URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2015, 19:29

Românii, pe ultimul loc în Europa la plecat în vacanţă: doar unul din 10 îşi permite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar unu din zece români îşi permite să plece în fiecare an într-o vacanţă de cel puţin patru nopţi, arată o statistică europeană citată de Digi24.ro.

Potrivit sursei menţionate, românii sunt pe ultimul loc în top, după bulgari, şi la mare distanţă de locuitorii din ţările nordice.

Dintre europenii care bat lumea în lung şi lat în vacanţe, românii sunt cei mai puţini. Doar 10% îşi permit un concediu petrecut într-o staţiune sau un circuit turistic. Economiştii spun că motivele ţin de veniturile mici.

"Mulţi români au rude în străinătate care lucrează acolo, de multe ori călătoresc fără a se înregistra la vreun hotel, stau la rudele care lucrează în Spania, Italia", afirmă economistul Cristian Păun, citat de Digi24.ro.

"Litoralul românesc trăieşte mai mult din weekend-uri. Vedem chiar şi în străinătate, cei care îşi permit mai multe concedii pe an preferă să plece două-trei nopţi, se mai leagă de diverse zile libere, Rusalii", a spus şi Mircea Vladu, reprezentantul unei agenţii de turism.

Conform Digi, cei mai mari călători sunt norvegienii care sunt de altfel şi europenii cu cele mai mari salarii medii nete, de aproape 4.000 de euro. În România salariul mediu net este de zece ori mai mic. Locuitorii din ţări dezvoltate precum Norvegia, Danemarca sau Elveţia dau mai puţin de 15% din salariul lunar pe mâncare, faţă de o treime în România. Dacă mai adăugăm cheltuielile precum chiria sau utilităţile vedem că procentul se dublează.

Paradoxal, criza a adus o creştere cu 120.000 a numărului de turişti români care au plecat în străinătate. O explicaţie ar fi şi reducerea preţurilor pentru cazare şi biletele de avion.  "Am început să primim o serie de facilităţi, acele reduceri pentru înscrieri timpurii care erau acordate numai ţărilor cu un volum de milioane de turişti, contează mult dacă te înscrii timpuriu, ai chiar 50% reducere", afirmă Mircea Vladu.

40% din ofertele cumpărate prin agenţii sunt de tip early booking. Ca un exemplu, un sejur în Grecia, la un hotel de patru stele cu totul inclus, cumpărat din iarnă pentru luna iulie, costă 300 de euro de persoană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON