URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2013, 15:53

Între baroni şi cetăţeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Votată cu ură, în doar un an USL a izbutit, vorba lui Paleologu jr, să-şi cacarisească steagul. Votanţii voiau diferenţe nete faţă de guvernările PDL, dar singurele vizibile au fost ceva mai strunita aroganţă (Ponta recuperează totuşi la greu), înlocuirea atotputerniciei mahărilor de la vârf cu cea a câte unui baron local şi schimbarea sensului dirijării fondurilor dinspre judeţele portocalii către cele roşii.

Promisiunea vânării fondurilor UE a fost îngropată, la fel precum cea a managementului privat al societăţilor de stat. Politica privind exploatările aurifere şi gazelor de şist a fost revoltător "reevaluată". USL a dat chix şi cu revizuirea Constituţiei, şi cu regionalizarea. Coborârea pragului de validare la referendum şi lipsa dezbaterilor pentru reorganizarea administrativ-teritorială au fost întoarse împotriva sa nu doar de adversarul natural (Băsescu a blocat prin CCR orice progres constituţional), ci şi de propriii lideri (regionalizarea fiind împiedicată, just în aceste condiţii, de Johannis).

O singură bulină albă putea avea până acum USL, dar a ratat-o şi pe aceasta: descentralizarea, trecerea a vreo 30 de servicii guvernamentale în subordinea consiliilor judeţene şi locale. Dar, la fel cum liberalii au vrut înăsprirea Codului Rutier şi pesediştii au zis pas, descentralizării propuse de Dragnea i-a pus frână PNL.

Or, descentralizarea e de departe cel mai grav eşec, cu consecinţele cele mai păguboase, chiar şi decât certurile Băsescu-Ponta pe procurori, prostia sau lenea miniştrilor. Descentralizarea ar fi democratizat cu adevărat societatea, coborând deciziile la comunităţi şi descătuşând, de jos, dezvoltarea în multe alte direcţii. E la mintea cocoşului (dovadă stă descentralizarea spitalelor) că dacă inspectoratele şcolare, direcţiile agricole ori agenţiile de mediu ar fi revenit comunităţilor locale, acestea s-ar fi îngrijit, de voie-de nevoie, ca asemenea instituţii să-şi facă treaba mai bine decât în sistemul guvernamental, superbirocratic, trăgând în sus, aproape inevitabil, şi altele după ele.

Lamentabil, războiul dintre "aliaţi" este întreţinut deopotrivă de vocile bezmetice ale Puterii şi ale Opoziţiei, ce ţipă că descentralizarea ar servi doar baronilor locali, care vor avea şi mai multă putere. Asta chit că de două decenii tot baronii numesc şefii "deconcentratelor", dar în culise, şi că abia după descentralizare ar fi răspuns direct şi pentru numirile făcute şi, finalmente, şi pentru rezultatele obţinute.

La aproape un an cu USL, tabloul general e, aşadar, deprimant. O putere neputincioasă se luptă orbeşte nu doar cu preşedintele-jucător, ci şi cu ea însăşi. Meci de sumă nulă, în care spectatorii nu vor conta decât la anul, când vor fi din nou alegeri. Ce alegeri sunt, însă, alea la care nici cetăţenii nu au motive să se urnească, nici baronii să-i mobilizeze?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ipocrizie
Ai contribuit stimabile la instaurarea acestei puteri sinistre de 70% si aproape 600 de parlamentari.....Continua osanalele. Lasa-ne cu ipocriziile. Noi stim ce avem de facut. Apropo, crezi ca cineva ti-a citit elucubratiile mai mult decat o simpla diagonala?
Postat 12 Octombrie 2013, 21:12 de Mihaela
criza
Criza,bat-o vina ! N-ai mai beneficiat de bonusuri ?
Postat 09 Octombrie 2013, 18:24 de pusca si curaua lata
ce bine scrie lingura asta!
Avem de-a face cu un "tablou deprimant" nu doar cand privim USL (Parlament majoritar, Guvern, Consilii locale), dar si cand citim acest nou articol din care aflam ca regionalizarea "blocata" de CCR prin Basescu(!?!) este un lucru rau insa blocare aceleiasi regionalizari de catre PNL prin Johannis este un lucru bun(!?!). In concluzie deblocarea ratiunii si aparitia oricarei urme de logica la acest autor de articole (A.C.) este la fel de putin probabila ca si incetarea hotiei la politicienii romani.
Postat 09 Octombrie 2013, 11:55 de marean v.
Te contrazici "jurnalistule" de la an la an !?!
I-ai înjurat pe toţi cei care nu erau susţinători ai USL, mai ales partea de PNL din coaliţia asta, i-ai împroşcat pe toţi cei care într-o formă sau alta păreau a fi în linie cu PDL şi i-ai spurcat pe toţi cei care, la rândul lor, spuneau că USL e însuşi amatorismul, pentru că programul lor are la bază creşterea de 3-4 ori a taxelor şi impozitelor, nicidecum o gândire strategică în favoarea RO. Asta a fost până acum când, brusc şi dintr-odată, ai descoperit că Adrian Criş nu vine de la numele râului Crişul Repede sau a celorlalte două, ci direct de la mâlul şi putoarea produsă de toate trei.
Postat 08 Octombrie 2013, 19:25 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON