URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2015, 15:30

De ce "La mulţi ani"?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vorbitorii de limbă engleză îşi spun "Zi de naştere fericită", francezii "Aniversare fericită", cam toate popoarele cu limbi de largă circulaţie folosesc urări de genul acesta, legate de momentul aniversării. Doar noi, românii, am inventat acest "La mulţi ani!" ciudat, care nu pare să fie deloc întâmplător. Doar în ţara lui "la mulţi ani" se putea naşte urarea asta. Pentru că aici totul durează mulţi ani. Prea mulţi ani.

Reformarea clasei politice? La mulţi ani! Comunicare între instituţiile statului? La mulţi ani! Reducerea birocraţiei? La mulţi ani! Salarii bune? La mulţi ani! Pensii decente? La mulţi ani! Investiţii mari pe termen lung? La mulţi ani! Agricultură performantă şi sisteme de irigaţii? La mulţi ani! Drumuri şi autostrăzi? La mulţi, mulţi, mulţi ani! Aici voiam să ajung.

Cine a fost în ultimii ani la Coada Lacului a trebuit să treacă printr-o probă de rezistenţă fizică şi psihică serioasă. Porţiunea de drum dintre Remeţi şi satul de vacanţă Coada Lacului, aproximativ 11 kilometri, este o succesiune de gropi ce pare nesfârşită oricărui şofer. Locul în care pare să se fi inventat off-road-ul are rolul unui şanţ de apărare plin cu crocodili şi alte lighioane mâncătoare de oameni în jurul unei cetăţi. Doar că, în cazul acesta, sistemul de apărare funcţionează tocmai împotriva celor din zonă.

De ani de zile preţul proprietăţilor de la Coada Lacului scade. Unii şi-au vândut casele, alţii le-au scos la vânzare, sătui să-şi rupă maşinile prin cratere. Toate promisiunile de reabilitare au fost în van. Mai mult, vacile localnicilor pasc acum pe terenurile proprietarilor de case de vacanţă, iar colectarea gunoaielor în aşezare este un coşmar urât mirositor, din care oamenii se trezesc tot mai greu. Cuvintele cheie din campaniile electorale - "modernizare", "dezvoltare", "investiţii" - au alunecat de pe buzele politicienilor în zone mult mai joase ale corpului.

M-am bucurat când am auzit că, până la urmă, mămăliga e pe cale să explodeze, iar proprietarii din zonă au pus-o de un protest. Mitingul era programat chiar de 1 Decembrie, ziua scumpei noastre patrii, în faţa Căminului Cultural din Remeţi. Dar, surpriză, primarul din Bulz nu a aprobat manifestarea. Probabil n-o fi vrut să dea de lucru trupelor SWAT din comună, atât de ocupate cu Ziua Naţională, şi nici să-şi întrerupă sieşi aniversarea pe bază de pălincă şi cârnaţi. S-a ratat ocazia de a i se ura României un "La mulţi ani!" aşa cum merită.

Dar organizatorii nu s-au lăsat şi au mutat protestul cu două zile mai devreme, duminică, chiar în faţa bisericii de la Coada Lacului, exact la ora la care oamenii ieşeau de la slujbă. Au lansat, poate involuntar, un mesaj subtil din categoria "numai Dumnezeu ne mai poate ajuta". Căci, în România, drumurile bune sunt satană pentru autorităţi, la fel ca pentru service-urile auto. Dar las’ că vine Hruşcă cu linul şi lerul său şi toţi vom fi mai buni. Mai puţin drumurile.

La mulţi ani, România, oricât de mult îşi bat joc unii de tine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON