URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2011, 10:42

Orădenii care suferă un infarct miocardic vor fi trataţi prin metode moderne

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, începând din acest an şi la Oradea pacienţii care ajung la spital cu infarct miocardic acut vor putea beneficia de tratamentul invaziv modern, procedură care se făcea în alte 10 unităţi din ţară. 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a fost inclus în Subprogramul de tratament invaziv al acestei afecţiuni, după ce ministrul Cseke Attila a semnat vineri Ordinul care aprobă normele de aplicare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011-2012.

"Din punct de vedere legislativ, au fost create în sfârşit toate condiţiile pentru funcţionarea unui astfel de centru la Oradea, după ani lungi de promisiuni şi acte semnate fără a se întâmpla nimic. Finanţarea de la bugetul de stat este asigurată, astfel încât funcţionarea centrului, adică salvarea cât mai multor oameni cu infarct miocardic, depinde de acei specialişti care vor lucra la Spitalul Judeţean", a declarat Cseke Attila.

Subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost lansat în iunie 2010, în 10 centre din ţară. Potrivit datelor de la minister, prin metoda tratamentului invaziv au fost salvaţi în primele nouă luni ale anului trecut 460 de pacienţi în toată ţara. Prin acest program, "se asigură finanţarea intervenţiilor în primele 12 ore de la debutul simptomelor bolii, salvându-se viaţa pacienţilor prin această intervenţie", se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Spitalul Judeţean din Oradea va deveni astfel cel de-al 11-lea centru din România, unde vor putea fi efectuate astfel de intervenţii. "După implementarea proiectului la Oradea, tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut se va face transportarea pacientului de la Unitatea de Primire Urgenţe direct la laboratorul de angiografie, unde acestuia i se face o coronarografie, pentru a se vedea unde este blocajul din arterele coronare şi pentru a se introduce un stent (n.r. care lărgeşte arterele şi fluidizează circulaţia)", a explicat pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.

Potrivit acesteia, programul va fi implementat practic în maxim 3 luni. În prezent, la Oradea, pacienţii cu infarct miocardic acut fie sunt trataţi prin efectuarea unei trombolize, care poate avea efecte secundare, fie sunt transportaţi la spitalele din Cluj şi Timişoara. Anual la Oradea se înregistrează aproximativ 400-500 de cazuri de pacienţi cu infarct miocardic acut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON