URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2015, 15:54

Salvamont avertizează: Dacă mergeţi pe munte, respectaţi traseele şi echipaţi-vă corespunzător!

Salvamont avertizează: Dacă mergeţi pe munte, respectaţi traseele şi echipaţi-vă corespunzător! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Având în vedere că în această perioadă a anului foarte mulţi aleg să îşi petreacă vacanţele la munte, iar numărul incidentelor a crescut, salvamontiştii bihoreni fac un apel la turişti să aibă grijă pe unde merg, să se echipeze corespunzător şi să urmeze cu atenţie traseele.

Atenţie sporită

"Recomandăm celor care abordează traseele turistice din arealul montan al judeţului Bihor să se informeze asupra condiţiilor meteo din ziua respectivă, să abordeze trasee în funcţie de nivelul de pregatire fizică şi psihică, să aibă echipament adecvat scopului propus, să se informeze corect asupra duratei traseului ce se doreşte a fi parcurs", arată un comunicat al Serviciului Judeţean de Salvamont Salvaspeo.

Conform salvatorilor, principalele cauze generatoare de accidente cu consecinţe grave sunt lipsa echipamentului adecvat, necunoaşterea zonei şi părăsirea traseelor turistice.

Nu mai departe de noaptea de luni spre marţi, un turist s-a rătăcit în zona Meziad - Coada Lacului Leşu şi a fost găsit după 5 ore de căutări ale salvamontiştilor, ajutaţi de pompierii ISU Crişana. "Din fericire, turistul, în vastă de 60 de ani, a fost găsit sănătos", arată comunicatul.

Vreme înşelătoare

Salvatorii amintesc şi că temperaturile ridicate din această perioadă reduce randamentul fizic, ca urmare este recomandată hidratarea corespunzătoare şi evitarea efortului fizic prelungit în perioada amiezii. De asemenea, condiţiile meteo pot fi imprevizibile. Temperaturile ridicate determină, la nivel local, apariţia unor averse de ploaie însemnate cantitativ, ce pot determina apariţia unor viituri pe unele cursuri de apă montane.

"Amatorilor de ture moto enduro sau ATV le reamintim de obligativitatea purtării căştii şi a echipamentului de protecţie, păstrarea în permanenţă a legăturii cu patrulele salvamont din zonă şi alegerea traseului în funcţie de experienţa şi performanţele tehnice ale vehiculelor", mai arată comunicatul.

Predispuşi la accidente

Salvamontiştii mai precizează şi că în prima parte a sezonului de vară s-au înregistrat 30 de cazuri în care au trebuit să intervină, dintre care 11 entorse, luxaţii, fracturi, 6 muşcături de căpuşă, două accidente ATV - moto, 4 situaţii cu turişti rătăciţi şi 7 cazuri de insolaţii, escoriaţii şi alte afecţiuni minore.

Date privind starea traseelor turistice, nivelul de dificultate şi orice altă informaţie utilă se pot obţine de la patrulele salvamont din zonele Glăvoi, Vârtop, Stâna de Vale, Şuncuiuş.

În finalul comunicatului, salvamontiştii le urează turiştilor vacanţă plăcută şi reamintesc că, în situaţia unui accident montan pot accesa atât numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112, cât şi combinaţia literelor care formează cuvântul salvamont de pe tastatura telefoanelor mobile (exceptând tastatura qwerty) 0725.826.668 - Dispeceratul naţional Salvamont.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
turism bihorean
Pe turistul singuratic salvat in noaptea de luni spre marti il cunosc.Recunoaste ca nu era suficient de bine pregatit psihic pt.un turism montan responsabil.In mod iresponsabil s-a abatut de la traseul marcat.Si pe aceasta cale adreseaza multumiri celor care l-au ajutat.
Postat 29 Iulie 2015, 21:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON