URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2010, 10:10

Orădenii de la case vor colecta deşeurile selectiv

Orădenii de la case vor colecta deşeurile selectiv PRIMIŢI CU SACII? Toţi orădenii care locuiesc la case vor primi, în perioada următoare, saci galbeni în care să strângă deşeurile reciclabile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După asociaţiile de proprietari care au deja la dispoziţie recipiente pentru colectarea selectivă, a venit rândul orădenilor care locuiesc la case să strângă separat reciclabilele de restul deşeurilor. Aşa, Oradea intră cu adevărat pe harta oraşelor care şi refolosesc resursele, nu doar le consumă...

Gratuit la toată lumea

Operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service începe distribuirea sacilor galbeni orădenilor care locuiesc la case - saci destinaţi colectării fracţiilor uscate, adică a deşeurilor care pot fi reciclate: hârtii, cartoane, PET-uri, folii de plastic sau doze din aluminiu.

Fiecare locuinţă va primi un sac cu perioadă lungă de folosire, ce poate fi utilizat de mai multe ori, urmând să fie înlocuit când va fi deteriorat. Sacii se dau gratuit, cum de altfel este şi colectarea reciclabilelor de la  persoanele fizice.

Ridicarea acestor deşeuri se va face de două ori pe lună şi nu va modifica programul colectării deşeurilor menajere. Când anume se vor strânge reciclabilele nu s-a stabilit încă, această colectare presupunând trasee diferite ale utilajelor RER, care în ziua de reciclabile nu vor strânge alte deşeuri.

În plus, două utilaje vor fi "dedicate" exclusiv colectării diferenţiate şi vor avea pe ele autocolante cu mesajul "Această maşină colectează selectiv", ca orădenii să ştie că micul lor efort de a pune hârtiile, PET-urile sau dozele de aluminiu într-un sac nu e inutil.

Reguli mărunte

Colectarea reciclabilelor de la case va începe după ce sacii vor fi distribuiţi, împărţirea lor depinzând şi de cetăţeni, pentru că dacă nu sunt acasă nu au cum să-i primească. Oricum, conducerea RER şi-a propus ca activitatea de colectare să demareze până la finele anului.

Pentru buna desfăşurare a acestei acţiuni, există câteva reguli privind colectarea reciclabilelor: înainte de a le pune în sac, flacoanele trebuie călcate cu piciorul, astfel încât să conţină cât mai puţin aer şi, implicit, să ocupe mai puţin spaţiu, hârtia unsă nu poate fi pusă la un loc cu celelalte reciclabile, deoarece murdărită cu o substanţă uleioasă nu mai poate fi reciclată, şi sub nicio formă în sacii galbeni nu au ce căuta alte tipuri de deşeuri decât cele reciclabile.

Dacă orădenii vor ţine seama de ele, colectarea selectivă va putea fi pusă pe lista reuşitelor din acest an...



VOX POP

VOCEA STRĂZII

Aţi fi dispuşi să colectaţi deşeurile selectiv, cele refolosibile separat de nereciclabile?

02 Liviu Filimon.jpgAcum nu strâng gunoaiele separat pentru că nici nu am ambalajele necesare şi nu există nici tomberoane separate pentru fiecare tip. Dar, dacă ar fi, aş colecta selectiv.
Liviu Filimon, 53 ani, manager

Am colectat selectiv ani de zile când locuiam în Bacău, iar după ce m-am mutat în Oradea am fost neplăcut surprinsă să văd că nu există posibilitatea asta.
Luminiţa Arghire, 39 ani, consilier financiar

02 Adina Vaideanu.jpgDa. În mod cert aş face o colectare selectivă, dar până acum nu am avut cum s-o fac. Bănuiesc că într-un final tot în folosul nostru ar fi.
Adina Văideanu, 29 ani, traducător

Aş colecta selectiv, pentru că nu cred că ar fi o muncă în plus, ceva obositor. Pur şi simplu ceea ce poate fi reciclat am pune separat de celelalte.
Szitko Eniko, 35 ani, muncitoare

02 Viorel Vancea.jpgEu aş colecta separat dacă aş avea opţiunea asta. Bănuiesc că în felul ăsta ar fi mult mai uşor de adunat şi de recuperat materialele refolosibile.
Viorel Vancea, 41 ani, profesor

Ar fi foarte bine dacă s-ar putea colecta selectiv. Eu, de exemplu, aş face-o. Dar trebuie să recunoaştem: unii ar arunca gunoiul tot la întâmplare, la grămadă.
Ioan Pintiuţa, 45 ani, muncitor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON