URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2017, 19:00

Oradea ieri, Oradea azi: Cine era Francisc Hubic, "patronul" Şcolii de arte din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. Dirijând muzica Academiei

Nume sonor pentru muzicienii din nord-vestul României şi nu numai, Francisc Hubic s-a născut în comuna bihoreană Abram, în anul 1883, într-o familie de rapsozi. Tainele muzicii le-a putut însuşi, astfel, încă din copilărie.

În urma absolvirii liceului la Beiuş, în anul 1904 era primit în clerul Eparhiei Române Unite (Greco-Catolice) din Oradea. A studiat muzica bisericească în perioada cât a fost student la Facultatea de Teologie de pe lângă Universitatea din Budapesta. În aceeaşi perioadă, calităţile sale pedagogice l-au recomandat să intre în învăţământ, devenind profesor la liceul Samuil Vulcan din Beiuş, iar apoi la Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea.

A devenit, pe rând, preot, protopop, arhidiacon şi canonic onorar. Cunoscut în epocă şi pentru talentul său de dirijor, Hubic era capabil "să dezlănţuiască adevărate vijelii de sunete", după cum l-a caracterizat profesorul Ioan Georgescu, şi el canonic la Academia orădeană. Împreună cu corul său – Unirea – Francisc Hubic a concertat în Oradea şi în alte localităţi din Bihor, iar mai apoi în mai multe oraşe transilvănene, între timp ajungând să dea răspunsurile liturgice la slujbele arhiereşti la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea.

elevi ai Școlii de Arte Francisc Hubic2017. Liceu cu răsunet

Cele mai importante dintre drumurile făcute de Hubic împreună cu corul său au fost în Ungaria şi în Italia, în anul 1933. Pelerinajul a trecut prin Budapesta şi pe la Veneţia, ajungând apoi la Roma, unde a cântat la Biserica Sfântul Petru.

Punctul culminant a fost, pe 3 octombrie 1933, primirea în Sala Ducati de către Papa Pius al XI-lea, în faţa căruia corul a intonat "Tu eşti Petru", compus de Francisc Hubic, urându-i apoi Papei, de trei ori, "La mulţi ani!". Pentru activitatea sa, muzicianul orădean a fost răsplătit cu diplome de regii României Carol I şi Ferdinand I, iar Mihai I i-a acordat  distincţia Coroana României în grad de ofiţer.

S-a stins în anul 1947, lăsând moştenire mai multe compoziţii, între care liturghii şi imnuri – de pildă unul dedicat centenarului şcolii româneşti din Beiuş, ce urma să fie celebrat în 1948. Hubic este cunoscut şi azi pentru rolul său în muzică şi în învăţământul românesc din Bihor. În anii 1925-1926, împreună cu mai mulţi prieteni, a încercat să înfiinţeze la Oradea o şcoală superioară de muzică. Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Oradea s-a înfiinţat până la urmă în anul 1945, iar în 1954 a fuzionat cu Şcoala de Arte Frumoase, devenind Şcoala Populară de Artă. În 1990, aceasta a primit numele Şcoala de Arte Francisc Hubic, cum este cunoscută în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON