URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2017, 16:35

Facultatea de Drept a sărbătorit 25 de ani de la reînfiinţare printr-o conferinţă internaţională şi lansarea primei sale reviste (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici şi alţi specialişti ai domeniului, din ţară şi din străinătate, dezbat, vineri şi sâmbătă, la Oradea, probleme actuale din domeniul ştiinţelor juridice.

Ei s-au reunit la apelul Facultăţii de Drept, care sărbătoreşte 25 de ani de la reluarea învăţământului juridic superior orădean, printr-o conferinţă ştiinţifică. "Să ne bucurăm împreună, să trăim acest moment cu bucurie", a declarat, în deschiderea evenimentului, decanul Facultăţii de Drept, Valentin Mirişan.

Acesta a menţionat că este onorat să aibă oaspeţi din Constanţa, Craiova, Cluj, Bucureşti, Alba, Timişoara, dar şi din străinătate, mai precis din Ungaria şi Polonia. De asemenea, în faţa profesorilor şi studenţilor facultăţii au stat prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Oradiei Florin Birta, prorectorul Universităţii Gabriel Bendea şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă.

Trecut şi prezent

Decanul Mirişan a prezentat apoi, succint, câteva repere din istoria Academiei Regale de Drept, înfiinţată la Oradea în 1777, dar şi nume ale unor profesori care au făcut cercetări aici, precum Eugeniu Speranţia, Bogdan Ionescu, Iuliu Hovan, Andrei Zsigmond, Dumitru Manolescu, Ion Poliodor, Gheorghe Sofronie, Tiberiu Moşoiu ori Liviu Lazăr. În 1934, facultatea a fost desfiinţată, iar în 1992 a reapărut, ca instituţie de sine stătătoare, denumită Facultatea de Ştiinţe Juridice. Şi-a schimbat numele în Facultatea de Drept în anul 2011.

După cum a precizat prorectorul Bendea, astăzi facultatea numără 627 de studenţi (din care 134 masteranzi), 21 de cadre didactice titulare şi şase profesori asociaţi. "Activitatea de cercetare ştiinţifică şi activitatea didactică trebuie să răspundă nevoilor şi dezvoltării societăţii", a precizat şi preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă.

De cealaltă parte, viceprimarul Florin Birta, absolvent al acestei facultăţi, le-a mărturisit profesorilor că se simte bizar stând el în faţa lor. "Faptul că am ajuns azi în faţa dumneavoastră, cu această funcţie, se datorează şi dumneavoastră, stimaţi profesori", a spus Birta.

Prima revistă

Conferinţa, desfăşurată în sălile Hotelului Perla din Băile 1 Mai, are în program prezentări pe felurite teme, în trei secţiuni paralele: Drept Privat, Drept Public şi Şiinţe Penale. De pildă, în secţiunea Drept Public. Totodată, o secţiune anume este dedicată studenţilor şi masteranzilor facultăţii.

Cu prilejul acestei conferinţe, facultatea a lansat şi primul număr din prima sa publicaţie. "Revista Facultăţii de Drept Oradea", tipărită de editura Pro Universitaria, se doreşte o publicaţie bianuală, iar în primul număr cuprinde articole, studii şi comentarii pe teme precum uzucapiunea, regulamentele privind procedura internă de adopţie, conflictul de interese ori evaziuna fiscală.

Printre autorii articolelor din primul număr al revistei se numără Diana Cîrmaciu (prodecan al Facultăţii de Drept), Carmen Adriana Domocoş (fost preşedinte al Tribunalului Bihor), Ştefan Herchi (avocat) ori Valentin Mirişan (fost procuror).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON