URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2016, 10:23

Greu cu faţadele!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii orădeni ar vrea ca în oraşul acesta să nu se facă nimic. Alţii ar vrea ca tot ce se face să crape, şi iată că evenimentul de la Ciuperca le-a venit în întâmpinare. Dar sunt şi orădeni care cred că oraşul se mişcă mult prea încet. Ca de pildă în ce priveşte renovarea faţadelor...

În plin centru, din patru clădiri monumentale, la doar două se munceşte. O firmă a stopat lucrările după ce a făcut o treime din faţadă şi nu dă semne că s-ar grăbi, deşi până în vară trebuie să termine. Cealaltă nu s-a învrednicit nici măcar să pună schele pe clădire, chit că are deja autorizaţia de construcţie de mai bine de o lună.

Mi se pare aberant ca Primăria să le dea 18 luni la dispoziţie constructorilor pentru renovarea unor clădiri care, acum mai bine de un secol, au fost ridicate de la zero într-un an. Le place slujbaşilor să fim veşnic cu şantierul în casă?

Ştiu că există tendinţa constructorilor de a se angaja la mai multe lucrări decât pot duce. Se pare că nu se tem nici de faptul că ies din termenul de execuţie, poate pentru că penalităţile sunt simbolice. Dacă nu cumva sancţiunile se "evaporează" de tot, ba pe motiv că a fost iarnă grea, ba că vara a fost toridă şi primăvara hormonii au dereglat ritmul de lucru al zidarilor.

Edilii ar trebui să pună zilnic presiune pe şantierişti, nu să vină doar la recepţii şi să constate atunci că lucrarea nu e bună. Atât timp cât banii sunt la tine, a nu-i forţa pe constructori să lucreze înseamnă ori că nu-ţi pasă de oraş, ori că ai prea multe pe cap, ori că ai căzut la pace cu ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Proceduri clare
Locuind intr-o astfel de cladire si fiind la curent cu legislatia si problemele, pot sa spun ca, cele mai mari impedimente vin si de la locatarii dezinteresati. de asemenea si un sprijin mai degraba "declarativ" din partea primariei. Sigur, nu se asteapta nimeni sa rezolve municipalitatea problemele unor locuinte personale, dar la un moment dat era vorba ca vor acorda imprumuturi pe 5 ani, astfel incat reabilitarea sa fie chiar realizabila. Adica in aceste cladiri, aproximativ 40-50% dintre locatari sunt pensionari bine intentionati dar destul de rigizi - greu de mobilizat, iar altii 25% rau intentionati si total dezinteresati. Astfel, chiar daca exista initiativa spre initierea procesului apar probleme de genul: 1. totul se blocheaza din cauza celor dezinteresati sau rigizi - aici ar trebui ca Primaria sa impuna totusi niste termene si reguli stricte, ca altminteri nimeni nu va face nimic - si eu de 4 ani de cand urmaresc si ma implic in procesul acesta vad doar delasare si declaratii pentru presa, nimic concret, care sa MISTE lucrurile si in alte cladiri, nu doar la cele de pe corso. 2. un sprijin logistic concret si acel credit pe 5 ani cu care se laudau sa fie pus in practica.
Postat 22 Noiembrie 2016, 13:40 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON