandu2100
Sandu2100 ...
... iar ești lovit la lingurica din creieraș, cu care mănânci kaka mult. Cât se construiește într-un an în Ferentari ... se face într-un deceniu în Oradea. Tu să te muți, loază!
Postat 09 Ianuarie 2022, 18:32 de KP
"De trei cincinale ..."
... realizate în câte 4+1/2 ani mai precis. Precum în "vremurile bune". Se vede și din multe alte articole de "promovare" a orașului, care arată calitatea "economiei" locale. E greșită abordarea. Nu trebuie scoase buldozere din centru. Din contră. După "regenerarea urbană" gândită de edilii "paraleli" cu urbanizarea și care își arată de acum roadele, tocmai în centru e loc destul pentru toate buldozerele. Numai în zona teatrului ar încape cel puțin vreo 50 de utilaje care nu ar deranja pe nimeni decât estetic. Dar, cum funcționalitatea bate estetica, la Chirilă funcția bate gradul.
Postat 09 Ianuarie 2022, 18:28 de KP
Einstein reincarnat
Acesta este dl. Chirila. El este cel care se pricepe la toate si binenteles ca niciodata si nimic nu e bine facut in viziunea dansului. El este cel care ne da lectii in orice problema de la gestatia bovinelor transgender pana la imbogatirea uraniului pe cai ilicite....pai, domnule jurnalist, daca tot aveti omniscienta asta si sunteti in masura sa acordati expertiza in toate domeniile de ce nu candidati dvs pt functia de primar al orasului? Teoretic toti cei ce au citit un articol al dvs unde faceti praf toti specialistii, ar trebui sa va voteze...
Postat 09 Ianuarie 2022, 11:53 de bWise
Poate ..poate..
Eu cred ca dupa atatea betoane turnate in orasul ăsta la preturi exorbitante....cu valori ale DEVIZELOR știute doar de ARHITECTI ... si firmele de casă...cu instituții care inchid ochii la risipirea banilor publici...mai ramane doar sa speram in accea institutie care se cheama DNA ca poate , poate mai face ceva.... sănătate si spor la scris domnule Chirilă
Postat 09 Ianuarie 2022, 10:08 de strada
Santiere multe
Lingau de serviciu la atac.
Postat 09 Ianuarie 2022, 07:58 de Jianu
Centru
Ei, prea ii luați și dvs pe cei de la arhitectura și urbanism la 3 parale. Acolo în zona cred ca-i foarte complicata situația, eu nu cred ca specialiștii nu o vad, dar meditează foarte mult ca să iasă totul perfect.
Postat 09 Ianuarie 2022, 06:08 de User anonimizat
Merge si asa…
Din pacate s-a inoculat ca “nu se poate face omleta daca nu spargi ouale”. Se poate face omleta elegant fara sa arunci cojile peste tot si sa umpli peretii. Cea mai mare problema a acestor santiere este organizarea. Nu sunt delimitate, nu exista cai de acces. Cel mai bun exemplu este santierul din Centrul Civic. E inadmisibil ca pietonii sa treaca pe langa o groapa de doi metri delimitata de o panglica. Curios ca pentru targul de Craciun s-au gasit rapid garduri, panouri si plase de protectie, acolo nu. Doamne fereste sa faca viata cetateanului mai usoara, mai confortabila!
Postat 08 Ianuarie 2022, 23:55 de User anonimizat
Sa fie cat de multe santiere
Un amic din NY imi spunea ca se bucura de santiere, pt ca in felul asta NY-ul traieste, se intampla ceva. In sfarsit se intampla si in Oradea santiere, probabil unii timp 20 de ani, nu au fost deranjati de santiere si sau obisnuit asa, sa nu fie deranjati, eu va spun in felul " bai nebunilor bai, decat sa comentati voi aiurea, nu mai bine va mutati in FERENTARI, "
Postat 08 Ianuarie 2022, 23:37 de Sandu2100
Promenada
Domnule Chirila, de ce nu scrieti ceva despre cei de la terasa Mediterana care, profitand de "bunavointa" PMO au inchis aceasta promenada cu o asa-zisa schela pt repararea zidului, unde nu s-a facut de fapt nimic de mult timp. Scopul pare a fi ca cei care vin dinspre Bridge sa urce niste scari si sa intre in respectivul local. Sau sa se intoarca!
Postat 08 Ianuarie 2022, 21:07 de Neutryno
200.000 de arhitecti
La cei 200.000 de arhitecti oradeni se mai adauga unul...
Postat 08 Ianuarie 2022, 20:54 de excalibur
Nu am prea inteles ;-)
Sa scoatem sau sa aducem buldozerele in Centru?!? Parca ar fi o contradictie intre continut si titlu... :-))))
Postat 08 Ianuarie 2022, 17:22 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON