URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2014, 15:42

Hai să exmatriculăm violenţa! Liceenii orădeni au mărşăluit împotriva violenţei în şcoli (FOTO/VIDEO)

Fără violenţă în şcoli! Acesta a fost mesajul transmis, joi, de peste 500 de elevi de la 20 de licee din Oradea, care au răspuns iniţiativei deputatului USL de Bihor, Florica Cherecheş, care, în parteneriat cu Poliţia bihoreană, a organizat pentru al doilea an consecutiv un marş antiviolenţă, chiar de Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală.

Tinerii au mărşăluit pe Corso, de la intersecţia cu strada Dunării până la Teatrul Regina Maria, purtând în mâini pancarte făcute de ei, steaguri ori baloane. "Fii inteligent! Nu gândi cu pumnul", "Ridică-ţi cuvântul, nu pumnul!", "Hai să exmatriculăm violenţa" sau "Oferă o floare în locul unei pălmi" au fost câteva din mesajele afişate de liceeni.

"Evenimentul de azi se desfăşoară sub genericul adolescenţă fără violenţă. Din păcate, în şcolile din România în fiecare zi se petrec acte de violenţă, de mai multe forme, verbală sau fizică. (...) Trebuie să perseverăm în a prezenta alternative copiilor, să-i învăţăm să fie toleranţi", a declarat deputatul Florica Cherecheş. Aceasta le-a spus tinerilor că este bucuroasă că în Oradea actele de violenţă în şcoală sunt tot mai puţine şi tot mai puţin grave.

După marşul pe Corso, tinerii s-au oprit la Teatru, unde colegi de-ai lor au pus în scenă două piese scurte prin care au arătat că nu încurajează violenţa în şcoli. De asemenea, tinerii implicaţi în proiect au primit diplome de recunoştinţă din partea organizatorilor.

Tot aici a luat cuvântul şi chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei bihorene, care le-a spus tinerilor că a fost impresionat de maturitatea liceenilor, când a colaborat cu ei la editarea unei broşuri despre violenţă, şi că are mare încredere în ei. "Voi priviţi lucrurile simplu şi cred că este marele vostru atu. Cred că în general, la noi la români, există problema de a complica lucrurile simple. Sper şi îmi doresc ca voi să fiţi cei care să simplificaţi lucrurile şi să faceţi în aşa fel încât şi violenţa care se manifestă sub atâtea forme să fie rezolvată mult mai simplu", a spus Popa.

În finalul evenimentului, poliţista şi artista Natalia Selegean a urcat pe scenă şi le-a cântat liceenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
oare?
Cred ca ar trebui sa revedeti fraza: "Aceasta le-a spus tinerilor că este bucuroasă că în Oradea actele de violenţă în şcoală sunt tot mai puţine şi tot mai grave".
Postat 31 Ianuarie 2014, 12:27 de observer
Punctul pe …lângă ”i”,
I. ”Evenimentul de azi se desfăşoară sub genericul adolescenţă fără violenţă. Din păcate, în şcolile din România în fiecare zi se petrec acte de violenţă, de mai multe forme, verbală sau fizică. (...) Trebuie să perseverăm în a prezenta alternative copiilor, să-i învăţăm să fie toleranţi”, a declarat deputatul Florica Cherecheş. 1. Faptul că copiii sunt fiinţe uşor de manipulat o ştie tot politicianul/segregaţionistul; 2. Un fenomen, care, analizat şi soluţionat în mod conform, ar contribui la reducerea semnificativă a violenţei juvenile în societate, respectiv la creşterea rolului familiei în educaţia propriilor copii, de care şefele de O.F.-uri PNL/USL nu se prea ocupă: ”Sărăcia este cea mai crudă formă de violenţă.” - Mahatma Gandhi. II. Pe când promovarea şi implementarea de măsuri ferme şi eficiente împotriva celor care promovează şi implementează segregarea pe criterii etnice, în şcoli, familie, la serviciu, în societate ş.a.? III. Despre actele de violenţă de la DGASPC Bihor, patronate de numiţii politic Puia-Szarka, nici un cuvinţel, nici o pancartă, sau o măsură adecvată (ex: exmatriculare de la DGASPC)? Probabil că, dintre absolvenţii Fac. de ştiinţe socio-umane a dnei decan Chipea, nimeni nu are compenţele profesionale ale celor doi politruci; IV. În loc de concluzii: 1. Punctul pe …lângă ”i” = defilări, teatru şi nu fapte cu rezultate concrete şi eficiente (ex: identificare cauze reale ale violenţei şi rezolvări punctuale în mod conform); 2. Poporul român ≠ politicianul român. Nu tinerii adolescenţi de astăzi trebuie să facă treaba celor prea bine plătiţi ca să PREVINĂ, respectiv să combată violenţa reală şi nu cea simulată/provocată (de regulă, acoperită cu înscrisuri obţinute prin metode staliniste) în societatea noastră post-decembristă.
Postat 31 Ianuarie 2014, 00:30 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON