URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctorul ucigaş

Medicul orădean care şi-a ucis fosta amantă în Ungaria şi i-a rănit grav soţul, de faţă cu cei doi copii, spune că a fost "supus la un lung şir de umilinţe" în ţara vecină. Pneumologul Dan Stamatiu vrea să fie judecat în România, unde s-a refugiat după ce a fugit de la locul crimei, lăsându-i pe gemenii de 7 ani într-un asemenea şoc încât fetiţa găsită de vecini în timp ce ştergea sângele de pe corpul mamei este incapabilă, acum, să mai vorbească.

Bodog, stop joc!

CNATDCU a stabilit: Florian Bodog a devenit conducător de doctorate prin falsuri, cu aceeaşi listă de lucrări măsluită pe care a folosit-o să ajungă profesor. Forul care verifică titlurile universitare a validat decizia Comisiei de Medicină conform căreia Bodog "nu îndeplineşte criteriile", actul ce trebuie semnat de ministrul Educaţiei pentru ca universitarul să-şi piardă poziţiile fiind însă ţinut la sertar, de peste o lună, de un director din Minister, vechi amic al clanului Maghiar.

Te cunosc după... butoane

Un orădean a creat un sistem de securitate bazat pe felul în care oamenii folosesc tastatura calculatoarelor. Prin analiza detaliată a ritmului de tastare, Typing DNA poate identifica cu o acurateţe de peste 98% dacă utilizatorul unui sistem informatic este cel autorizat şi nu vreun intrus, de aplicaţie fiind deja interesate mai multe companii, bănci şi universităţi.

Dorinţă arzătoare

Costurile reduse şi posibilitatea de a păstra rămăşiţele celor dragi au crescut numărul incinerărilor din Bihor la cel puţin una pe zi. În ciuda opoziţiei Bisericii Ortodoxe Române, care îi ameninţă cu caterisirea pe preoţii care ţin slujbe de înmormântare la urnele cu cenuşă, peste 60% din cei aproximativ 600 de decedaţi arşi în crematoriul uman din Şoseaua Borşului au fost credincioşi ortodocşi.

Împărţeala pe Oradea

Termoficare îşi pregăteşte retragerea din zonele unitare de încălzire, în care riscă să piardă bătălia cu orădenii sau menţinerea serviciului presupune costuri prea mari. Furnizorul va renunţa la monopolul impus în cartierele de case pentru a se concentra pe noile cvartale de blocuri, în vreme ce societatea Distrigaz ar urma să preia în următorii trei ani controlul asupra zonelor netermoficate

Plimbaţi la analize

Pacienţii Spitalului Municipal sunt transportaţi cu ambulanţa pentru a fi investigaţi la Pelican. Municipalul a reziliat peste noapte contractele cu Clinica Maria şi cu Spitalul Judeţean pentru investigaţii şi analize, făcând unul nou cu Pelicanul după o licitaţie despre care ceilalţi furnizori n-au avut habar.

Liber la Aquapark!

În sfârşit s-a deschis! Orădenii au stat la coadă ca să intre în noul Aquapark Nymphaea. Mult aşteptatul loc de relaxare şi divertisment a strâns clienţi de toate vârstele, care s-au arătat, în majoritate, mulţumiţi de investiţia oraşului.

Copiii Casei Singer

Un grup de orădeni care au crescut în curtea aceleiaşi case din strada Clujului, demolată de comunişti, şi-au dat întâlnire săptămâna trecută pentru a-şi aminti de copilăria anilor ’50. Unii veniţi în vizită tocmai din Israel, alţii de prin cartierele oraşului sau din alte colţuri ale ţării, foştii vecini din Casa Singer spun că, deşi din locuinţa copilăriei au rămas doar amintirile, se bucură că Oradea este, din nou, strălucitoare.

Turist în Oradea veche

Numeroşii negustori, prelaţi, doctori, avocaţi şi "demnitari" care au trecut prin Bihorul medieval au lăsat mărturii bogate despre aceste meleaguri. Cronicile şi scrisorile străinilor descriu o Oradie fascinantă prin măreţia Cetăţii şi prin importanţa instituţiilor pe care le adăpostea, mai ales a Bisericii Catolice.

Oradea în mişcare

La final de septembrie, orădenii au ocazia să arate că sunt buni nu doar să încurajeze sportivii "de meserie", ci şi să se pună ei înşişi să facă sport.
Cei mai iuţi de picioare şi rezistenţi la efort se pot înscrie în cursele ediţiei a VI-a a Oradea City Running Day, care va acapara străzile oraşului duminică, pe când cei care preferă bicicletele pot participa la un nou marş Critical Mass, organizat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON