URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2014, 11:04

România începe oficial retragerea trupelor din Afganistan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La aproape 12 ani de când primii soldaţi români au ajuns în Afganistan, cei 2000 de militari care se mai află acolo încep să se întoarcă acasă, în cadrul retragerii întregului contingent NATO, programat să se producă treptat până la finele anului.

Potrivit Digi 24, o ceremonie oficială are loc duminică la Kandahar, unde sunt prezenţi premierul Victor Ponta ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Ultimul detaşament românesc combatant din Afganistan porneşte către casă, urmând ca militarii să fie repatriaţi treptat în următoarele două săptămâni.

La ora 9:30, ora locală, s-a făcut trecerea în revistă a batalionului, urmat de discursurile oficialilor. "Raportăm misiune indeplinită!", a spus ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Premierul Victor Ponta a amintit, ca şi cei doi miniştri, de soldaţii români decedaţi sau răniţi în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi a subliniat aportul important al trupelor la aceste misiuni. "Sper ca cineva dintre soldaţii aici de faţă să se numească Petru sau Pavel, ca să dea de băut", a adăugat Ponta, citat de Mediafax.

Calendarul de retragere prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în Afganistan doar circa 200 de militari români care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

Majoritatea celor 50.000 de militari ai NATO vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală.

În iulie 2002, România disloca în Afganistan primul batalion de infanterie, format din 405 militari provenind din Batalionul 26 "Neagoe Basarab", sub comanda Forţei de Asistenţă şi Securitate (ISAF). A reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al doilea Război Mondial. În total, 25.000 de români au mers în teatrele de operaţiuni de aici.

Militarii români au participat la circa 1900 de misiuni sub egida NATO în cadrul ISAF, în cooperare cu forţele de securitate naţionale afgane. Au capturat 11 insurgenţi, inclusiv trei lideri, şi au depistat 19 capcane.

S-au pierdut şi vieţi omeneşti, bilanţul tragic al misiunii României în statul măcinat de lupte fiind de 26 de militari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON