URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2012, 17:17

Cseke Attila vrea mai multe ore de sport în şcoli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, senatorul UDMR de Bihor Cseke Attila a anunţat că va propune Ministerului Educaţiei şi Cercetării mărirea numărului de ore de educaţie fizică în şcoli.

Cseke a spus că în ce priveşte sportul de masă, pe lângă "nevoia de dezvoltare a infrastructurii", se impune şi "o schimbare de atitudine a comunităţii şi autorităţilor locale" faţă de acesta. "Sportul de masă nu poate exista cât timp avem foarte puţine ore de educaţie fizică în şcoli şi pe de altă parte pentru că sunt foarte mulţi elevi scutiţi", a spus el.

UDMR-istul a venit pregătit cu exemple, afirmând că pe când era elev făcea 4-5 ore pe săptămână, dar acum majoritatea elevilor fac câte o oră de educaţie fizică pe săptămână, exceptând clasele cu specific militar şi cele cu program sportiv.

"Pe de altă parte, avem o problemă, nu doar la nivelul judeţului Bihor, scutirile de educaţie fizică. Din situaţia anului şcolar 2011-2012, din totalul elevilor înscrişi la cursuri de zi, adică 72.611, scutiţi de efort pe semestrul întâi la educaţie fizică erau 1.835 de elevi, adică 2,25%. În mediul urban 1.363 de elevi, asta însemnând 3,32%, au fost scutiţi total de efort, adică mai mult decât dublu decât în mediul rural, unde numărul scutiţilor a fost de 472 adică de 1.51%" a spus Cseke Attila, adăugând că procentul celor scutiţi care creşte odată cu avansarea în clasele superioare.

În privinţa împărţirii între sexe a numărului celor scutiţi de educaţie fizică, la fete numărul este aproape dublu faţă de cel al băieţilor (1.161, comparativ cu 674).

"Este evident că în acest ritm, sănătatea tinerior va avea de suferit, iar sportul de masă va dispărea, iar şansa de a găsi sportivi de performanţă se va reduce considerabil", a spus politicianul.

Pentru ca acest ritm al scutirilor şi al existenţei a unei singure ore de educaţie fizică pe săptămână să înceteze, Cseke Attila va propune Ministerului Educaţiei modificarea a două ordine privind stabilirea numărului de ore pe discipline, în vederea creşterea numărului de ore alocate disciplinei educaţie fizică.

"Este necesară o răspundere mai mare a celor implicaţi în procesul de scutire medicală, mai ales din partea părinţilor, dar şi o rigurozitate mai mare din partea medicilor", a concluzionat senatorul.

Rareş Negruţ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
iar
@sorbonel: iar iti dau dreptate! in aceeasi situatie m-am aflat si eu! plus ca era si umilinta pe care o simteam in momentul in care erau desemnati doi colegi sa formeze doua echipe iar eu eram mereu ultimul si ajungeam intr-una din echipe pentru ca nu aveau aia ce sa faca!
Postat 03 Septembrie 2012, 09:25 de TDS
note
Problema este in primul rand ca se da note pentru abilitati fizice. Nu zic, nu invatam la orice prin scoala, dar la disciplinele fundamentale am fost chiar f bun (mateinfo-fizica-bio-geografie-chimie-istorie-literatura). Rezolvam problemele de mate in pasi insuficient de mici ca sa inteleaga si colegii (sau chiar proful) ca sa am apoi 6 si 7 la sport... Cum adica? Nu m-am inscris la liceu teoretic? Dai admis (pt prezenta) sau respins dar nu note! Notele sunt rezervate pentru disciplinele care cer creier nu muschi!
Postat 03 Septembrie 2012, 09:17 de sorbonel
subscriu
@sorbonel: gand la gand cu bucurie! nu ca sportul nu ar util dar in afara scolii! in urma cu niste ani orele de educatie fizica pentru mine erau o corvoada! acum mai alerg cate putin, mai cu bicicleta! e altceva! PS Cseke, ARMENIA=RESPECT!
Postat 03 Septembrie 2012, 00:15 de TDS
NU!
Prima data zic ca Cseke vine cu o tampenie. Atat la alegeri, cat si dupa, a avut idei faine, dar acum..??!!??? Nu ca ore de sport in plus ci toate anulate cu exceptia liceelor de profil. Ce p*zda se mai poate face la scoala cu atat ore inutile ca sprotul si religia????? iar stiintele se comaseaza... parca facem scoala numai pt prosti (capabili de alergat si de recitat biblia) nu si pentru creiere adevarat (fizicinei, biologi, chimisti...) Nasol este ca si la universitate se cer obligatoriu doi ani de sport - iar singurul sport ce faci este sa alergi dupa prezenta daca proful nu-ti pierde situatia - ca atunci ai restanta la sport! AFARA CU ORELE DE SPORT DIN INVATAMANT! NU AVEM NEVOIE DE INUTILITATI!
Postat 02 Septembrie 2012, 21:41 de sorbonel
de groaza
Sunteti de groaza! Cseke sustine o conferinta de presa joi, iar voi dati o stire semnata Raluca Avram. Astazi, dati o alta stire, de la aceeasi conferinta de presa (ca asa ati invatat voi, ca stirile se dau si dupa 24 de ore) semnata RARES NEGRUT.
Postat 24 August 2012, 13:26 de cseke cseke
papa bun
ba aş zice că în loc de sport practici la greu fast food-ul! ca rittli de altfel care a şi fost fotografiat intrând într-o astfel de unitate!
Postat 24 August 2012, 08:00 de TDS
ceafa de porc...
nimeni nu te poate face mai tare de rusine, decat te poti faci tu singur !pai, la falcile din dotare, ceke, asta e un impocrit, certat, cu sportul !
Postat 24 August 2012, 03:56 de da
Sportul
Cseke asta cred ca e tampit ! Eu de cand ma stiu am avut doar 2 ore de ed. fizica pe saptamana. Si am facut clasele I - XII in Romania. El poate le-o di facut ori in Ungaria ori la vreo scoala sportiva. Iar cu scutirile de sport nu e vina profesorilor. Ca doar nu profesorul il duce pe elev la medicul de familie ci parintele.
Postat 24 August 2012, 00:15 de Ioan
Sa face el prima data!
Arata ca un PORC! Da! Mai las-o dracului politica! Lucrem ceva draghe!
Postat 23 August 2012, 22:19 de atila
rotunjor in obrajori
cred ca si tu ai avut scutire pentru orele de educatie fizica! nu de alta dar cine face sport de masa nu are cum sa fie atat de rotunjor(si la fata si la burtica)ca tine! dar...opreste-te frate! ia si tu un imodium sa-ti treaca asta...verbala. ca vad ca de cateva zile o tii in zeci de proiecte! ho! N-ai fost votat Primar(chiar daca alegerile locale nu le-ati boicotat!)! alergati voi intre voi: tu cu rozi, cu csilla, cu hunor! sau faceti zeci de km mars sa ajungeti in "tinutul autonom" cat mai repede! STOP!
Postat 23 August 2012, 19:17 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON