URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2017, 11:00

Primărie ca la Cluj

Primărie ca la Cluj foto: Szilagyi Lorand
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Cultural Clujean a organizat un seminar în care mai multe primării din ţară şi-au popularizat exemplele de bune practici. Primăria Oradea s-a prezentat cu soluţiile proprii în ce priveşte reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Păcat că nu au fost invitaţi şi cei de la Consiliul Judeţean, că şi din greşelile altora poţi învăţa multe.

Până la urmă, tot ne-am ales cu ceva. Primarul Bolojan a promis că va implementa bugetarea participativă, cu care Clujul ne-a luat-o înainte. Ideea este excelentă: Primăria scoate la bătaie nişte bani, cu care se vor pune în operă propunerile cetăţenilor. Cu ocazia asta simte şi orădeanul că ideea lui contribuie la dezvoltarea oraşului, iar Primăria află ce-şi doresc cu adevărat oamenii.

Aceste proiecte ar trebui să deservească întreaga comunitate. Nu veşnica listă de străzi care trebuie asfaltate. Cred că a venit momentul să investim şi în confortul orădenilor, bunăoară să reabilităm pasajele subterane ale oraşului şi să le dotăm cu scări rulante. Confortul costă, e adevărat, dar şi pe noi ne costă să stăm într-un oraş cu un nivel ridicat de impozitare.

Apoi, obligatoriu ar fi nevoie de un proiect prin care să irigăm toate spaţiile verzi. La ce climă avem în ultimul timp, ori băgăm aspersoare, ori plantăm din start cactuşi. Iar dacă tot atacăm sectorul parcuri (care nu va fi niciodată o prioritate pentru actuala administraţie), o redesenare a acestora ar fi imperios necesară. Că au rămas cu acelaşi aspect prăfuit comunist...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Avem ce exemple sa urmam, dar n-avem cu cine!
Un exemplu de la clujeni care ar merita urmat si de birtinez&co! Multi oradeni ar vrea sa stie cum le foloseste nea ilie banii, ca sub o forma sau alta la asta se reduc toate dispozitiile, la impartirea banilor. Ebihoreanul, 02 August 2017, ,,(In)dispoziţii de şef! Primarul Ilie Bolojan şi şeful CJ Pasztor Sandor conduc cele două instituţii prin ordine ţinute la secret" Citez din articol:,,Legea administraţiei publice locale e clară: primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean pot conduce prin dispoziţii, care devin executorii după ce sunt aduse la cunoştinţa publică sau la cunoştinţa celor direct interesaţi.[...]. Cu toate acestea, pe portalul municipalităţii[...] nu figurează niciuna dintre miile de dispoziţii ale primarului Ilie Bolojan[...]. Cu riscul ca o parte din ele să fie declarate ilegale...Cum nu prevede însă nicio sancţiune, e literă moartă." Si nu e vorba de una, doua dispozitii! ,,Conform evidenţelor municipalităţii, Bolojan semnează anual circa 3.600 dispoziţii. "Media dispoziţiilor de primar emise într-o lună este de aproximativ 300" La CJ Bihor situatia e identica, doar de liberali, mai vechi sau mai noi a fost condus judetul in ultimii 12, pana la Pasztor! Daca primariie din Sibiu, Alba Iulia, Iaşi, Piatra Neamţ, Satu Mare, etc, publica integral sau in parte dispozitiile primarului, primaria Oradea este pe acelasi palier cu primaria generala a capitalei, cea condusa de gabi firea: bezna totala! CJ Cluj publica integral toate dispozitiile, la fel si primaria Cluj. Cj Bihor este asemeni Cj TL, lipsit total de transparenta.
Postat 04 Octombrie 2017, 12:00 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON