URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2014, 17:30

Oradea ieri, Oradea azi: În 1930, câinii "slobozi" erau executaţi pe loc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Câinii "slobozi", executaţi pe loc!

Şi în perioada interbelică în Oradea exista preocupare pentru problema câinilor de pe străzi, consideraţi periculoşi din pricina bolilor pe care le puteau transmite oamenilor şi altor animale. Dintr-un scurt articol publicat în 5 februarie 1930 în Gazeta de Vest, orădenii puteau afla că oraşul are noi reguli, extreme, în această chestiune. Astfel, orice câine găsit pe străzi pe timp de noapte urma să fie împuşcat pe loc de poliţişti. Pe timp de zi soluţia era mai blândă.

"Chestura Poliţiei Oradea aduce la cunoştinţă publică că s-au luat cele mai severe măsuri ca toţi câinii cari umblă liberi prin oraş să fie prinşi, iar cei găsiţi noaptea vagabonzi prin oraş să fie împuşcaţi pe loc, indiferent dacă sunt câini de casă ori de lux", se arată în articolul intitulat "Măsuri contra câinilor slobozi".

Drept urmare, toţi proprietarii de câini erau avertizaţi să-şi ţină câinii legaţi în curte, atât ziua, cât şi noaptea, aceasta fiind singura metodă prin care se puteau asigura că nu vor rămâne fără animalele de pază ori de companie. Pe stradă puteau umbla doar câinii "conduşi la mână", adică cu lesă, şi cei cu botniţă.

03 grivei.jpg2014. Soluţii mai umane

După opt decenii, problema câinilor fără stăpân este în continuare una de actualitate chiar dacă, aşa cum este şi firesc, măsurile luate de municipalitatea orădeană nu sunt la fel de dure. În prezent, maidanezii sunt ridicaţi de pe străzi de hingherii Administraţiei Domeniului Public şi duşi la Adăpostul Grivei, administrat tot de ADP. Aici, un medic veterinar controlează fiecare patruped, izolându-i pe cei bolnavi. Dacă animalul nu poate fi tratat, este eutanasiat, dar printr-o metodă nedureroasă, ce presupune injectarea unei soluţii letale.

Din 2014, de aceeaşi soartă ar putea avea parte şi căţeii sănătoşi, întrucât anul trecut Parlamentul a adoptat aşa-numita Lege a maidanezilor. Noua lege permite primarilor eutanasierea câinilor comunitari neadoptaţi în 14 zile, prevederea stârnind reacţii vehemente în rândul iubitorilor de animale, care acuză o cruciadă inutilă împotriva unor animale fără apărare. În acelaşi timp, însă, majoritatea opiniei publice susţine noile măsuri luate după ce un copil de trei ani a murit în Bucureşti, vara trecut, sfâşiat de o haită de câini comunitari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
fsafsdd
articol semnat de catre cine? va rog incetati sa il mai lingeti intre fese pe bolojan. multumim
Postat 13 Ianuarie 2014, 09:49 de fasdfdsfsdgfghre
?????????????
Au inceput cu cainii, impuscati pe loc pe strada si au terminat prin a incerca sa-i extermine pe toti cei care nu erau hortisti. Halal exemplu dai, cimpalacule(o) ! Fir-ai tzeapan(a) pana-n primavara !!!
Postat 13 Ianuarie 2014, 07:36 de Euro
Da măi bihorene, dar atunci în anii '30 şi neaveniţii cum e acum Bolojan aveau acelaşi tratament !?!
Iar prin '40 au intrat evreii şi ţiganii în aceeeaşi "oală" ... sau vreţi să intre în viitor şi alţii, ca să vă simţiţi voi bine, jurnaliştii, cu exemplele voastre inoportune !?!
Postat 12 Ianuarie 2014, 19:55 de Carp III
9MM
ATUNCI SE GASEAU SOLLUTII ACUM NE CACAM PE NOI ASCULTAND DE TOT FELUL DE IDIOTI MARI IUBITORI DE ANIMALE REACTIONADN DOAR ATUNCI CAND MAI OMOARA CATE UN COPIL SAU ADULT NEPUTINCIOS
Postat 12 Ianuarie 2014, 18:33 de MANA PE PUSCA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON