URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2014, 12:28

Oradea ieri, Oradea azi: Crăciunul, între caritate şi tradiţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Fie-vă milă de săraci...

Criza economică internaţională din anii interbelici s-a simţit acut în Oradea. În iarna 1929-1930, ziarele locale scriau aproape zilnic de şomerii rămaşi în urma fabricilor închise şi despre numărul tot mai mare al celor ajunşi să cerşească. Înaintea Crăciunului din 1929, Gazeta de Vest anunţa o colectă a Bisericii cu Lună, clericii având ambiţia să încalţe 50 de copii săraci şi să îmbrace alţi 30. Totodată, orădenii erau îndemnaţi să cumpere aprinzătoarele de foc Vulcan, căci banii strânşi urmau să fie daţi săracilor.

Pe 8 ianuarie 1930, Gazeta anunţa că Primăria deschide două cantine populare, pe lângă cele două deja existente, şi începe distribuirea alimentelor gratuite către şomeri. Printre apelurile la pomeni, ziariştii criticau autorităţile pentru deciziile cu care îi împovărau pe sărmani. În numărul din 23 februarie 1930, articolul "Oradea sub teroarea birurilor" din ziarul Tribuna arată că "asupra oraşului bântuit de criză şi nevoi s-a deslănţuit o straşnică teroare a impozitelor".

Taxele crescuseră cu 30-50%, iar ziariştii avertizau că orădenii nu vor avea de unde să le plătească: "Oamenii fiscului s-au năpustit ca nişte şacali flămânzi asupra cetăţenilor acestui oraş voind să le ia în impozite întreg venitul şi să-i sărăcească şi mai tare".

03-pranz_bihoreanul.jpg2014. Prânzul sărmanilor e pe roţi

Realitatea pare să-i susţină pe cei convinşi că istoria se repetă. Trecută recent printr-o altă criză financiară mondială, Oradea are şi azi săracii şi şomerii ei rămaşi în urma firmelor falimentare. Şi, la fel ca în anii interbelici, apropierea sărbătorilor de iarnă i-a făcut pe orădeni să se gândească mai mult la semenii lor ghinionişti.

În ultimele două săptămâni, aproape în fiecare zi a avut loc un concert caritabil ori o colectă, evenimentele de acest gen fiind organizate de felurite instituţii, asociaţii sau de simpli cetăţeni, dornici să dea o mână de ajutor. Săracii primesc o mână de ajutor şi de la Primărie, care îi hrăneşte la cantina publică amenajată la Colegiul Transilvania, dar şi direct pe stradă.

Din luna decembrie până în martie, în cadrul programului "Prânzul pe roţi", o echipă mobilă a Administraţiei Social Comunitare Oradea împarte mâncare caldă oamenilor fără adăpost pe platoul din faţa Grădinii Zoologice şi pe strada Griviţei, lângă poarta B a Pieţei Cetate. Totodată, şomerii şi sărmanii primesc pachete cu alimente, distribuite tot de Primărie, dar plătite din banii Uniunii Europene. În fine, şi creşterea impozitelor este o trăsătură comună a celor două perioade, numai că, spre bucuria orădenilor de acum, dările pentru 2015 cresc doar cu 3,5%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Oradea ieri" a fost o ruina insalubra.
Noroaie, baraci, medii insalubre, lipsa de utilitati pt cetateni, lipsa de drumuri, etc, etc. Doar un tampit(a) nostalgica dupa vremurile de trista amintire, nu sesizeaza diferenta dintre ce a fost atunci si ce este azi.
Postat 27 Decembrie 2014, 20:23 de Valhalla-Asgard
Exemple, va rog
Ca si observatie la comentariul preceden: ce a construit Primaria Oradea in anii la care se refera articolul? Desi nu simpatizez prea mult conducerea actuala sa recunoastem ca Oradea zilelor noastre e plina de santiere (ma rog, unele mai inspirate, altele mai putin, dar sunt)! Dati-mi exemple si va dau si eu!
Postat 27 Decembrie 2014, 19:02 de BlackCrow
Primaria interbelica si Primaria kitschului de azi
Primaria "salvatoare",cu o mana da cu alte zece te jupoaie, instituind "teroarea fiscala " Spre deosebire insa de acea perioada interbelica,in care primaria s-a mai stradiut sa si construiasca ,sa lase ceva trainic posteritatii,edilii de azi distrug,demoleaza,sterg cu ravna unui psihopat orice urma din patina acelor vremuri,in numele NOULUI ,al kitchului adus de niste impostori aciuiti , vremelnic ,prin salile Primariei Oradea.
Postat 26 Decembrie 2014, 16:49 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON