URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2016, 10:00

Reîntoarcerea în Cetate: Istoria Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, expusă la Muzeul fortăreţei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secţia Istorie a Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea s-a îmbogăţit cu o nouă expoziţie permanentă.

Marţi, la etajul doi al Palatului Princiar au fost deschise publicului trei săli în care curioşii pot afla istoria Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, care s-a născut, de altfel, în acest loc în urmă cu 900 de ani, înfiinţată fiind de Regele Ladislau, considerat întemeietorul oraşului. „Episcopia Romano-Catolică revine în Cetatea Oradea”, a spus la vernisarea expoziţiei directorul Muzeului, Dumitru Sim. În scurtul său discurs, acesta a dezvăluit şi că întregul etaj 2 al palatului va fi dedicat cultelor din oraş, aici urmând să se deschidă expoziţii şi alte celorlalte episcopii.

Importanţa evenimentului a fost subliniată şi de episcopul romano-catolic de Oradea, Bőcskei László. „Am pornit într-un pelerinaj care ne poartă peste secole”, a spus episcopul.

Expoziţia a fost prezentată publicului prezent la vernisaj de Attila Lakatos, muzeolog al Episcopiei Romano-Catolice, care a lucrat îndeaproape cu muzeografii din Cetate. Acesta a precizat că în cele trei săli, întinse pe un generos spaţiu de 200 de metri pătraţi, era imposibilă prezentarea celor 900 de ani de istorie ai episcopiei, astfel că s-a optat pentru trei episoade importante.

Aşadar, prima sală este dedicată Regelui Ladislau, cea de-a doua activităţii episcopiei între sfârşitul secolului XVII şi sfârşitul secolului XIX, iar cea de-a treia principalelor ordine monastice care au funcţionat în oraş. „Oradea a fost şi un foarte important centru monastic. 27 de ordine au funcţionat pe teritoriul diecezei de Oradea, lăsând o amprentă în organizarea învăţământului, a instituţiilor de sănătate publică sau sociale”, a spus Lakatos. De asemenea, în cadrul expoziţiei sunt prezentate publicului şi mai multe obiecte bisericeşti valoroase.

Oaspeţi de soi

La vernisajul expoziţiei din Muzeul Cetăţii au participat şi episcopii romano-catolici din ţară, reuniţi la Oradea în cadrul unei conferinţe. Aceştia au urmărit cu interes fiecare panou expus, după ce anterior au făcut şi o vizită în Cetate.

Episcopii au fost conduşi în Palatul Princiar, unde le-au fost prezentate lapiadariul, zidurile vechilor biserici care au funcţionat pe amplasamentul de azi al Cetăţii ori sala cu grifoni. De asemenea, clericilor le-a fost rezumată istoria fortăreţei, de la întemeierea ei până la asediile care au dus la reconstruirea ei ori la proiectul de reabilitare care a făcut-o să devină vizitabilă.

Invitaţii s-au arătat impresionaţi de Cetate şi de Muzeul amenajat aici, precizând că Oradea are în fortăreaţă un foarte important obiectiv turistic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON