URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2016, 19:03

Consilierii orădeni ai UDMR, mandataţi de Cseke să lungească lista clădirilor centrale care vor fi reabilitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Cseke Attila a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în noua sa calitate de preşedinte al organizaţiei i-a împuternicit pe cei patru consilieri municipali din partidul său ca la următoarea reuniune a Consiliului Local, când va fi supus votului un proiect privind reabilitarea a încă unui număr de clădiri din centrul Oradiei, să voteze amendarea acestuia în sensul extinderii listei.

"Consilierii au mandat din partea mea de a vota proiectul de hotărâre prevăzut pentru şedinţa din septembrie a Consiliului pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric. Ne dorim să fie reabilitate cât mai multe clădiri, de aceea chiar ne gândim să extindem numărul străzilor unde se vor reabilita clădiri", a explicat preşedintele UDMR Bihor.

Cseke a amintit că în 2014 a iniţiat un proiect de lege privind reabilitarea clădirilor, dar a fost respins în Parlament cu un singur vot diferenţă, ceea ce "nu înseamnă că trebuia să ne oprim", astfel că anul acesta, când PNL a iniţiat un nou proiect pe aceeaşi temă, a contribuit semnificativ la îmbunătăţirea lui.

Şeful UDMR a dat un exemplu în acest sens, arătând că proiectul PNL prevedea ca administraţiile locale să suporte până la cel mult 50% din costul lucrărilor, restul fiind asigurat de proprietari sau de asociaţiile de proprietari, iar UDMR a îmbunătăţit proiectul stabilind contribuţia administraţiilor locale la nivelul fix de 50%, precum şi posibilitatea ca Guvernul, pe viitor, să demareze un program naţional pentru reabilitarea clădirilor din centrele oraşelor care să prevadă şi contribuţii financiare de la bugetul de stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
o initiativa pe care trebuie insistat
locuiesc intr-o astfel de cladire, mi-am dorit enorm de mult sa-mi pot achizitiona un apartament intr-o cladire care reprezinta de fapt oradea, istoria urbei. cunosc indeaproape problemele care tin de reabilitare si cred ca solutia privind imprumutul e unica sansa. procesul de reabilitare fiind destul de costisitor e blocat tocmai pentru ca foarte putini locatari isi permit sa achite intr-o singura transa o suma care poate depasi 1000-1500 euro sau chiar mai mult. nu e vorba ca nu doresc reabilitarea, insa e mult mai usor sa platesti 100 lei/luna timp de 5 ani, decat sa dai 6000 lei dintr-o data. iar pentru cei care nu doresc si astfel pot bloca procesul, trebuie neaparat introdusa obligativitatea.
Postat 09 Septembrie 2016, 08:01 de parker
mi se pare o amendare a legii din partea UDMR gresita: de ce FIX 50% in loc de PANA LA max. 50%?
Nu-i usor sa fii maghiar. Ideea de a fi mai multe imobile din centru selectate pt reabilitare e buna, dar stiind ca etnicii lor sunt proprietari de cladiri din centre de orase, poti zice ca e pe interes. Sa fie bani la buget si sa nu facem numa liste ce sa ramana doar pe hartie. Si sa fie cladiri alese dupa valoarea lor arhitectonica si urbanistica, nu dupa proprietar. Ar fi bine, da ca sa fie mai multe strazi incluse in proiect, dar parlamentarii voteaza pensii speciale si arunca guvernului problema de ca gasi finantare si fonduri.. Nu stiam de proiectul sau din 2014 pe aceasta tema, ar fi interesante mai multe detalii. Modificarea insa din propunerea initiala a PNL ca primariile sa suporte PANA LA CEL MULT 50% din costul lucrarilor (cota fiind la alegerea primariei) in noua propunere ca primaria sa suporte FIX 50%, NU MAI MULT, DAR NICI MAI PUTIN – insa din banii orasului, binenteles, mi se pare insa gresita. Poate un oras nu se vrea touristic si altul se vrea, poate un oras vrea sa investeasca in spitale si nu in casele privatilor – unde e autonomia locala in a stabili bugetul si prioritatile? Daca un oras e indatorat si n-are bani ca se lupta cu falimentu? In plus, mai vrea sa dea si bugetul guvernului de stat alti bani in plus, pana privati si-or reabilita casa pe gratis or pe 5% din costuri doar… Dam si pentru frumusetea orasului din banii tuturor, din impozitele noastre, dar cat dam? Ii platim omului toata casa de noua din banii comunitatii?
Postat 09 Septembrie 2016, 07:59 de unu
D-le Cseke, nu va faceti iluzii!
A negocia cu birtinezul e sinonim cu a trece camila prin urechile acului! El negociaza DOAR cand e cu spatele la zid, ori acum nu-i cazul, are suficienti ciraci in consiliu. Si chiar daca v-ar da un deget in cl, v-ar cere la schimb in cj cat nu face. Despre primar doar atat : A SE EVITA! Retineti asta!
Postat 09 Septembrie 2016, 06:06 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON