URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2015, 12:55

Noul cod de procedură fiscală. Modificări importante

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul Cod de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 547 din 23 iulie 2015, urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, împreună cu Noul Cod fiscal, care a fost retrimis în Parlament de Preşedintele României. Acest nou cod de procedură fiscală aduce modificări importante în procedura de soluţionare a contestaţiilor fiscale.

Potrivit legii acum în vigoare, fiscul nu are un termen în care să soluţioneze contestaţia contribuabilului, iar acesta nu se poate adresa instanţei pentru anularea actului fiscal de impunere în lipsa unei decizii de soluţionare a contestaţiei, creându-se astfel un cerc vicios. Adesea, organele fiscale nu soluţionează cu bună-ştiinţă contestaţiile formulate, ştiind că în acest mod se împiedică accesul la justiţie al contribuabilului, în tot acest timp decizia de impunere fiind executorie şi de cele mai multe ori executată efectiv.

Prin noua reglementare, înlăturându-se aberaţia actualei legislaţii, se prevede că în situaţia nesoluţionării contestaţiei în termen de 6 luni de la data depunerii contestaţiei, contestatorul se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente în anularea actului. Cererea adresată instanţei nu are ca efect încetarea procedurii de soluţionare a contestaţiei. Procedura de soluţionare a contestaţiei încetează la data pronunţării unei hotărâri prin care se soluţionează acţiunea de prima instanţă sesizată. Astfel, potrivit noii reglementări, organele fiscale vor fi obligate să soluţioneze cu celeritate contestaţiile fiscale căci, dacă nu o vor face, contribuabilul va avea deschis accesul la justiţie.

Actul normativ prevede şi că pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor fiscale principale se datorează, după acest termen, dobânzi şi penalităţi de întârziere. Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalităţii de întârziere de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Pe lângă dobânzi şi penalităţi de întârziere, s-a reglementat o nouă penalitate: penalitatea de nedeclarare. Astfel, pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul datorează o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Solutionarea contestatiilor
Materialul redactat contine din punctul meu de vedere , ca si practician , niste afirmatii in neconcordanta cu practica judiciara.Chiar daca nu exista un termen special de solutionare , in practica se aplica dispozitiile art.70 din Codul de procedura fiscala legat de termenul de recomandare de 45 de zile.Chiar daca organele de solutionare a contestatiei incearca prin diferite subterfugii sa prelungeasca acest termen , o actiune in instanta in contencios administrativ prin care se solicita solutionarea contestatiei prin care se solicita constatarea intarzierii solutionarii contestatiei are de multe ori sorti de izbândă ( Decizia nr.1064/2010 ICCJ).
Postat 05 August 2015, 13:27 de geoni
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON