URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2011, 13:19

Delta Bihorului

Delta Bihorului STUDIU CU PRIVIREA. Anual, sute de iubitori de păsări şi de cercetători trec pe la Cefa, pentru a privi zburătoarele care vieţuiesc aici. Zona e preferată de observatorii de păsări din vestul ţării, datorită numărului bogat de specii (foto: Radu Sălcudean)
Delta Bihorului ARIPI PESTE TOT. Cele 700 de hectare de luciu de apă din Parcul Natural Cefa - mlaştini, heleşteie, canale şi bălţi - sunt un adevărat paradis al păsărilor, aici fiind întâlnite nu mai puţin de 187 de specii de zburătoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sfârşitul anului trecut a adus pentru zona Cefa o răsplată pe care trebuia s-o fi primit de mult: Guvernul a declarat 5.002 hectare din perimetrul comunelor Cefa şi Sânnicolau Român drept parc natural, devenind al doilea asemenea obiectiv din Bihor după Parcul Natural Apuseni.

Argumentul este că, de sute de ani, zona e loc de popas şi de reproducere pentru păsările de apă, arealul făcând parte din culoarul de migraţie spre vestul Europei. Aici se adună an de an aproape 200 de specii. Numai pelicanul lipseşte, căci altfel Cefa ar fi identică Deltei Dunării...

Demersuri

Discuţiile despre necesitatea declarării zonei Cefa drept parc natural s-au născut printre specialiştii de mediu la începutul anilor 2000, mai ales că la vecinii maghiari, în continuarea zonei din Bihor, exista deja un astfel de parc, denumit Parcul Naţional Koros-Maros. Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA) s-a ocupat de documentaţia, infrastructura şi dotările necesare pentru ca Cefa să devină parc natural, construind în zonă un punct de informare turistică, dotat cu mijloacele necesare pentru a deveni un sediu al unei administraţii.

Ulterior, în 2009, Asociaţia Bio-Team din Timişoara, împreună cu Primăria Cefa, APNA şi administraţia parcului maghiar, a demarat un proiect transfrontalier pe fonduri europene, "Turism în arii protejate fără frontiere", cu scopul de a include Cefa în circuitul turistic regional. Legătura dintre Cefa şi asociaţia din Timişoara a făcut-o biologul Milca Petrovici, o bihoreancă membră a asociaţiei.

Proiectul a stârnit şi mai mult interesul maghiarilor, care au început şi ei să facă lobby la Bucureşti pentru Cefa. În urma demersurilor Administraţiei şi a insistenţelor deputatului Ioan Roman, fost primar al comunei, perimetrul a devenit Parc Natural, însă abia în decembrie 2010, când a fost emisă HG 1217. Până la desemnarea unui administrator, Parcul Natural Cefa rămâne în grija APNA.

Bogăţia zonei

03-alin-mos.jpgDe ce e această zonă atât de specială încât să fie declarată parc natural? "E un loc de oprire al păsărilor de apă de-a lungul culoarului de migraţie", explică Alin Moş (foto), directorul APNA. Când migrează, păsările se opresc în zone de mlaştini pentru a se hrăni, iar de regulă aceste "staţii" le păstrează cu sutele de ani. La Cefa locul e perfect, pentru că din cele 5.000 de hectare ale parcului, 700 sunt luciu de apă.

Păsările îşi schimbă locul de popas doar dacă zona s-a schimbat şi ea, astfel încât să nu-şi mai găsească mâncare. Cefa a rămas însă pe placul lor, astfel că anual zeci de specii se opresc şi se reproduc aici, ba chiar rămân vreme îndelungată. "În afară de pelican, orice specie de pasăre văzută în Delta Dunării se găseşte şi la Cefa", precizează Alin Moş.

Vizitatorii parcului pot întâlni aici 187 de specii de păsări, printre care egrete, raţe, cormorani, gâşte sălbatice ori lebede. De asemenea, Cefa are peste 650 de specii de plante, iar în Pădurea Rădvani, parte a parcului, trăiesc 15 specii protejate de lilieci, dar şi o colonie de aproximativ 800 de cuiburi de stârci şi egrete.

Avantaje pentru săteni

Vizitarea zonei e gratuită pentru orice turist, care poate şi să se cazeze la un han din comuna Cefa, să pescuiască, sau pur şi simplu să admire natura. "Zona rămâne în continuare un loc perfect pentru , adică pentru studiatul păsărilor cu privirea", explică directorul APNA.

Şi localnicii pot avea însă beneficii concrete de pe urma declarării zonei ca parc natural. Orice proiect european poate fi mai uşor accesat, întrucât există fonduri speciale pentru zonele declarate parcuri naturale, bani pentru care concurenţa nu e aşa mare şi la care procentul de nerambursabilitate e mai mare. În plus, oricare dintre săteni poate să-şi dezvolte o pensiune agro-turistică, utilizând astfel potenţialul zonei.

Important pentru localnici este să înţeleagă că zona trebuie să rămână aşa cum este în prezent, iar agricultura trebuie realizată, pe cât posibil, fără utilizarea îngrăşămintelor chimice. Asta pentru că orice schimbare în arealul parcului natural ar putea determina zburătoarele să nu mai aleagă acest loc de popas, iar odată cu ele să "zboare" şi farmecul locurilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari
Ma bucur ca exista asemenea locuri si prin partile noastre!Merita vazut si admirat!
Postat 21 Februarie 2011, 10:01 de vio
din toate zonele
Buna ziua, toata stima pentru d-l Mos si tot ce face si a facut pana acum pentru acest parc, inclusiv sediu al administratiei. Un om care stie cu adevarat ce insemna protecie si conservare si importantele lor. Mergem inainte, numai de bine....
Postat 20 Februarie 2011, 12:29 de eu
Delta Bihorului
imi pare bine ca mai exista si oameni in aceasta tara nu numai politicieni sii mei.SA AI VIATA LUNGA SI FRUMOASA DOMNULE IOAN ROMAN.NU ai putea face un parc al politicienilor in bucurest?te-as vota si eu si cred ca 80%din populatia romaniei!de ce numai 80%?pentru ca ceilalti 20% apartin rasei politicienilor!
Postat 20 Februarie 2011, 10:37 de pip
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON