URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2013, 14:52

Record de public la sărbătoarea Armatei Române (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 500-600 de orădeni de toate vârstele au asistat vineri la ceremonialul militar şi religios dedicat Armatei Române în Parcul 1 Decembrie, unde reprezentanţii puţinelor unităţi militare rămase în Garnizoana Oradea au amenajat standuri de prezentare a acestei instituţii, unde subofiţeri de la Centrul Militar au explicat modalităţile de recrutare a viitoarelor cadre, au expus şi dat detalii privind tehnica de transmisiuni, armamentul trupelor de infanterie, ba chiar şi modul de utilizare a bucătăriilor de campanie.

După intonarea Imnului de Stat, o gardă de onoare formată din ostaşi ai unităţii de transmisiuni speciale a prezentat Onorul la General autorităţilor militare şi civile, în rândul cărora au putut fi remarcaţi reprezentanţi ai Garnizoanei (comandantul, colonelul Grigore Moraru, şi generalul dr. Vasile Creţ), Prefecturii (Claudiu Pop), Consiliului Judeţean (preşedintele Cornel Popa şi vicepreşedintele Ioan Mang), Primăriei Oradea (viceprimarul Ovidiu Mureşan), Episcopiei Ortodoxe (PS Sofronie Drincec), partidelor (deputaţii PNL Florica Cherecheş şi PPDD Ioan Hulea), după care un numeros sobor de preoţi a oficiat un Te Deum.

"Armata este una dintre instituţiile pe care s-a clădit şi se sprijină Statul Român, Ziua Armatei este o sărbătoare a patriotismului, devotamentului şi curajului", a spus, în scurtul său discurs, colonelul Grigore Moraru, comandantul Garnizoanei Oradea. "Dincolo de semnificaţia imediată a acestei zile, sărbătorirea eliberării în 1944 a ultimei brazde de pământ românesc ocupat, Ziua Armatei glorifică vitejia tuturor ostaşilor români de-a lungul istoriei", a mai spus comandantul Garnizoanei.

La rându-i, generalul Creţ a evocat principalele repere dinaintea, din timpul şi imediat de după al doilea război mondial, pomenind victoriile, dar şi înfrângerile Armatei Române, oprindu-se asupra celor mai importante repere, precum întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste la 23 august, vidul de până la semnarea Convenţiei de Armistiţiu cu Naţiunile Aliate (perioadă când sovieticii au luat circa 150.000 de prizonieri din rândul militarilor români deşi aceştia luptau deja împotriva naziştilor), împovărarea României cu obligaţia de a finanţa armatele sovietice (cu peste 2,5 miliarde dolari până la finele conflagraţiei, în mai 1945, ceea ce şi atunci era o sumă uriaşă), campaniile din Ungaria, Cehoslovacia şi Austria şi, în final, ocupaţia sovietică a României, ca dealtfel a multor ţări "eliberate" de armatele roşii.

După evocările istorice, la monumentul Ostaşului Român au depus coroane şi jerbe de flori reprezentanţii instituţiilor administrative, civile şi militare, ai unor şcoli şi licee, partide şi societăţi comerciale.

În final, detaşamentul de defilare format din fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu şi din militari ai Batalionului de Transmisiuni speciale, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat o paradă intens aplaudată de toţi ce prezenţi.

Ultimul episod al festivităţilor i-a avut în prim-plan pe dansatorii Ansamblului Folcloric Crişana, care au oferit publicului o polcă din zona Beiuşului, nu înainte de a se auzi cuvenitele urări: "La Mulţi Ani Armatei Române! La Mulţi Ani României! Glorie eroilor!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
ura si prostie
Atata prostie si ura adunata la un loc n-am vazut decat la comentatorii Bihoreanului... Pana la urma, fituica are comentatorii pe care-i merita!!!
Postat 28 Octombrie 2013, 14:09 de alex
Desigur
Nici urma de udmr-ist in zona,
Postat 27 Octombrie 2013, 00:47 de KO
Adevărul
Un alt moment glorios din pagina de Istorie a Poporului Român şi mai ales a bihorenilor şi orădenilor a fost intrarea în Oradea, la 20 aprilie 1919, a Armatei Române comandate de Generalul Traian Moşoiu, cea care a eliberat această parte a ţării de sub regimul terorist bolşevic ungar al lui Kun Bela. Ulterior îi va succeda criminalul fascist Horthy, un alt exponent al iredentismului unguresc.
Postat 26 Octombrie 2013, 23:10 de Aircraft Patrolled
In zbor pe-un nor
Multi or fi venit sa inteleaga daca armata e intreaga.
Postat 26 Octombrie 2013, 16:14 de Aviator
@hahaha
Mai bodszgore, armata romana a cucerit de doua ori Budapesta, cat despre "Mars inapoi in Asia" dute tu ratatule in Asia neam de migrator asiatic cre nici hbar nu ai din care parte a Asiei ai venit. DIM MINGOLIA REBUTULE.
Postat 26 Octombrie 2013, 11:53 de Oraden
?
Armata romana? Tradatori de doi bani, dupa ce valahi au tradat pe Germania se dau marile vedete. Cind Horthy a venit voi ati fugit lasilor. tu va in git de mincinosi ce sinteti cu istoria voastra inventata de dictatorul aia nebyn al vostru Mars inapoi in Asia , in India de unde ati venit.
Postat 26 Octombrie 2013, 07:18 de hahaha
mda
Nici urma de udemerist la ceremonialul dedicat Armatei Romane.
Postat 26 Octombrie 2013, 05:06 de 24/7
Ofensiva Română
În timpul Celui de Al Doilea Război Mondial, Bătălia de la budapesta s-a dat începând cu 29 decembrie 1944, când armata română a ajuns la porțile orașului. Orașul a fost asediat și a capitulat la 13 februarie 1945.
Postat 25 Octombrie 2013, 23:13 de Book
1848-1918-1945
gunoaiele de unguri hortisti... fierb in suc propriu ! iredentisto-revizionistii fierb in suc propriu, injurand Armata Romana, ascunsi in spatele unui monitor.
Postat 25 Octombrie 2013, 23:04 de com
Frumoasa manifestare
In acelasi timp, glorie eterna Armatei Romane Eliberatoare ! Ostasii romani i-au infrant si alungat din Ardeal pe ungurii navalitori !
Postat 25 Octombrie 2013, 22:56 de Valhalla-Asgard
Felicitari organizatorilor !
A fost un ceremonial foarte frumos !
Postat 25 Octombrie 2013, 22:54 de Oradean
re Hehe
zzz, acei "sobolani" de care vorbesti tu, erau romani, sa inteleg ca tu esti ceva pui de sobolan? indiferent prin ce traume ai trecut, nimeni si nimic nu iti da dreptul sa vorbesti despre Acei oameni ... din pacate, tu nu poti fi numit om, nu are rost sa intru in polemica cu tine, dormi linistit in continuare si povesteste-ti cu amicii la un pahar frustrarile
Postat 25 Octombrie 2013, 16:34 de adi_or
Hehe
Totusi ce merite are armata? Romania a intrat in primul razboi mondial, dupa ce au fost linistiti ca vor primi Ardealulu ca si cadou. In al doilea razboi mondial au iesit din Ardealul de Nord ca niste sobolani... Cand am facut armata in 1991, ofiterii erau preocupati de furatul motorinei, si alte manevre. Dimineata in camera de garda putea a palinca ca la crasma, jucau table... Daca nu venea un control de la Bucuresti, nu observau nici pana azi disparitia unui pistol a ofiterlui deserviciu.... Vai de voi...
Postat 25 Octombrie 2013, 16:26 de zzz
De necrezut!!!
De la UDMR, nimeni?
Postat 25 Octombrie 2013, 15:52 de Adi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON