URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2015, 12:38

N-ai reciclat, plăteşti! 11 primării din Bihor, amendate pentru că nu au colectat selectiv deşeurile

N-ai reciclat, plăteşti! 11 primării din Bihor, amendate pentru că nu au colectat selectiv deşeurile ÎMPREUNĂ PENTRU UN ORAŞ CURAT! Operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service încurajează efortul de colectare selectivă a deşeurilor. Societatea a pus gratuit la dispoziţia fiecărui orădean recipientele necesare pentru colectarea deşeurilor reciclabile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu colectarea selectivă a deşeurilor nu-i de glumă. O obligaţie pentru fiecare cetăţean atât direct, prin Legea Salubrităţii, cât şi indirect, prin Ordonanţa de Guvern 196/2005, care impune tuturor primăriilor să-şi diminueze cantităţile de deşeuri depozitate în halde, nerespectarea colectării selective poate fi extrem de costisitoare. O simt 11 primării din Bihor, care deja plătesc amenzi pentru că nu reciclează destul.

Banii jos!

Conform OUG 196/2005, privind Fondul de Mediu al României, fiecare comună, oraş, municipiu şi judeţ trebuie să reducă anual cu 15% cantităţile de deşeuri colectate şi depozitate abandonate în haldele ecologice. În caz contrar, dacă nu se achită de această sarcină, primăriile sunt obligate să plătească Fondului o contribuţie de 100 lei pentru fiecare tonă în plus de deşeuri duse în halde.

În Bihor, 11 unităţi administrativ-teritoriale plătesc deja către AFM aceste contribuţii, pentru că nu şi-au redus cantităţile de deşeuri menajere. Numele lor este ţinut însă secret de AFM, care invocă - injust - secretul fiscal, de parcă cetăţenii n-ar trebui să ştie că tocmai indiferenţa lor faţă de reciclarea deşeurilor îi va costa pe propriii edili şi, evident, pe ei înşişi.

Singura soluţie

Cert este că separarea deşeurilor în două fracţii, uscată pentru resturile care pot fi reciclate (PET-uri, cartoane, hârtie, sticlă, aluminiu), respectiv umedă (cele menajere), trebuie să devină o preocupare pentru toţi cetăţenii care încă nu sunt conştienţi de preţul nerespectării obligaţiilor de mediu. Ar fi de-a dreptul păgubos dacă Oradea, un oraş care are sistemul de colectare selectivă bine pus la punct, ar ajunge să plătească amenzi pentru că locuitorii ei aruncă laolaltă atât deşeurile nereciclabile, cât şi pe cele ce pot fi revalorificate.

Efortul mărunt al fiecărui cetăţean pentru a colecta selectiv deşeurile poate evita ca oraşul să ajungă pe lista localităţilor sancţionate de AFM. Iar de beneficii se vor bucura tot orădenii, căci banii astfel economisiţi vor putea fi întrebuinţaţi nu pentru plata amenzilor, ci pentru dezvoltarea comunităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
indiferenta
Toti oradenii au primit on cursul anului trecut ghidul reciclarii si 3 scrisori din partea domnului Primar,din Municipiul Oradea,sau poate ca unii nu l-au citit.
Postat 25 Februarie 2015, 17:55 de eli
Păgubos pentru Oradea ???
Municipalitatea orădeană nu a binevoit nici măcar să trimită la oameni acasă, o pagină A4 spre exemplu, în care să expună pe scurt avantajele, dezavantajele, tehnica de selectare şi ceva despre cei care se ocupă cocret, ca responsabili, de treaba asta ... adică putorile nu fac altceva decât să comande pe banii noştri dar, când e e vorba de răspuns la nişte lucruri fireşti, se fac că e umed afară şi plouă !!!
Postat 25 Februarie 2015, 17:36 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON