URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2016, 12:16

Cu ochii pe cer: Orădenii, invitaţi să afle din tainele astronomiei, unul dintre "profesori" urmând să fie singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu

Cu ochii pe cer: Orădenii, invitaţi să afle din tainele astronomiei, unul dintre 'profesori' urmând să fie singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu ROMÂNUL COSMIC. Pe 14 mai 1981, braşoveanul Dumitru-Dorin Prunariu devenea primul şi, deocamdată, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. El a petrecut 7 zile, 20 ore şi 42 minute în misiunea Soiuz 40
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie că se pricep, cât de cât, la astronomie, fie că sunt doar curioşi ce se întâmplă deasupra lor, orădenii sunt invitaţi, pe 16 şi 17 septembrie, la o sărbătoare... celestă. Astroclubul Meridian 0, singurul de acest fel din Oradea, celebrează 10 ani de existenţă prin mai multe evenimente la care accesul va fi liber, invitat special fiind faimosul cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu.

Un deceniu de existenţă

Astroclubul Meridian 0 a fost înfiinţat în 2006 de doi profesori orădeni, Nicoleta Pazmany şi Marin Bica, care au predat voluntar elevilor din oraş lecţii de astronomie. Numele organizaţiei a fost uşor de găsit: între anii 1464 şi 1667, prin Oradea trecea meridianul zero, cea mai importantă referinţă pentru navigatorii vremii, aşa că fondatorii s-au inspirat din trecut.

Voluntarii astroclubului se întâlnesc în fiecare seară de vineri pentru a face observaţii astronomice din curtea Cetăţii, unde îşi are sediul. Pentru că anul acesta sărbătoresc 10 ani de la înfiinţare, dar şi pentru că vor să atragă alături şi alţi pasionaţi, membrii clubului au pregătit două zile de sărbătoare, la care este liber să participe orice amator.

Poveşti din cosmos

Pe 16 septembrie, de la ora 16, în sediul clubului din Corpul I, etajul 1 al Cetăţii, copiii vor putea încerca diferite jocuri şi să facă desene ale corpurilor cereşti, sub motto-ul "Astro-artă, astro-joc". În aceeaşi zi, de la ora 18, în Corpul A al Muzeului Cetăţii şi oraşului va avea loc o expoziţie de astrofotografie realizată de Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice de Meteori. Seara se va încheia cu observarea prin telescop a eclipsei de lună prin penumbră, care va începe în jurul orei 21.

Pe 17 septembrie, de la ora 15, în sala de conferinţe din Corpul A, etajul 2 al Muzeului Cetăţii, va avea loc simpozionul "File din istoria astronomiei româneşti şi a cuceririi spaţiului", invitatul de onoare fiind Dumitru-Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român, care le va povesti orădenilor cum a fost zborul său deasupra lumii. Participarea este liberă pentru orice doritor, aşa că aceştia nu trebuie să rateze o ocazie atât de rară precum fenomenele cereşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cu ochii pe cer si sufletul in rai
Daca in 1981 comunistii au trimis in cosmos un singur astronaut(de zgarciti), in carne si oase cu Soiuz, din 1990 incoace politicienii nostril au trimis in cosmos cu vantu sau altii ca el, sufletul a catorva mii de romani,cu nava Caritas, Banca agricola, Exim bank, etc.....
Postat 26 Septembrie 2016, 21:09 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON