URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2016, 17:00

Pe Facebook, de Paşti

Pe Facebook, de Paşti sursa foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe Digi FM, Lucian Mândruţă a avut recent un talk-show cu ascultătorii pe tema dependenţei de telefonul mobil şi de reţelele de socializare, în special de Acea reţea de socializare. Am trimis şi eu un mesaj cu următorul text: "Cum să nu fii dependent de telefonul mobil când într-o singură cutiuţă de 100 de grame ai tot ce ţi-ai dorit o viaţă întreagă - telefon, aparat foto, cameră video, player de muzică şi filme, biblioteci întregi de cărţi, ziare de oriunde, consolă de jocuri, busolă, gps etc?".

Telefonul mobil e varianta modernă a celebrului briceag Swiss Army, în care coexistă o mulţime de unelte şi accesorii construite cu scopul de a ne ţine în viaţă în sălbăticie. Şi înainte să consideraţi asta o comparaţie prea forţată, gândiţi-vă pe câţi oameni i-aţi auzit plângându-se că viaţa e o junglă, că trebuie să-l calci pe altul pe cap dacă vrei să trăieşti sau că am ajuns mai rău ca animalele. Ei bine, atunci când dau de respectiva junglă, dependenţii de telefonul mobil (conştienţi sau nu de asta) îşi coboară privirea în ecranul telefonului mobil şi se izolează ca să supravieţuiască.

Şi de ce nu ar fi aşa? Mai bine textează cu un prieten de pe cealaltă parte a globului decât să privească faţa acră a unei funcţionare în timp ce stă la coadă. Mai bine ascultă muzică în căşti decât să-i audă pe toţi cei din jur plângându-se fără încetare de viaţa lor. Mai bine zâmbesc stupid la un videoclip amuzant cu animăluţe decât să asculte un discurs ancestral cântat fals, împănat cu pilde sângeroase care propovăduiesc pacea şi bunătatea umană. Mai bine stau pe Facebook, unde îşi pot alege informaţia, decât să asculte zeci de poveşti neinteresante la o masă oarecare.

Am prorocit în emisiunea lui Mândruţă că dependenţa de telefonul mobil nu ne va trece. Realizatorul, şi el dependent în ultimul hal de tehnologia modernă, a încercat să mă tempereze. N-a reuşit. Telefoanele mobile sunt nişte obiecte prea fascinante, din ce în ce mai performante, mai ofertante, mai pregătite să răspundă la nevoi pe care nici nu ştiam că le avem. Puterea lor ne transformă în super-eroi, căci până nu demult, doar eroii puteau face ceea ce facem noi cu software-ul potrivit. Şi mai e ceva: folosirea unui mobil e ca o joacă de copii, iar noi, oamenii, indiferent de vârstă, rămânem nişte copii cărora le place să se joace.

De Paşti, familiile se vor aduna din nou în jurul lumânărilor aprinse, a meselor încărcate, a paharelor pline. Jumătate dintre cei dragi vor sta cu ochii într-un ecran luminat şi vor apăsa butoane virtuale. Preoţii vor deveni cele mai fotografiate fiinţe. Pe Facebook, Iisus va învia din nou, la doar câteva săptămâni de la precedenta minune, iar miracolul se va replica în milioane de postări. Iepuraşi nevinovaţi, ouă vopsite, fundiţe roşii, floricele şi miei veşnic condamnaţi la moarte se vor amesteca pe internet în cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Iar noi vom da like după like. Până la urmă, nu ăsta era scopul? Sărbători fericite!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De Pasti
Pornind de la articol, propun lecturarea cu atentie a poemului " Psalm " de Lucian Blaga.
Postat 01 Mai 2016, 21:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON