URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2010, 08:12

Lecturi urbane: Cu cărţile pe faţă

Lecturi urbane: Cu cărţile pe faţă LECTURI CA-N BUCUREŞTI. Proiectul "Lecturi urbane" a pornit în Capitală, în vara lui 2009, şi de atunci a cuprins toată ţara. Tineri sau bătrâni, femei sau bărbaţi, cu toţii se întâlnesc într-un loc public prestabilit şi citesc, cu scopul de a promova un obicei ce riscă să devină desuet: lectura
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că, vorba cronicarului, "nu este altă mai plăcută şi mai de folos zăbavă decât a cărţilor cetire", un grup de tineri vor împărţi cărţi, vinerea aceasta, tuturor celor care doresc să citească în aer liber, sperând că în felul acesta vor repune lectura la locul de cinste pe care îl avea odinioară.

Participanţii la evenimentul "Lecturi urbane", organizat pentru prima oară la Oradea, vor lua la rândul lor o carte în mână şi se vor pune, timp de cel puţin un ceas, pe citit. Cât un bob zăbavă...

Pornit în Bucureşti

Decât să te uiţi în gol în timp ce mergi cu tramvaiul dintr-un capăt în altul al oraşului, mai bine citeşti o carte. Decât să stai inert pe o bancă atunci când ieşi în parc, mai bine îţi hrăneşti sufletul şi mintea citind o carte. Cam asta transmite "Lecturi urbane".

Demarat în Bucureşti în mai 2009, proiectul a fost iniţiat de voluntarii Civika.ro, o comunitate care încearcă să convingă oamenii să susţină schimbările sociale pozitive. Civicii derulează, de pildă, proiecte de dezvoltare rurală, de cultură sau ecologie.

Iniţial, "Lecturi urbane" s-a desfăşurat în metrou, cu scopul de a face pasagerii să profite de călătorie citind. Ulterior, acţiunea s-a mutat în parcuri sau în orice loc public unde există o bancă pe care oamenii se pot aşeza să citească. Numărul practicanţilor de lecturi urbane a ajuns în Capitală la 180 de persoane, făcându-şi prozeliţi în alte 18 oraşe din ţară. De săptămâna aceasta, se vor vedea şi la Oradea!

Nimic complicat

Desfăşurătorul evenimentului, care va începe vineri la ora 18, în Parcul Magnoliei, din faţa discotecii No Problem, include amplasarea unui stand cu cărţi de tot felul, de unde oricine va putea să-şi aleagă ce volum doreşte.

Fie că vin cu cartea de acasă, fie că iau una din cele oferite gratuit, participanţii vor fi îndemnaţi să se aşeze pe o bancă sau chiar pe iarbă şi să citească. Pot să şi comenteze cărţile între ei sau să citească în linişte. Pot să stea zece minute sau două ore. Fiecăruia cum îi pică mai bine.

Nimic complicat, pentru că nici cititul nu e complicat. "Vrem să cunoaştem pasionaţi de lectură şi să împărţim bucuria unei cărţi, indiferent de locul unde ne aflăm", explică Alina, una din organizatoare.

Oriunde, oricum

Cărţile care vor fi oferite sunt donate de Alina şi de alţi prieteni pasionaţi de lectură, fiind destinate oricui le va dori, cu condiţia ca primitorul să promită că, după ce o va citi, o va da mai departe oricui va fi interesat.

De ce ar merge cineva să citească într-un spaţiu public în loc să stea în fotoliul de acasă? Pentru că, spun organizatorii, cititul trebuie promovat ca fiind cea mai potrivită activitate atunci când ai "timpi morţi", în care nu ai ce altceva să faci, cum ar fi o călătorie sau o ieşire în parc. "Dacă îţi scoţi copilul, poţi să-i citeşti o poveste în aer liber", îndeamnă Alina.

Cel mai probabil, "Lecturile urbane" se vor desfăşura, de acum, trimestrial. Dacă s-ar strânge mai multe cărţi care să fie donate, s-ar putea şi mai des. "E esenţial să avem cărţi de oferit oamenilor", explică Alina. Tocmai de aceea, orădenii care au cărţi de care nu mai au nevoie pot contacta organizatorii pe site-ul creat special pentru acest proiect, oradea.orasulciteste.ro. Primind, în schimb, garanţia că înţelepciunea, ştiinţa sau emoţia ascunse în paginile lor vor ajunge şi la alţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON