URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2017, 12:12

Bebeluş născut într-o casă din Tărian fără curent şi încălzire, cu ajutorul unui echipaj al Ambulanţei

Bebeluş născut într-o casă din Tărian fără curent şi încălzire, cu ajutorul unui echipaj al Ambulanţei sursa foto: SAJ Bihor
Bebeluş născut într-o casă din Tărian fără curent şi încălzire, cu ajutorul unui echipaj al Ambulanţei sursa foto: SAJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Bihor a avut o misiune dificilă, dar încheiată cu bine, vineri seară.

Printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112, salvatorii au fost chemaţi în colonia de romi din Tărian, unde o gravidă de 30 de ani ajunsese cu sarcina la termen. Ceaţa densă care s-a lăsat în acea seară peste judeţ a făcut însă ca ambulanţa să ajungă greu la femeie.

"Când am ajuns, n-am mai putut să o duc în maşină, pentru că travaliul era declanşat, copilul era în expulzie", a declarat BIHOREANULUI asistentul Crina Ungur, care a coordonat echipajul SAJ Bihor.

Astfel, alături de ambulanţierul Cezar Ardelean şi de cele două voluntare care au mers în misiune, Andrada Benea şi Antonia Bele, Ungur a luat singura decizie care putea salva şi mama şi copilul: să asiste naşterea în casa femeii. Asta în ciuda condiţiilor drastice de acolo!

"Nu avea electricitate, nu avea foc în casă, mai avea şi doi copii foarte mici care umblau pe acolo doar în tricou, până a venit o vecină şi i-a luat. Pe jos era pământ şi mai erau animale în casă, câini şi pisici", a explicat Ungur.

La lumina lanternei din Ambulanţă şi a telefoanelor mobile, asistena a moşit băieţelul care s-a născut cu o greutate de 3.700 grame şi, cel puţin aparent, este sănătos. Mama nu avea pregătite nici hăinuţe pentru bebeluşul ei, astfel că micuţul a fost înfăşurat în tifonul din trusa de naştere din ambulanţă şi apoi în folie izotermă. "N-au fost complicaţii, am stabilizat mama, copilul era foarte bine, şi i-am transportat apoi la spital"; a mai spus asistenta.

Ungur a mai ţinut să precizeze că naşterea s-a făcut în condiţii dificile, deloc sterile, şi tocmai de aceea echipajul SAJ Bihor se bucură că şi mama şi copilul sunt bine. "Şi după o naştere în condiţii normale pot fi diferite complicaţii, noi ne bucurăm că n-au fost", a mai spus Crina Ungur.

Cum povestea s-a terminat bine pentru mamă şi copil, echipajul care a intervenit a fost felicitat de colegii din SAJ Bihor. "Nu am făcut nimic deosebit faţă de ceea ce fac alţi colegi ai mei, toţi care lucrăm în condiţiile de urgenţă ne putem întâlni cu astfel de situaţii", a mai spus asistenta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON