URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2015, 23:36

Legea falimentului personal a fost adoptată. Ce trebuie să ştii

Legea falimentului personal a fost adoptată. Ce trebuie să ştii foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice, care prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de 5 ani.

Potrivit stirileprotv.ro, orice roman care are o datorie, dar nu mai poate sa o plateasca la 90 de zile de la scadenta, poate cere falimentul in instanta, insa procedura nu este una simpla si presupune transformarea datornicului intr-un adevarat contabil.

Procesul stergerii restantelor poate dura 5 ani, timp in care omul trebuie sa stranga cureaua si sa achite macar jumatate, mentioneaza stirileprotv.ro.

Orice persoana fizica aflata in dificultate financiara, care are datorii mai mari de 14.000 de lei, de mai mult de 90 de zile, si care constata ca nu are bani sa le plateasca, nici acum si nici in urmatoarele 12 luni, poate depune o cerere de intrare in insolventa. Suma de 14.000 de lei a fost aleasa deoarece aceasta este valoarea-prag a datoriilor de la care poti cere insolventa, adica suma a 15 salarii minime pe economie.

Cu cel putin 30 de zile inaintea depunerii cererii, solicitantul trebuie sa anunte toti creditorii de intentie, adica bancile, companiile de telefonie mobila, de utilitati, asociatia de locatari si toate entitatile la care omul a acumulat datorii pe care acum nu le mai poate achita la timp.

"Din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca poate fi executat silit si ca ramane pe drumuri", a declarat deputatul PSD Ana Birchall, care a initiat proiectul.

Odata insolventa declarata, sunt numiti un administrator si un lichidator care ajuta debitorul sa intocmeasca un plan impreuna cu bancile, in care datornicul se angajeaza sa vireze lunar anumite sume de bani. Mai mult, acesta va da socoteala pentru tot ce face, din 3 in 3 luni. In plus, daca debitorul are casa si masina scumpa, poate ramane fara ele. Conform normativului adoptat, arata stirileprotv.ro, pot fi vandute masinile mai scumpe de 5.000 de euro si chiar casa, daca sunt prea mari costurile de intretinere, totul ca sa fie acoperite datoriile. La fel, datornicii pot ramane fara lucruri mai scumpe de 5000 de lei, ca de pilda un televizor scump sau laptopul.

Partea pozitiva este ca in tot acest timp, datoriile nu mai cresc, deoarece orice penalitate, majorare de intarziere sau dobanda inceteaza automat.

Stergerea datoriilor se face daca intr-un singur an datornicul a acoperit jumatate din datorii sau macar 40% in 3 ani sau daca a ajuns la 75% din cat stabilise instanta ca ai de platit.

De retinut insa ca nu pot cere insoventa persoanele care au fost concediate in ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renuntat la contractul de munca prin acordul partilor sau demisie in ultimele 6 luni. Nici cei care desi nu au venituri, nu-si cauta de lucru sau refuza propunerile de joburi venite de la firme ori de la ANOFM. Si nici cei care s-au imprumutat in ultimele 6 luni si au rate cat un sfert din datoriile totale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON