URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2018, 13:47

Maluri... nespălate: Malurile Crişului Repede în Oradea sunt ticsite de gunoaie (FOTO)

Maluri... nespălate: Malurile Crişului Repede în Oradea sunt ticsite de gunoaie (FOTO) OCOLIŢI! Orădenii care ar vrea să se plimbe în zona verde a Crişului Repede din aval de Podul Prezan ar trebui să se gândească de două ori: peisajul natural e împestriţat de gunoaie de tot felul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre atracţiile naturale ale Oradiei, Crişul Repede, este folosit de localnicii certaţi cu bunul simţ drept groapă de gunoi. Cursul apei şi malurile din zonele anume lăsate nebetonate sunt "ornate" cu numeroase flacoane, zdrenţe, pungi şi alte mizerii, astfel că orădenii tentaţi să aleagă aceste locuri pentru plimbare preferă să le evite.

Gunoaie la vale

Conform legislaţiei în vigoare, strângerea gunoaielor aruncate pe cursurile de apă este responsabilitatea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, muncitorii acestei instituţii fiind cei care trebuie să adune toate deşeurile din râuri şi pârâuri. De cele mai multe ori, însă, sunt depăşiţi de situaţie. Chiar şi în Oradea, oraş cu ambiţii turistice, pe Criş plutesc "insule" de flacoane.

"Formaţiile noastre curăţă o dată pe lună cursul Crişului Repede. Din nefericire, însă, se aruncă multe gunoaie şi nu facem faţă necesarului de curăţenie", spune Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri. Vinerea trecută, muncitorii au început prima acţiune de curăţenie pe Criş din acest an şi, într-o jumătate de zi, adunaseră deja 6 metri cubi de deşeuri numai din zona cuprinsă între Aquapark şi Podul Dacia. "Vor continua curăţenia pe cursul râului timp de o săptămână, cel puţin", precizează Mihociu.

Din când în când

Nici malurile Crişului nu sunt într-o stare mai bună. Pentru acestea, responsabilă este Primăria, care însă a cerut operatorului de salubritate să adune gunoaiele numai pe tronsoanele betonate, unde s-au amenajat promenade. Aici, muncitorii RER Ecologic Service golesc periodic coşurile de gunoi, adunând şi mizeriile aruncate pe jos.

În schimb, zonele rămase verzi, cum sunt malul drept al Crişului în aval de Podul Dacia şi cel stâng în aval de Podul Prezan din Dragoş Vodă, sunt curăţate de gunoaie doar prin acţiuni sporadice, cu deţinuţi sau cu persoanele obligate să presteze muncă în folosul comunităţii. Prin urmare, e lesne de înţeles că aici gunoaiele sunt la tot pasul.

Soluţia ar fi, desigur, ca Primăria să plătească pentru salubrizarea regulată a acestor zone, mai ales că au fost păstrate verzi tocmai pentru a-i îmbia pe orădeni la plimbare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lipsa cosuri de gunoi
Nu au nici o scuza dobitoacele ce au aruncat acolo gunoaie, in primul rand! Primaria cred ca ar fi mai obligata sa includa in aria de salubrizare zonele, daca ar monta cateva cosuri de gunoi. Este anormal sa amenajezi loc de picnic cu masute si vatre de foc, dar sa nu montezi si cosuri de gunoi de capacitate mai mare. Iar dupa ce le montezi, normal e sa le si golesti regulat.
Postat 16 Ianuarie 2018, 17:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON