URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2014, 12:30

Rânduială "albă": Consiliul Local a stabilit regulile după care se va face deszăpezirea

Rânduială "albă": Consiliul Local a stabilit regulile după care se va face deszăpezirea DUPĂ PRIORITĂŢI. Utilajele operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, vor ieşi pe străzi după ce primesc alarma de la comandamentul de iarnă. Primele curăţate vor fi marile bulevarde şi arterele principale, urmate apoi, pe rând, de străzile din categoriile Urgenţa II, III şi IV
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniţi joia trecută, aleşii orădenilor au aprobat programul de măsuri pentru desfăşurarea acţiunilor de prevenire şi combatere a urmărilor fenomenelor meteorologice periculoase în perioada 15 noiembrie - 15 martie.

Altfel spus, au bătut în cuie regulile după care vor trebui să acţioneze în această iarnă muncitorii operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service.

Străzi "avansate"

La fel ca în anii trecuţi, regula primordială a deszăpezirii este că orice intervenţie se face la cererea comandamentului local constituit la Primărie. Intervenţiile sunt de trei tipuri: de prevenire ori neutralizare a poleiului, de împrăştiere a materialului antiderapant când stratul de zăpadă este de maximum 5 centimetri şi de deszăpezire când stratul de zăpadă depăşeşte acest nivel.

Municipalitatea a decis să păstreze şi regula priorităţii străzilor în funcţie de intensitatea traficului auto, singura schimbare fiind că străzile asfaltate în acest an au avansat în categorii superioare de prioritate, aşa cum e şi normal.

Primele pe care se va acţiona vor fi cele 149 străzi din categoria Urgenţa I, adică cele de acces în oraş, marile bulevarde şi arterele principale, inclusiv cele pe care circulă mijloacele de transport în comun. În Urgenţa II sunt cuprinse 226 străzi, majoritatea între blocuri, iar în Urgenţa III alte 197 de străzi secundare. În ultima categorie de urgenţă, IV, au rămas 242 străzi, majoritatea aflate pe la periferie, pe dealuri.

Obligaţii pentru toţi

Conform programului, RER Ecologic Service e obligat să aibă pregătite minim 29 utilaje care să împrăştie materiale antiderapante, să pluguiască zăpada şi să transporte neaua adunată pe marginile străzilor. De asemenea, operatorul trebuie să aibă pregătite încărcătoare frontale şi are obligaţia să amplaseze, pentru întreaga iarnă, în principalele intersecţii, pe poduri şi în locurile intens circulate pietonal, lăzi cu nisip care la nevoie să poată fi împrăştiat manual.

Orădenii trebuie să ştie însă că, odată ce ninsoarea va veni, au şi ei obligaţii. Fiecare locuitor va fi răspunzător să cureţe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin în proprietate sau în chirie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
242
Cei care stau pe cele 242 de strazi au reducere la impozite si taxe? La ei cum ajunge salvarea in caz de nevoie? Aceste strazi nu apartin de oras? Nu e asta o discriminare?
Postat 30 Octombrie 2014, 08:30 de cititor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON