URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2017, 10:30

Roman, nu te simţi? Raportul MCV cere rezolvarea cazurilor de parlamentari cu probleme de integritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Raportul MCV recomandă adoptarea unor decizii rapide cu privire la toate cazurile nesoluţionate referitoare la parlamentari, care fac obiectul unei hotarari definitive in materie de integritate. In raport se arata ca sunt sase cazuri de parlamentari care sunt inca in functii, desi exista fie decizii definitive in instanta care le interzic sa ocupe mai ocupe timp de trei ani o functie publica, fie o decizie neconstata a Agentiei Nationale de Integritate.

“Rapoarte privind MCV succesive au subliniat întârzieri și incoerențe în aplicarea de sancțiuni pentru parlamentarii considerați a fi incompatibili sau în conflict de interese ca urmare a unei  hotărâri  judecătorești  definitive  cu  privire  la  un  raport  elaborat  de  Agenția  Națională  de Integritate. Prin urmare, Comisia recomandase Parlamentului să dea dovadă de transparență în procesul  său  decizional  cu  privire  la  acțiunile  întreprinse  în  urma  hotărârilor  definitive  și irevocabile având ca obiect incompatibilități, conflicte de interese și averi ilicite pronunțate împotriva membrilor săi...

Deși normele și procedurile din Parlament privind aplicarea de sancțiuni par să fie clare, Agenția Națională de Integritate a semnalat că există trei cazuri pendinte referitoare la parlamentari cu privire la care nu au fost încă executate hotărârile definitive în materie de integritate emise de instanțele judecătorești în 2017. Nu este clar dacă există termene limită pentru Parlament de a pune în aplicare sancțiunile. De asemenea, există alte trei cazuri de parlamentari ale căror mandate au fost confirmate în urma alegerilor de la sfârșitul anului 2016, în ciuda faptului că aceștia fac obiectul unei interdicții de a ocupa o funcție eligibilă timp de trei ani, ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive. Agenția Națională de Integritate a informat Parlamentul în februarie 2017, dar Parlamentul nu a luat încă măsuri pentru a soluționa aceste trei cazuri.

Printre măsurile concrete prin care s-ar pune în practică transparența propusă în recomandare s-ar număra, de exemplu, recunoașterea publică de către Președintele camerei respective a Parlamentului a primirii hotărârii  judecătorești  definitive  (sau  a  unui  raport  al  Agenției Naționale de Integritate care nu a fost contestat în instanță), anunțarea unui calendar pentru luarea  unei  decizii  și  informarea  publicului  și  a  Agenției  Naționale  de  Integritate  după încheierea procesului de adoptare a deciziei. Măsurile luate de Parlament în legătură cu aceste șase cazuri ar permite realizarea de progrese rapide cu privire la această recomandare”, spune raportul.

Steluța Cătăniciu (deputat ALDE), Ioan Sorin Roman ( deputat PSD), Matei Suciu (deputat PSD), Sorin Marciu (senator PSD), Cornel Resmeriță (senator PSD) si Emanoil Savin (senator PSD) sunt parlamentarii pentru care Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut, fără succes, încetarea mandatelor în urma unor decizii definitive privind incompatibilitatea sau conflictul de interese.

Steluta Cataniciu, Roman Ioan Sorin si Sorin Marciu au fost validati desi aveau interdictie. Pentru Matei Suciu, Cornel Suciu si Emanoil Savin, ANI a cerut pe parcursul anului 2017 aplicarea sanctiunilor. 

Deputatul PSD de Bihor Ioan Sorin Roman a pierdut, acum un an, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care în martie 2014 l-a declarat incompatibil. ANI a stabilit că parlamentarul a intrat în incompatibilitate în decembrie 2008, pe motiv că deţinea simultan funcţia de deputat şi calitatea de comerciant persoană fizică - titular al Întreprinderii Individuale Ioan Sorin Roman.

Comisia Europeana mai arata in raportul MCV ca sunt necesare “eforturi suplimentare” si in ce priveste recomandarea numarul 10, si anume “adoptarea unor criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție”. 

Raportul MCV mentioneaza faptul ca anul acesta Parlamentul a respins trei cereri de ridicare a imunitatii in cazul unor parlamentari vizati de anchete DNA. Comisia isi reiterează recomandarea catre Parlament de a solicita asistență Comisiei de la Veneția și GRECO, care sunt în măsură să ofere o expertiză valoroasă referitoare la practicile în acest domeniu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.........
Omu e bun acolo ca e ca APA cea Sfintita !
Postat 16 Noiembrie 2017, 11:34 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON