URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2010, 20:26

Cât şpăguim într-o viaţă? 75.000 de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din prima clipă în care se naşte, când nici n-a ajuns la sânul mamei, şi până la ultimul drum al vieţii, când prima lopată cu pământ începe a-l acoperi, românul e însoţit de şpagă. E vânat de bacşiş, pândit de mită, parazitat de şperţ, scrie Evenimentul zilei. Jurnaliştii au calculat şi cât costă şpaga "vieţii" la români: 75.000 de lei.

Iniţierea se face de la naştere. Primele „atenţii" merg spre medicul obstetrician, anestezist, asistentă şi infirmieră. În total, cel puţin 600 de lei, iar dacă ai părinţi cu buzunarele mari, şperţul poate trece de 1.000 de lei. Episodul doi, botezul, altă cheltuială fără chitanţă. Urmează consultaţiile medicale periodice. Odată cu vârsta, bugetul pentru şpagă creşte. Grădiniţa preferată s-ar putea să aibă locuri numai dacă mama şi tata dau, tot fără chitanţă, între 200 şi 600 de lei. Şi nu e tot, urmează o „investiţie" consistentă în cadouri pentru educatoare.

Pentru onomastică, sărbătorile de Crăciun şi de Paşte, ziua de naştere sau 8 Martie, te costă „fondul de cadou", în cei 3 ani, între 1.800 şi 2.500 de lei. Personaj important este şi îngrijitoarea, căreia îi dai, în 3-4 ani de grădiniţă, circa 500 de lei.

Apoi urmează şpaga la şcoală, fondul clasei, zilele de naştere ale învăţătoarei, cadourile de sfârşit de an, de 8 Martie şi de Crăciun, meditaţiile, protocol la Bacalaureat, loc în cămin la facultate. Vin problemele de la maturitate. La poliţişti, căsătoria, amenzi de la inspectori financiari, OPC, DSP, DSV, Fisc etc. Iar apoi şpaga la medici, asistente, infirmiere.

În final, e şpaga de înmormântare: preot, gropari, clopotar. Însă e ultima...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mica "atentie", din ...copilarie=comisionul mare, de astazi?
Daca pentru unii, un pachet/cartuș de Kent/cafea, din copilărie=100, 200, ...500, sau mai mulți Euro, de astăzi, este treaba lor! Le recomand un "stagiu" la munca, de minim 1 an în tari ca Elveția, dar nu pe banii "babacilor". Eventual, la cosit, cu maestrul Boc!
Postat 14 Iunie 2010, 20:56 de stefan
"Raul cel mai mic." Ep. Varianta optima (I)
I. Pentru "numiții politic"/aleșii(locali/județeni/parlamentari)/bugetarii, care fac parte din "sistemul vamal neoficial" ("Plicul, portbagajul și obrazul gros"): căutare urgenta loc de munca în alte tari UE, Elveția, SUA, Canada. 1. Locuri de munca nerecomandate: sistemul bugetar, din țara respectiva; 2. Locuri de munca recomandate: a) cultivat/cules fructe/legume; b) creșterea animalelor; c) cosit fan (nu destine/cariere/vieți umane); d) asistenta sociala; e) construcții civile și industriale (inclusiv infrastructura); f) în cazul celor "modești": barman-ospătar.
Postat 14 Iunie 2010, 20:46 de stefan
astea sunt de cand sunt eu copil
spaga, mita ce conteaza important este ca cei abilitati se fac ca isi fac treaba si pe cine pune ochiul se joaca cu ei........asat e deranjat daca se fura de ce nu putem fura toti de ce el poate si eu nu pot pentru ca asa vrea cineva platit de mine ca cetatean...asta e problema..ca in rest nu murim de foame si boli crunte......... cand le spui ca si ei trebuie sa traiasca si atunci cei care manaca din gunoaie nu trebuie sa traiasca? asa hotareste cine?
Postat 14 Iunie 2010, 11:26 de ehh
Epoca "portocalie". "Vama" AJOFM.
I. Cat face la "Vama" A.J.O.F.M. Bihor "taxa" (neoficiala) pentru o "consiliere"/"consultanta" conforma, a unui loc de munca în tarile U.E. (funcție, probabil, de post/țară)? II. Cum trebuie sa procedeze acele persoane, profesioniste în domeniul lor (dar cu buzunarele goale), care deranjând sistemul "P.C.R.&Secu" (restaurat), inclusiv prin refuzul de a acționa politic (la serviciu), sunt puse actualmente în situația de a-și cauta un alt loc de munca? PS. Întrebări puse de un "pupator de mâini și de picioare" (părerea unora).
Postat 13 Iunie 2010, 08:20 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON