URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2016, 15:13

Preşedintele studenţilor, Ionuţ Boldan, dat afară din Senatul Universităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorii Universităţii din Oradea au decis să-l scoată din for pe preşedintele studenţilor, Ionuţ Boldan, întrucât acesta şi-a finalizat studiile în luna septembrie, susţinându-şi atunci examenul de licenţă la specializarea Management a Facultăţii de Ştiinţe Economice. Conform Cartei Universităţii din Oradea, durata mandatului unui student senator este până la finalizarea studiilor ciclului în care este ales.

Senatori cu "prelungire"

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Boldan a avut pretenţia să rămână în continuare senator, întrucât în această toamnă a redevenit student la licenţă, dar la o nouă specializare a aceleiaşi facultăţi, mai precis Afaceri Internaţionale (în limba engleză). Astfel, din punctul lui de vedere, mandatul de senator trebuia să i se prelungească automat.

În aceeaşi situaţie cu Boldan s-a aflat şi studenta Florina Mariana Bocoi, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, care a absolvit în vară specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, dar a devenit şi boboacă la Studii de Securitate, în aceeaşi facultate. La fel ca şi liderul studenţilor, aceasta a considerat că trebuie să rămână senator. Astfel, atât Boldan, cât şi Bocoi au participat la şedinţele din ultimele luni şi au votat.

Mai mult, situaţia lor a fost dezbătută în şedinţa de Senat din octombrie, problema fiind ridicată de fostul cancelar al forului, Aurel Căuş, dar atunci senatorii n-au luat nicio decizie. În plus, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, nu era nici el convins la acea vreme că cei doi studenţi trebuie să părăsească forul.

Studenţi supăraţi

Totuşi, în şedinţa care a avut loc pe luni, 28 noiembrie, acelaşi Curilă a supus votului senatorilor păstrarea sau eliminarea lui Boldan din Senat, respectiv a lui Bocoi. După ce mai mulţi membri ai forului şi-au spus punctul de vedere, senatorii au trecut la vot.

"Senatul a votat împotriva păstrării statului de senator în cazul lui Ionuţ Boldan. Au fost 15 voturi pentru, 13 împotrivă şi 38 de abţineri", a declarat Curilă, marţi, pentru BIHOREANUL. Cel mai probabil, au votat ca Boldan să rămână senator doar cei 15 studenţi prezenţi la şedinţă, în timp ce majoritatea profesorilor din Senat a preferat să nu se pronunţe, abţinându-se de la vot. 

După acest vot, toţi cei 15 studenţi au decis să părăsească şedinţa, nemulţumiţi de votul dat.

"Am decis să plecăm din solidaritate. El trebuia să rămână membru în Senat, legea este puţin interpretabilă", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, vicepreşedintele studenţilor din Senat, Andrei Crăciun.

Totuşi, tinerii acceptă că votul a fost unul democratic şi legal, astfel că nu-l vor contesta. Acelaşi Crăciun va prelua interimar atribuţiile preşedintelui studenţilor, până când studenţii din Senat îşi vor organiza scrutinul pentru alegerea noului lider.

Alţii la rând

După ce tinerii au părăsit sala, preşedintele Curilă a constatat că şedinţa are în continuare cvorum, astfel că dezbaterile au continuat, iar senatorii şi-au exprimat votul şi în privinţa lui Bocoi, hotărând şi în acest caz că aceasta nu mai poate rămâne în Senat. Au votat pentru 11 persoane, în timp ce 15 s-au exprimat împotrivă şi 27 s-au abţinut, din nou, dascălii din forul legislativ preferând eschiva.

Acum, Senatul va cere celor două facultăţi să transmită numele studenţilor care îi vor înlocui, noii reprezentanţi ai studenţilor urmând să fie validaţi, cel mai probabil, în şedinţa din luna decembrie.

Pe de altă parte, pentru că Boldan şi Bocoi au votat la şedinţele Senatului şi după ce şi-au terminat studiile, Curilă le-a cerut colegilor din for să voteze validarea tuturor hotărârilor luate din iulie până în prezent.

"Ca să evităm diferite consecinţe, în cazul în care vreuna din aceste hotărâri ar fi contestată în instanţă, m-am consultat cu un avocat şi am propus Senatului să validăm acum toate aceste hotărâri, asigurând astfel legalitatea lor", a explicat preşedintele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON