URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2018, 10:58

Legături între autism, schizofrenie şi tulburarea bipolară

Legături între autism, schizofrenie şi tulburarea bipolară foto: www.genome.gov
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incidenţa autismului şi îngrijorarea publică recentă cu privire la acesta au dus la realizarea tot mai multor studii menite să înţeleagă această afecţiune şi - eventual - să poată trasa paralele cu bolile mintale mai cunoscute (precum schizofrenia sau tulburarea bipolară I). Este cunoscut faptul că autismul, schizofrenia şi tulburarea bipolară I împart unele caracteristici comportamentale precum stări agresive, iritabilitate şi probleme de fluenţă a limbajului. De câţiva ani s-a descoperit că cele trei au şi expresii genice similare.

Daniel Geschwind, profesor de genetică, neurologie şi psihiatrie la Universitatea din California a refăcut un studiu început în 2011 şi a testat 50 de persoane cu autism, 159 cu schizofrenie, 94 cu tulburare bipolară, 87 cu depresie, 17 diagnoticate cu alcoolism şi 293 de persoane considerate a fi sănătoase. S-au prelevat mostre din cortexul cerebral (zona exterioară a creierului) iar acestea au fost analizate pentru a căuta diferenţe şi similitudini între subiecţi. Cei cu autism, schizofrenie şi tulburare bipolară au avut semnături similare ale expresiilor genice. Subiecţilor cu alcoolism li s-au prelevat şi mostre de salivă, dar aceste mostre nu au dus la nicio concluzie, ideea fiind că problema rămâne la nivel de cortex cerebral şi nu se leagă de starea generală de sănătate.

Similitudinile la nivel de expresii genice constă în modul în care comunicarea neuronală este slab stimulată şi în felul în care mitocondriile sunt afectate în cazul autiştilor, schizofrenicilor şi al celor cu tulburare biolară. La fel - în cazul celor cu autism şi schizofrenie, sunt afectate genele implicate în producerea semnalelor dintre sinapse.

Studiul a fost publicat în 9 februarie 2018 în prestigioasa revistă "Science" şi afirmă că aceste noi dezvăluiri ne vor ajuta nu doar în a înţelege mai bine autismul, dar şi - poate - să găsim într-o zi o metodă de a combate boli mintale precum schizofrenia sau tulburarea bipolară I. Prevalenţa autismului în lume este între 2% şi 3%. Schizofrenia afectează în jur de 21 de milioane de oameni conform unor statistici din 2016 iar tulburarea bipolară atinge 60 de milioane de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DE STIUT:
Autismul apare frecvent in urma unor anestezii si in urma unor vaccinari "nereusite", dar e mai bine sa nu stie lumea ca... Parkinson apare frecvent dupa anestezii, nu am spus DOAR ci frecvent, mai ales la persoanele mai in varsta.
Postat 13 Februarie 2018, 16:53 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON