URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2016, 13:20

MASH în Padiş: Studenţii medicinişti vor învăţa cum să intervină la tragedii cu victime multiple

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de o săptămână, 50 de studenţi medicinişti din toată ţara vor învăţa cum să gestioneze situaţiile de urgenţă, la una dintre cele mai longevive tabere de medicină din ţară, MASH (Medical Adventure School in Holiday). La fel ca în fiecare an din ultimii 16, tabăra va avea loc în Padiş, unde studenţii vor învăţa, cu această ocazie, şi cum să campeze şi cum să se comporte într-o arie naturală protejată.

În schimb, tematica taberei s-a schimbat puţin în acest an, în sensul că tinerii vor avea mai multe cursuri pe tema intervenţiilor cu victime multiple. "Societatea, în ultimii ani, a evoluat, şi au evoluat şi riscurile care vizează societatea. Aşa că anul acesta am decis să schimbăm un pic şi tema, îndreptându-ne puţin spre alte tipuri de situaţii de urgenţă pe care până acum nu le-am abordat pentru că nici noi nu am crezut că vor lua aşa amploare. Mă gândesc la incidente cu victime multiple, la noile riscuri legate de ceea ce se întâmplă în Europa", a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă dr. Hadrian Borcea, şef al UPU-SMURD şi reprezentant al Asociaţiei SARTISS, organizatoarea taberei MASH.

Altfel spus, ţinând cont de ameninţările teroriste din Europa, dar şi de tragedia petrecută în clubul bucureştean Colectiv, lectorii vor încerca să-i înveţe pe studenţi cum să gestioneze cât mai bine tragediile cu mulţi răniţi.

În acest sens, sunt de folos chiar şi coborârile în peşteri care se fac la fiecare ediţie MASH şi care imită bine condiţiile de la căutări pe sub dărâmături, de pildă. "Pe lângă gestionarea situaţiilor de criză cu victime multiple, încercăm să simulăm diferite situaţii limită în care viitorul medic va trebui să ştie ce să facă, cum să facă", a mai spus şeful SMURD.

La fel ca la fiecare din cele 21 de ediţii ale taberei de până acum, parteneri sunt şi Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, SMURD Bihor, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare. "A practica medicina de asfalt este total diferit de mediul montan", a spus şi Lucian Nistor, reprezentant Salvamont. Astfel, după o săptămână de stat în munte, tinerii pot să-şi dea seama dacă vor sau nu să fie medici de urgenţă.

O noutate a taberei din acest an este că studenţii vor participa şi la un curs de două ore cu un reporter, care le va explica ce aşteptări are mass-media de la medici în situaţiile de criză sau de urgenţă.

În cele 21 de ediţii ale taberei MASH, circa o mie de studenţi au participat la cursuri. Din aceştia, cam 100 au devenit medici urgentişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cu cine, ce"
Le preda decanul lor, falsificatorul recunoscut pe nume MAGHIAR ADRIAN? Merge si BODOG in cautarea tezei sale doctorat nevazuta vreodata nici macar de numitul Mircea Ifrim?
Postat 05 August 2016, 13:35 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON