URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2011, 11:14

Adio, şefi de post!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Domnule şef al Poliţiei Române, chestor Liviu Popa! Sunteţi fiu al acestor meleaguri şi mă doare să văd că vă legaţi numele de iniţiativa desfiinţării posturilor comunale şi, implicit, de alungarea de la ţară a şefilor de post.

Domnule chestor, dumneavoastră ar trebui să ştiţi că a fi şef de post e mai mult decât o meserie, e o stare de spirit. Că prin trimiterea lor la oraş distrugeţi unul dintre cei mai importanţi piloni ai "satului de drepţi". Prin restructurarea şefilor de post rămân să coordoneze viaţa satului românesc doar primarul şi popa, eventual directorul de şcoală şi pădurarul, ceea ce va duce la scăderea forţei de iluminare a maselor de către intelighenţia rurală.

Nu ştiu alţii cum sunt dar eu, când mă gândesc la prototipul şefului de post, mă încearcă nostalgia. De pe acum mi-e dor de suplul poliţist, care are doi metri de elastic la budigăi, o cămaşă veşnic năduşită şi o caschetă îmbibată de intemperii, de sub care se iţeşte semeţ umflătura de la circumvoluţiune. O să-mi lipsească ceafa Adidas cu trei rânduri de cute, porthartul din care se vede coceanul ce astupă glaja de pălincă, tocul gol al pistolului, că arma e mai în siguranţă la rastel.

Cine, de acum înainte, va mai da, pe bună dreptate, palme grele ţiganilor care fură găinile gospodarilor? Cine va dijmui cu tact şi simţ al echilibrului lemnele furate în cârdăşie cu pădurarul? Cine va mai colinda satul în perioada tăierii porcilor? Cine va merge alături de preotul satului la muieri, după câte o beţie zdravănă? Care om cu greutate va mai face să geamă sub el bietul Logan atât de frumos inscripţionat Poliţia Rurală?

Ştiu că nu toţi şefii de post sunt cum îi descriu eu. Dar în mintalul românesc aceasta este imaginea bravului organ, iar lipsa lui deja ne provoacă grozave nostalgii.

Adio şefi de post, vă vom păstra o neştearsă amintire. Ne revedem la Pază şi Ordine sau, de ce nu, la mascaţi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
VAI DE TARA ASTA
DE CE II BAGATI PE TOTI IN ACEEASI OALA ,SANT INTRADEVAR SI DIN AIA POTRIVIT CITATULUI DE MAI JOS DAR AIA DE AIA NU MAI POATE CHIAR SE FALESC CA AU FOST SI SINT BAIETI DESTEPTI ROATA-I ROATA NU-I PATRATA DOAMNE AJUTA CAND A FOST A FOST TOATE LA VREMEA LOR
Postat 01 Februarie 2011, 14:19 de NICUSOR
La munca baieti !?!
Tari pe vatrai la politistii de la tara. Activitate de o juma de ora pe zi, in rest mai o gaina, mai un porc, mai niste lemne de foc, ba chiar si vreun camion de scindura aleasa ... plus un salariu la fel ca un director de deconcentrate ... cu sporuri de vreme, de sat sau de nemiscare ...
Postat 31 Ianuarie 2011, 11:05 de Politist de tara
...schimbare de dragul schimbarii...
Sunt convins ca se va gasi o solutie pentru a exista paza in localitatile unde se vor desfiinta posturile de politie.Si sefii de post isi vor pierde privilegiile de "sefi ".Si nu vor mai acoperii cunostintele care furau lemne din padure,braconierii cu care vanau noaptea ,primarii cu care imparteau gresia si faianta de pe santiere ,ciubucarii cu care vindeau balastru cu rabele la negru,buticarii care primeau totul la "negru ".Credeti sau nu,lucrurile acestea se petrec in comunele noastre si toti acei enumerati mai sus au facut averi in cardasie cu sefi de post ajunsi sefi cu 10 clase si 6 luni la Campina.Desteptati-va si lasati oamenii cu drag de carte sa conduca si cei cu "drag" de smecherii sa munceasca pentru un ban. Cand s-au redus sporurile si salariile un ajutor de sef de post se plangea ca a pierdut 9 mii lei adica 25% din salar.Un inginer care lucreaza in proiectare de 20 de ani are 1700 lei net,si duce in spate 4 persoane,pensionari,profesori ,medici sau pe oricine altcineva.La munca fratilor ca ne ia dracu de foame pe toti daca stam la pomana...Si nu le plangeti de mila politidtilor ca au case si masini la care unii dintre voi nu vor ajunge"neam"...Sanatate !
Postat 30 Ianuarie 2011, 20:01 de Burebista
jeguri frustrate
safe, ma-ta-i kurva si tac-tu, escroc! huu........ gunoi frustrat!
Postat 29 Ianuarie 2011, 19:02 de ioiiii
jeguri frustrate
ma-ta-i kurva si tac-tu, escroc! huu........ gunoi frustrat!
Postat 29 Ianuarie 2011, 19:01 de ioiiii
Trist adevar!
Romanii platesc de sute de ani taxa pe prostie. Prost sa fii,dar sa-ti revii!
Postat 29 Ianuarie 2011, 10:16 de safe
prafu se va alege de noi
praful se va alege de tara asta, tigani abia asteapta in cele din urma asta cred ca se si urmareste romani pot pleca din tara iar tigani sa se inmulteasca ca doar trebuie voturi si copii de botezat de catre escu
Postat 28 Ianuarie 2011, 20:23 de dulau
mare prost
bai Chirila , mare prost esti
Postat 28 Ianuarie 2011, 14:22 de gabi
scopul ascuns
Scopul ascuns pt care se desfiinteaza posturile rurale de politie este unul singur: politisitii din comune stiau ce au in "ograda" lor, stiau chiar prea multe si pe unii ii deranjeaza. Evident, orice se intampla, ei ajungeau primii si multe cazuri s-au rezolvat datorita lor. Nu se face nici o economie la buget, daca ii desfiinteaza, dimpotriva, cheltuielile vor si mai mari, pt ca patrulele vor trebuie platite cu spor de noapte, combustibil, etc. In plus, daca in sate nu mai sunt politisti, evident va incepe dezordinea...tiganii abia asteapta. Peste tot unde lucrurile aveau o anumite asezare, s-a instalat haosul..acum e randul politiei rurale.
Postat 27 Ianuarie 2011, 11:03 de Serif
parerea mea
Schimbare de dragul schimbarii, ce sa faca altceva si portocalii muribunzi! Daca ceva merge bine, schimba! Acum se iau de posturile de politie, in ritmul asta gashca lu Base ve desfiinta in curand Romania! Alo, Bichon-reanule, de ce il tot promovati pe acest Liviu Popa, ca pana sa fie uns sef prin rectu lui Blaga nu am auzit de el!
Postat 27 Ianuarie 2011, 00:10 de un alt oradean
parere
Alta foto cu fandositu asta nu aveti? Daca tot il pupati atata in c.ur ...intreb si eu, ce naiba a facut asta pentru politie, ca doar nu vreun mort inviat, nu?
Postat 26 Ianuarie 2011, 23:18 de un oradean
Neam prost
d-le Mircea Chirila, bre ! citesc randurile matale "nostalgice" si imi dau seama ca esti un "neam prost". politia, ca si intreaga societate romaneasca, este in schimbare. Sunt politist si pot sa-ti spun ca in politie se vede aceasta schimbare. Poate sa o observe si "contribuabilul" la cald, cum se spune: la baietii de la circulatie, la cei de la furturi din locuinte, la cei de la inmatriculari, la cei de la evidenta populatiei si pot sa continui la nesfarsit... modelul prezentat de mata; a disparut cam de multisor insa asa v-ati invatat : sa aruncati cu noroi si in specifica "jmechereala" romaneasca , sub scuza pamfletului, sa murdariti o profesie in slujba comunitatii si niste oameni care in ciuda greutatilor incearca cu greu sa-si faca datoria. Nostalgicule ! am mai spus-o si cu alta ocazie ; de dragul aventurii jurnalistice incearca sa petreci cateva ore cu ei in misiune si apoi o sa vezi daca umbra de bun simt pe care o mai ai (banuiesc) te va opri sa mai dai cu noroi . NU TE SALUT !
Postat 26 Ianuarie 2011, 17:22 de politist
vom trai si vom vedea
nu dispare, se eficientizeaza si vor fi obligati sa patruleze non - stop. eu zic ca e , macar in teorie, o chestie buna !
Postat 26 Ianuarie 2011, 13:38 de ego
dar...
dar ce facem cu localitatile care au mari comunitati de tigani care de bine de rau stiau doar de frica "lu' don sef",au sa ajunga la evenimente la doua,trei ore dupa ce au fost comise,multi au case in comunele unde lucreaza,ce vor face,le da politia apartamente la oras?sa nu uitam ca totusi unii nu stiu decit de frica politistului si a jandarmului
Postat 26 Ianuarie 2011, 12:31 de luky
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON