URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2014, 17:01

Ora de armonie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi eu sunt orădean! Şi noi suntem orădeni! Sunt afirmaţii care presupun, înainte de toate, conştiinţa apartenenţei la aceeaşi comunitate, dar şi determinarea de a face ceva pentru înnobilarea acestui statut. Afirmaţii care trebuie dublate de atitudini, pentru că, până să devină din nou o stare de spirit, Oradea este un topos.

Un oraş aflat în al 901-lea an al existenţei sale, atestate documentar. Uneori, poate copleşiţi de probleme, în periplurile noastre cotidiene ignorăm ceea ce unui turist îi sare imediat în ochi: frumuseţea patrimoniului construit, care, să recunoaştem, dă farmecul Oradiei şi o personalizează. E şi o legătură invizibilă cu cei care nu mai sunt, dar care şi-au făcut datoria cu prisosinţă, lăsându-ne moştenire... Oradea.

Faţă de acest patrimoniu inestimabil nu putem avea decât reflexe de protejare, pentru că acesta este de fapt obrazul Oradiei.

E adevărat că "obrazul subţire cu cheltuială se ţine" şi, de câţiva ani, Oradea ţâşneşte de sub plasele poate prea vechi de pe faţade şi începe să se regenereze. Conştiinţa civică şi coeziunea socială, care ar trebui să se exprime, să fie mai vii, au rămas în urma acestui proces de regenerare. La fel şi reacţiile de sancţionare a unor abuzuri. Adică aceste restaurări, mai mult decât salutare, nu sunt şi rezultatul unor dezbateri publice, ale unei emulaţii civice, susţinute de mediul academic şi de ONG-uri. Or, orădenii nu trebuie să rateze această şansă rară de a fi părtaşi la schimbarea la faţă, în bine, a oraşului lor.

Oradea noastră a fost mereu în avangardă, ţinând pasul cu Vechea Europă, chiar dacă era uneori suspectată de frivolitate sau de predilecţia pentru operetă, şi nu pentru sumbrele motive wagneriene. Dar, asta e Oradea, nu e alta ca ea.

A fost întotdeauna un oraş iubit cu pasiune, poate chiar cu disperare uneori, şi tot ce se naşte din dragoste e sublim şi durabil, mai ales dacă are şi binecuvântarea lui Dumnezeu.

Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Fals
Marele pădurar scrie acum texte despre grija faţă de arhitectura oraşului iubit!!! Ha , ha!! Credeţi că se deosebeşte de cei amintiţi intr-un alt comentariu, adică Bolojan, Filip, Mang, Popa, Micula, Ghilea, Adelina?? E la fel, dar ştie să joace teatru mai bine, ştie să-şi umezească ochii! Sub oblăduirea lui s-a dat aviz de demolare pentru Moara Emilia, atunci îşi pierduse reflexele de protejare a patrimoniului... doar trebuia să se pună bine cu PSD.
Postat 24 Septembrie 2014, 13:29 de orădean
frumoase rinduri...
Frumos spus, Lucian, "lasindu-ne mostenire... Oradea" ! Exact asta au primit oradenii, un oras intreg, cu niste valori inestimabile ! De care isi bat joc cei care conduc urbea, dar asta este alta discutie. Am ajuns sa stim noi, cei care nu sintem din Oradea, istoria orasului mai bine decit cei care s-au nascut aici :)
Postat 24 Septembrie 2014, 10:10 de naivul de serviciu
Observatie
Buna sintagma asta, "reflexe de protejare a patrimoniului". In realitate exact asta se face. Ne gandim la cum sa il protejam. Da bine, european.
Postat 24 Septembrie 2014, 09:30 de A
EVOLUTIE
AI sezizat corect,ARMONIA e SECRETUL.
Postat 24 Septembrie 2014, 08:40 de UNSU
un veac de armonie
Mi-a placut cum realitatea fuzioneaza cu fantasticul, intr-o armonie desavirsita. Me ha gustado mucho.
Postat 23 Septembrie 2014, 18:40 de gabriela
****
Mare adevar ai grait WinDos!
Postat 23 Septembrie 2014, 17:52 de ****
Oradea nu mai e a noastra !!!
Am pierdut Oradea de altadata in doua randuri. Prima oara, odata cu comunismul, a venit cooperativizarea care a omorat agricultura, iar industrializarea i-a trimis pe toti la oras in ceea ce se numeste Prima Ruralizare !!! A doua Ruralizare s-a produs odata cu revenirea capitalismului, cand toti taranii care nu apucasera sa participe la industrializare sau puii celor dintai, au inceput sa se vada mari oameni de afaceri, furand pana si bruma de confort urban care mai exista !!! Asa ca, Oradea e a celor ca Bolojan, Popa, Mang, Micula, Ghilea, etc, etc !!!
Postat 23 Septembrie 2014, 17:35 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON