URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2017, 13:52

Escroci la telefon: Membru al bandei care a păcălit cinci pensionari orădeni cu peste 30.000 euro, trimis după gratii

Escroci la telefon: Membru al bandei care a păcălit cinci pensionari orădeni cu peste 30.000 euro, trimis după gratii MANIPULAŢI. Escrocii obţin chiar de la victime informaţiile de care aveau nevoie: dacă au copii plecaţi în străinătate, unde anume, ba chiar şi sumele pretinse drept despăgubiri. "Victimelor li se spunea o sumă şi apoi, dacă acestea nu aveau destui bani, erau întrebate de fondurile de care dispun", explică reprezentanţi ai Poliţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricâte campanii de prevenire au făcut poliţiştii bihoreni în ultimii ani, escrocheriile denumite popular "metoda Accidentul" tot continuă să facă victime.

Doar în ultimele două luni, cinci pensionari din Oradea au fost înşelaţi de o bandă de escroci care i-au lăsat fără agoniseala de-o viaţă, sub pretextul că rudele lor ar fi fost implicate în accidente rutiere şi trebuiau plătite despăgubiri victimelor. Paguba totală trece de 30.000 euro, unul dintre bătrâni trimiţându-le escrocilor nu mai puţin de 18.000 euro!

Vânătoare prin telefon

Reţeta înşelăciunii este simplă. Escrocii iau la rând numere de telefon până dau de victima care corespunde "profilului" căutat: o persoană în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu aceasta. Se prezintă ca avocat al copilului care, din nefericire, a provocat un accident rutier, în urma căruia au fost rănite două sau trei persoane, între care neapărat şi copii, toate internate în spital.

Pentru mai multă credibilitate, în convorbire intervine la un moment dat o altă persoană, care se dă drept chiar fiul ori fiica bătrânului. Cere ajutor plângând, iar apoi, rapid, înainte ca interlocutorul să se dezmeticească pentru a-i recunoaşte vocea, îl dă înapoi la telefon pe avocat. În final, acesta vine cu rezolvarea: bătrânul să plătească despăgubiri pentru victimele accidentului. Prea panicaţi ca să mai gândească limpede, naivii cad în plasă şi, ghidaţi prin telefon de pretinsul avocat, pornesc să trimită banii ceruţi prin transfer bancar rapid.

"Copilu-i arestat"

Anul acesta, din 23 februarie până pe 5 mai, patru pensionari orădeni au plătit escrocilor între 3.000 şi 4.000 euro, recordul fiind deţinut de o femeie care le-a trimis o sumă colosală - 18.000 euro! - pentru a-şi ajuta copilul implicat într-un accident produs, chipurile, în străinătate. "I-au spus: copilu-i arestat! Speriată, naivă, femeia a crezut şi a trimis banii", spun sursele BIHOREANULUI.

Cine sunt suspecţii? Membrii unei bande din Bucureşti, doi fiind deja identificaţi, percheziţionaţi şi aduşi la Oradea, unde la sfârşitul lunii trecute au fost puşi sub inculpare pentru complicitate la înşelăciune: Valeria Cristea (26 de ani) şi Constantin Stan (36 de ani), acesta din urmă arestat preventiv pe 30 de zile. Cei doi sunt, însă, doar "oamenii de sacrificiu", scoşi la înaintare ca să ridice banii de la punctele MoneyGram şi să-i predea "creierului" afacerii în schimbul unui procent din suma trimisă.

Poliţiştii l-au identificat şi pe şeful bandei, iar săptămâna trecută au descins în Capitală ca să-i percheziţioneze locuinţa. Individul nu a fost, însă, prins. Aflând că oamenii săi fuseseră săltaţi, s-a făcut nevăzut, fiind acum dat în urmărire naţională.

Sfaturi!

N-a fost, însă, singura filieră specializată în asemenea înşelăciuni. Acum doi ani, 15 pensionari au căzut victime unei escrocherii similare, care i-a lăsat fără 18.000 euro, 23.000 lei şi 100 grame de aur, şi doar o parte din autori au fost identificaţi.

Ca urmare, pentru a preveni alte fapte de acest fel, poliţiştii bihoreni recomandă prudenţă. "Un accident de orice fel, mai ales unul grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru, iar victima şi autorul nu au nevoie de bani pentru a primi îngrijiri medicale. Plus că, în astfel de situaţii, despăgubirile se stabilesc în urma unei hotărâri judecătoreşti şi se achită prin intermediul unor societăţi de asigurări", se explică într-o informare a Poliţiei Bihor.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii le recomandă persoanelor pe care diverşi necunoscuţi le abordează sub pretextul unor accidente provocate de rude să-şi sune apropiaţii pe numerele de telefon cunoscute, ca să verifice dacă situaţia de urgenţă este reală. "În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale părţilor implicate în accidente rutiere", spun poliţiştii. Iar dacă rudele nu sunt de găsit, atunci să ceară "binevoitorului" o întâlnire directă şi, desigur, să sune imediat la 112 pentru ajutor.

Altfel, se trezesc mai târziu cu fiul sau fiica bine-mersi, dar, ghinion, fără banii economisiţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON