URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2015, 07:47

"Meciul" galeriei: Cu riscul de a-şi ridica în cap artiştii plastici, primarul Ilie Bolojan vrea să mute Galeria de Artă

"Meciul" galeriei: Cu riscul de a-şi ridica în cap artiştii plastici, primarul Ilie Bolojan vrea să mute Galeria de Artă ÎNCHIS! Primarul Ilie Bolojan vrea să mute Galeria de artă din strada Republicii 15 (dreapta) în incinta sinagogii Zion din Piaţa Independenţei (stânga). În prezent lăcaşul de cult e supus unor ample lucrări de restaurare, iar din vară va servi exclusiv ca sală de expoziţii şi spectacole. Artiştii plastici se opun, însă, de teamă să nu-şi piardă vadul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2015 a debutat cu un scandal "artistic". Speriaţi de intenţia primarului Ilie Bolojan de a muta Galeria de Artă din strada Republicii 15, artiştii plastici orădeni au încercat să-l înduplece prin apropiaţi.

Aceştia s-au plâns consilierului local Daniel Vulcu, actor de profesie, şi l-au rugat pe sticlarul Ioan Tămâian, deputat PNL de Sibiu, să-l abordeze pe edil într-o şedinţă de partid desfăşurată la Bucureşti. Intervenţiile n-au făcut însă decât să-l enerveze pe edil. "Nu înţeleg ce au toţi, galeria se mută într-un sediu mai bun!", susţine primarul.

Evacuarea!

Contractul de închiriere a spaţiului din strada Republicii a expirat în decembrie, anul trecut, şi nu a mai fost prelungit. Amenajat în 2005 pe locul fostului restaurant Select, spaţiul de circa 180 metri pătraţi este folosit de Uniunea Artiştilor Plastici Oradea şi Ordinul Arhitecţilor Bihor, care îşi împart în mod egal chiria simbolică (400 lei pe trimestru) şi ţin aici expoziţii în baza unui calendar prestabilit.

08_Aurel_Rosu_bihoreanul.jpgÎn plus, de-a lungul săptămânii, galeria funcţionează şi ca magazin de desfacere. "E unicul spaţiu în care mai pot vinde artiştii plastici orădeni. Aşa cum este, mic şi nenorocit, măcar îl ştie lumea", spune Aurel Roşu, preşedintele UAP Oradea, care se declară convins că mutarea galeriei va duce la închiderea filialei. "Peste tot în ţară galeriile de artă funcţionează în centrul oraşului. Nimeni nu merge la periferie să cumpere un tablou", spune artistul.

Schimb la schimb

08_Ilie_Bolojan_bihoreanul.jpgArtiştii se agită degeaba: mutarea galeriei e ca şi hotărâtă. Primarul Ilie Bolojan (foto) vrea să cedeze spaţiul acesteia în schimbul unor apartamente din casa Darvas La Roche din strada Iosif Vulcan, unde municipalitatea, care deţine deja o parte din imobil, intenţionează să amenajeze un Muzeu Art Nouveau, dar pentru a putea atrage fonduri europene trebuie să îl aibă integral în proprietate. "Proprietarii apartamentelor ne-au cerut la schimb un amplasament pe strada Republicii. Cel mai potrivit este galeria de artă", explică primarul.

Edilul spune că UAP nu va ajunge în stradă, iar spaţiul de vânzare al artiştilor plastici se va muta în sinagoga Zion din Piaţa Independenţei. Imobilul, de peste trei ori mai mare (600 metri pătraţi), a fost concesionat de municipalitate pe 15 ani de la Comunitatea Evreilor, Primăria investeşte în reabilitarea clădirii, inclusiv a picturilor interioare (circa 1,9 milioane euro, din bani europeni), iar din iunie, după finalizarea lucrărilor, aceasta va intra în circuitul turistic ca sală multifuncţională pentru expoziţii şi spectacole, precum şi ca punct de informare turistică.  "Artiştii vor avea la dispoziţie un spaţiu mult mai mare, cu aflux de turişti asigurat şi cu parcare în vecinătate. Nu văd de ce s-ar plânge", spune edilul.

Sinagoga cu vânzare

Cu toate acestea, artiştii sunt convinşi că mutarea îi va ruina. Pictorul Cornel Abrudan spune că peste 80% din clienţi sunt orădeni care îşi completează colecţiile sau care vor să ofere cadouri. "Orădeanul e obişnuit să ne găsească pe Corso. Dacă ne mută, nu mai vindem nimic. Turistul nu cumpără tablouri cu 1.000 lei, ci piese mici şi ieftine care pot servi de suveniruri".

În plus, artiştii cred că sinagoga ar fi nepotrivită pentru expoziţii. "Arta contemporană depăşeşte limitele impuse de un spaţiu de cult. Jumătate din artişii orădeni nu vor putea expune aici. Şi chiar dacă ar putea, nu îl văd pe vizitatorul care vine cu kipa pe cap să cumpere un nud", spune lectorul universitar Mihaela Tătulescu, din cadrul Facultăţii de Arte.

08_Radu_Tarnoveanu_bihoreanul.jpgRadu Târnăveanu (foto), administratorul filialei UAP, crede şi el că, în ciuda spaţiului generos, sinagoga e improprie unei expoziţii, oricât de "cuminte" ar fi tema. "Pentru o expoziţie ai nevoie de un spaţiu mare cu pereţii albi, neutri. Aici sala are bănci pe mijloc, deci nu ai unde pune soclul statuilor, iar pictura tocmai se restaurează, deci nu vei putea bate niciun cui în perete ca să atârni un tablou", spune artistul.

Artă şi decenţă

Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, care a preluat în comodat sinagoga Zion, crede că artiştii, pur şi simplu, exagerează. "Conform înţelegerii încheiate cu Comunitatea Evreilor, în sinagogă nu se vor putea expune obscenităţi şi însemne antisemite. În rest, nu vor fi niciun fel de restricţii", explică Beltechi.

08_Felix_Koppelmann_bihoreanul.jpgSpusele îi sunt susţinute inclusiv de  preşedintele Comunităţii Evreilor, Felix Koppelmann (foto). "Este vorba de o sinagogă, deci se impune o anumită decenţă: WC-ul se amenajează afară şi nu se pun pe clădire însemnele altor religii. În schimb, se poate servi o şampanie, dar fără să se deschidă acolo un bar, se poate pune muzică, dar să nu fie bisericească, se pot expune statui, dar ca opere de artă, nu ca obiecte de cult. Că mai apare un nud sau altceva, nu văd nicio problemă câtă vreme nu jigneşte vreuna din cele trei religii monoteiste", spune Koppelmann.

Pentru că, până la urmă, arta trebuie să unească, nu-i aşa? Chiar dacă, deocamdată, e mai mult pricină de zâzanie...


ARTĂ ŞI ADMINISTRAŢIE
Artişti cu stresuri

Relaţia tensionată a primarului Ilie Bolojan cu artiştii orădeni, mai mult sau mai puţin neînţeleşi, nu e chiar o noutate. Reprezentanţi ai mediului artistic au criticat proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii şi s-au opus mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate, dar nimic nu l-a supărat pe edil mai tare decât faptul că a fost persiflat pentru o idee de la începutul primului mandat.

08_Cornel_Abrudan_bihoreanul.jpgAtunci, Bolojan le-a propus artiştilor plastici ca, în schimbul ajutorului dat de municipalitate, care le oferea spaţii pentru creaţie şi vânzare, aceştia să doneze oraşului măcar o lucrare pe an, piesele urmând să fie oferite de conducerea Primăriei oficialilor care vizitează Oradea. Artiştii au trimis însă un triptic din lemn, un desen şi o acuarelă realizate într-o manieră suficient de modernistă încât să fie imposibil de oferit unor musafiri. Primarul s-a simţit jignit şi le-a transmis autorilor să vină să-şi recupereze "operele".

Pictorul Cornel Abrudan (foto) susţine acum că a fost doar o neînţelegere. "Primăria trebuia să spună clar că vrea lucrări cu ramă, cu temă Oradea, care să poată încăpea într-o pungă de cadou. Dar n-a spus. Aşa, a dat fiecare ce-a avut. Lipsa criteriilor a dus la arbitrariu, iar arbitrariul la scandal", povesteşte artistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Destinul Galeriei de Artă Oradea
Dacă ce nu se face nu e bine, ce nu se va face va fi și mai rău.Dacă descurajarea a dus la o pâlpâire a lumânării plasticii, disprețul total nu va crea capodopere. Poate că ceea ce nu am avut cum trimite la Veneția va exprima chiar și neexpus ce se întâmplă aici. Asta ar face arta aceea autentică, și, din păcate prea vizionară, ca o fatalitate. Arta e expresia și a cunoașterii și a stării epocii (radiografia ei). Artă, trezește-te, căci și epoca o cere ! Vrea să-i înveșnicești, să-i sublimezi, să-i înfrumusețezi urâțenia sufletului social, a caducității valorilor la care privește și a răutății cu care e strivită (societatea) de propriii ei plozi. Doar războiul e mai hâd. Fiind pace, doar talent îți trebuie, și, vei crea capodopere despre urâțenia umană.În epoci eroice nu procedezi la fel ? Preamărești morții, adică pe cei căzuți eroic.Nici acelora nu le folosește, nici asasinilor că le arăți victimele actuale. Artă, ia-ți uneltele și dă capodopere de cunoaștere, căci asta ți-e menirea. Nu fi manelistă doar fiindcă astfel e epoca. Nu fi telenovelistă doar pentru că astfel îți sunt personajele. Ce portrete individuale sau de grup ! Ce ”scenă de gen”, ce compoziții panoramate poți să dai, ce statui goale de miez poți să aurești, ce Turnuri Babel să construiești ! Artiști, care nu v-ați părăsit uneltele pentru funcții bănoase aparent, care nu sunteți ocupați cu ședințele ”academice”, care nu scrieți tratate despre ”Marele Nimic”, îmbrăcați salopeta, întindeți pânze, apucați paleta și din zori în seara vă bateți cu balaurul și vărsați-ii sângele și prințesa va ieși singură din Palatul de Aur și va veni acasă la ai ei, la Oradea cea Mare și Istoria artei le va încununa pe amândouă, zână și Patrie, v-o jur !
Postat 31 Ianuarie 2015, 10:54 de TraianSecara
pe Pietenola trebuie sa castigi bani, ca sa ai sediu
cine are bani sa cumpere arta in zilele noastre, are bani sa se si deplaseze, mai ales cu masina. si, culmea, pe pietonala n-ai cum sa ajungi si sa transporti ceva decat pe jos. apoi, un sediu pe pietonala costa bani in Oradea, pe cand marea Galerie nu produce mai nimic, dar are pretentii la Pietonală, de unde Primăria ar putea scoate lejer bani de la un privat , de exemplu. si atunci, despre ce vorbim. rezolvati problema banilor, dati bani destui si la timp Primăriei Oradea și să vedeți cum dispar toate problemele. altfel, mereu vor fi probleme cu sediul. impuneti-va in politic si administrativ atunci cand vine vorba de deciziile ce tin de infrumusetarea orasului, platiti chiria la pretul real al pietei, vindeti arta, faceti reclama artei etc. etc.
Postat 22 Ianuarie 2015, 20:32 de vg
D-lui primar, cu dezgust
D-le primar Ilie Bolojan, Viata culturala a Municipiului Oradea inseamna SI arte vizuale, nu numai teatru. Este absolut incredibil, pe vremea dictaturii existau de 4 ori mai multe spatii de expozitii decat in glorioasele vremuri pe care le traim...! Galeria Mercur cu 140 mp de spatiu ultracentral: alb, luminos, inalt, asa cum trebuie sa fie o galerie. Am expus acolo la 25 de ani, alaturi de 30 de designeri din toata tara...ce vremuri ! Apoimai era, tot pe corso, Galeria mica pentru vanzarea produselor artistilor din UAP si nu numai, erau vremuri crancene si salariile mici ne impingeau pe toti sa producem inca ceva pe langa serviciu, pentru supravietuire .. ..Ne-au fost luate amandoua, prin manarelile unor oameni fara scrupule. Dupa o vreme am primit aceasta mica galerie, plina de igrasie dar totusi pe corso, impreuna cu arhitectii - 150 de oameni din doua organizatii profesionale, doua arte majore, inghesuiti intr-un singur spatiu atatia ani - Acum vreti sa ni-l luati si pe acela. Este o EVOLUTIE, domnule primar ! V-ati facut un obicei din a lua hotarari intr-un domeniu in care nu va pricepeti, fara a consulta pe nimeni dintre specialisti si cei implicati.Puteti face orice fara consultarea specialistilor, bazandu-va doar pe sfatul catorva colaboratori, putini, implicati politic si cam yes-meni... Viata culturala a unui oras inseamna teatru, muzica, literatura, dans, cinema, dar si ARTE VIZUALE. Imaginati-va o Florenta, fara Piazza Signoriei, fara Galeria Ufizzi, fara Michelangelo, fara Brunelleschi, fara toate comorile de arta expuse in spatiile publice, cum ar fi ? Toate astea au existat si pentru ca artele si arhitectii au avut politicieni luminati, ca Lorenzo de Medici. Gandeste-te la asta, inainte de a lua hotarari pripite. Aici e un oras milenar, domnule primar, nu e Vadu Crisului. Protejeaza comorile adunate si creeaza altele noi! Si cere ajutor celor care se pricep, il vei primi. Pentru ca orasul Oradea sa arate asa cum arata acum, au lucrat de-a lungul timpului multi arhitecti si designeri, care sunt toti artisti, domnia ta ! O parte din artistii plastici au servicii - lucreaza in invatamant, la Muzeu sau au firme, dar o parte traiesc din vanzarea artei pe care o produc. Pe toti acestia, domnia ta ii va lasa fara paine, pentru ca nimeni nu se va deplasa pana in Cetate sau alta nazbatie, la Sinagoga, sa cumpere. Oricum, Sinagoga implica eliminarea din lucrari a simbolurilor si semnelor din alte religii, a nudurilor, etc. - ceea ce inacceptabil ) As zice ca atat timp cat a fost vorba de infrastructura, am avut o mare stima pentru ce ai facut, insa odata cu compromiterea Pasajului Vulturul Negru, am inteles ca pe proiecte culturale nu sunteti competent, in aceasta formula de echipa. Sorry. Faptul ca ai fost ales nu iti da domniei tale dreptul sa faci orice, iti da dreptul doar servesti interesele cetatenilor acestui oras milenar! Ceea ce ar trebui sa fie o onoare.
Postat 21 Ianuarie 2015, 22:46 de horia_popa
O ultima precizare
O ultimă precizare aş dori să mai fac în legătură cu afirmaţia din articol cum că “nimic nu l-a supărat pe edil mai tare decât faptul că a fost «persiflat» pentru o idee de la începutul primului mandat.” În primul rând NU “Bolojan le-a propus artiştilor plastici ca, în schimbul ajutorului dat de municipalitate, care le oferea spaţii pentru creaţie şi vânzare, aceştia să doneze oraşului măcar o lucrare pe an, piesele urmând să fie oferite de conducerea Primăriei oficialilor care vizitează Oradea.”, ci a existat un Protocol de Colaborare între UAP, Filiala Oradea şi Primăria Municipiului Oradea, unde era specificat şi acest tip de donaţie de către artiştii care beneficiază de ateliere din fondul de spaţii ale AIO, aceste spaţii fiind date în baza legii. În al doilea rând, chiar dacă au existat unele tensiuni între domnul Bolojan şi UAP, artiştii niciodată nu l-au persiflat pe edil! A persifla conform Dex: “A lua în râs pe cineva sau ceva, vorbind pe un ton ironic, a-şi bate joc, a lua peste picior; a zeflemisi”. UAP, Filiala Oradea şi nici un artist membru UAP nu şi-a permis să îl persifleze pe domnul Ilie Bolojan. Dacă domnia sa s-a simţit persiflat sau jignit că cele două tablouri în tehnica ulei pe pânză şi acel triptic pictură pe lemn donate de cei trei autori nu au fost pe gusturile domniei sale, este cu totul altceva… şi nu cred că aceştia şi UAP-ul care îi reprezntă ar fi de vină. Oricum gusturile nu se discută!
Postat 21 Ianuarie 2015, 20:03 de radumartis
Alte precizari ale UAP Oradea
De ce nu suntem de acord cu propunerea primarului?, în nici un caz pentru că vrem să fim “Gigi Contra”! Argumentele noastre expuse în articolul de mai sus coincid cu explicaţiile domnului Felix Koppelmann. Galeria de Arte Vizuale a UAP organizează de Crăciun şi de Paşti expoziţii de cruci şi icoane, cu siguranţă acestea ar contraveni principiilor religioase ale comunităţii evreieşti, aşa cum este şi muzica bisericească amintită de dl Koppelmann. Domnul primar însuşi declară în articol că se investesc aproape două milioane de euro în restaurarea picturii sinagogii, atunci unde poţi expune tablouri şi obiecte de artă într-un spaţiu deja pictat?… concurează! Apoi tot domnia sa descrie specificul acelui spaţiu: “sală multifuncţională pentru expoziţii şi spectacole, precum şi ca punct de informare turistică”. Ori “spaţiul de vânzare al artiştilor plastici”(citat din articol - afirmaţie Ilie Bolojan) presupune un loc special amenajat, care ar trebui să fie închis, pt că acolo este vorba de gestiune (culmea, în gestiune avem şi icoane!!!), ori dacă sala va fi “multifuncţională” (concerte, spectacole etc.) şi punct de informare turistică pe deasupra, e clar că spaţiul oferit artiştilor va trebui să fie deschis şi altor organizaţii şi ong-uri, ceea ce nu e rău în principiu, dar nu văd cum am delimita un loc pt obiectele de artă din gestiune ca să lăsăm spaţiul liber altor activităţi. Pe acestă cale răspund şi distinsului domn vg pe care îl felicit că mi-a scris numele corect şi îi mulţumesc că îmi dă dreptate dar îi spun că un alt sediu pentru Galerie NU e OK, decât doar dacă ar fi situat tot pe pietonal (str. Republicii – de la Crişul până la fosta Agenţie de Voiaj), chiar şi un spaţiu mai mic pentru vânzarea obiectelor de artă care ar putea susţine un spaţiu vast pentru expoziţii de mare anvergură aşa cum se făceau odinioară în Galeria “Mercur”.
Postat 21 Ianuarie 2015, 19:28 de radumartis
Precizari ale UAP Oradea 2
Revenind la articol, după ce am făcut un scurt istoric al mutărilor UAP-ului, nu înţelegem de ce s-a supărat pe noi primarul?????… Domnia sa îi relateză ziaristului Dan Simai că: "Nu înţeleg ce au toţi, galeria se mută într-un sediu mai bun!"… Că ne vom muta într-un sediu mai “bun” aflăm tocmai din articolul de mai sus. Primăria, respectiv AIO, nu ne-au înştiinţat despre mutare şi variante mai “bune”… nici până azi 21 ianuarie 2015! Atunci cine ar trebui să se supere? În decembrie am aflat pt prima dată că vom fi scoşi din Galerie, varianta cu Sinagoga Zion am lămurit-o mai sus. Şi când am auzit din alte surse (neoficiale!!!), că vom fi evacuaţi am căutat să discutăm cu domnul Daniel Vulcu. Cred că acest lucru arată dorinţa noastră de rezolvare a problemei pe căi amiabile… Altă “pilă” la care am apelat, stârnind mânia edilului-şef, “sticlarul” amintit în articol nu e toarşu gestionar de la ICRAL, ci creatorul Ioan Tămâian, artist plastic specializat în designul obiectelor din sticlă, preşedinte UAP, Filiala Sibiu şi deputat PNL Sibiu, un om respectat şi ascultat inclusiv de către fostul primar al Sibiului, actualul preşedinte. Deci, am căutat să luăm legătura cu artişti care sunt în politică şi au un limbaj comun cu dl primar….dar probabil nu s-au făcut înţeleşi, din contră l-au făcut să se supere pe noi… poate şi pe ei…
Postat 21 Ianuarie 2015, 17:05 de radumartis
Precizari ale UAP Oradea
În urma acestui articol şi a comentariilor deja existente cred că se cuvine a fi făcute câteva precizări pentru o mai bună înţelegere a problemei. Oraşul Oradea a avut din anii 56 o Galerie de Artă. Cea mai cunoscută a fost cea de pe Republicii, nr. 8, vizavi de fosta librărie “Minerva” (actuala librărie Humanitas) Galeria de Artă a Fondului Plastic, apoi am mai primit o sală de expoziţii la parterul Complexului “Mercur”, Galeria “Mercur” fiind doar pentru expoziţii de anvergură, concomitent aveam şi sala de şedinţe Cenaclul UAP (cu bibliotecă foarte bine pusă la punct), deasupra Iaport-ului şi Gong-ului unde se organizau expoziţii de artă contemporană sub semnătura celebrei grupări Atelier 35. Începând cu sfârşitul anilor 90 spre 2000 am pierdut Galeria “Mercur” devenind Bingo şi apoi magazin de încălţăminte, Galeria Fondului Plastic dispare şi ea şi a devenit covrigărie, Cenaclul este luat UAP-ului şi atribuit unei publicaţii Gazeta de Oradea care îl proslăvea pe primarul de atunci. Între timp, în parcul Traian, vizavi de sediul Băncii Naţionale primim Galeria Mică cu un birou, şi concomitent actualul spaţiu al Galeriei de Arte Vizuale de pe Republicii nr. 15. În 2006 Galeria Mică este şi aceasta pierdută şi de atunci am mai rămas doar cu galeria de pe Republicii nr. 15, de unde onor Primăria vrea să ne mute la Sinagogă….
Postat 21 Ianuarie 2015, 15:34 de radumartis
Tudor
Oricum Romania e cu cracii in sus cand vine vorba orice ar putea promova un oras! In marile capitale europene vezi sute de artisti stradali...unii consacrati, altii doar in trecere...dar cu totii fac ceva in comun: "aduc culoare strazilor". Aia si-au dat seama ca infrumuseteaza orasul prin muzica si arta...dar la noi evident ca nu se poate! Anul trecut am vazut niste 3 baieti mega-talentati inntr-o piata din Timisoara (nu erau de pe la noi)...si-au scos instrumentele si au inceput sa cante...in 5 minute s-a animat piata si apareau oameni din ce in ce mai multi, fascinati de muzica si spectacolul oferit...n-a durat 10 minute si au aparut genialii gardieni care i-au si alungat rapid, ca cica deranjeaza...pe cine?! Nu stim! Se pare ca daca cumva te gandesti ca vei canta/picta, etc. pe strada, musai te duci la primarie si iti faci din timp autorizatie (platita evident) cu locatia exacta(metrul patrat pe care vei sta), durata si ce anume vrei sa faci! Cu alte cuvinte, indiferent de ocazie, nu pot sa imi scot chiatara si sa cant nici macar de placere intr-o piata!!! PIATA!!! Acolo unde e normal sa fie animatie, acolo unde te duci vara pentru ca te gandesti ca ceva se v-a intampla...Asta-i Romania!
Postat 19 Ianuarie 2015, 19:48 de tdrbuzle
????????
Din gindirea multiculturala de Birtin!Alo..pe cind mutati primaria in cartierul latin Velenta?In Chicago?Grea e viata la oras nea Ilie !!!!!!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2015, 13:25 de grigore
e ok si alt sediu
fenomenul mutarii galeriilor de arta, la periferia orasului nu e ceva nou. se stie bine ca, galeriile de arta se muta la periferia orasului, iar zonei respective in care a fost mutata galeria de arta, ii creste valoarea imobiliara tocmai prin cresterea traficului urban. apoi galeria este mutata in alta zona șamd. din toată "povestea" cu mutatul Galeriei, eu consider ca are dreptate doar administratorul filialei UAP, distinsul domn Radu Tirnovean. Dar, asta este. Probabil ca si Sinagoga trebuie sa aiba o utilitate publica, doar sa nu bati cuie in peretii ei.
Postat 16 Ianuarie 2015, 13:56 de vg
Nişte ţărani !!!
Şi unii şi alţii !!!
Postat 16 Ianuarie 2015, 11:27 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON